Nå vurderer Stein Bjørnsen å droppe «juksetesten»

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg er redd jeg har spilt mitt siste parti, sier han til lokalavisa.

av Tarjei J. Svensen

Norges Sjakkforbund offentliggjorde onsdag at Stein Bjørnsen skal innkalles til en test før han får spille flere sjakkturneringer, noe Bjørnsen selv skal ha sagt seg villig til å gjøre.

I forbundets vedtak ble følgende klart:

  • Bjørnsen får ikke lov til å spille sjakkturneringer før han gjennomgår en test.
  • 50-åringen har sagt seg villig til å gjennomføre testen.
  • Testen skal gjennomføres «så snart som mulig» av et «spesielt nedsatt utvalg».
  • Sjakkforbundet vil komme med en ny avgjørelse etter at testen er gjennomført.

Og Bjørnsen har flere ganger uttalt at han er klar til å gå for en slik test.

– Jeg kan spille naken eller i shorts, uttalte han til VG.

– Føler meg forhåndsdømt uten bevis

Bjørnsen har vært taus etter at anklagene kom fra flere hold, men i dag snakker Horten-mannen ut i lokalavisen Gjengangeren (bak betalingsmur). Der sår han tvil om han faktisk vil stille opp på den mye omtalte testen. Mistankene er uten bevis og har gjort at han føler seg forhåndsdømt, sier han i intervjuet.

Faksimile fra Gjengangeren 22. januar.

Faksimile fra Gjengangeren 22. januar.

– Den føles urettferdig. Jeg er fryktelig usikker på om jeg skal stille. Jeg har ikke fått noen premisser for granskingen, aner ikke hvordan den foregår. Slik det er nå så har denne saken snudd fra at noen må bevise påstandene om juks, til at jeg må bevise min uskyld. Jeg føler meg forhåndsdømt, og det uten bevis, sier Bjørnsen til Gjengangeren fredag.

LES OGSÅ: Urkedal: – Ønsketenkning at Bjørnsen ikke har jukset

Bjørnsen forteller dessuten at anklagene har gått psykisk sterkt innpå ham, og at han vil skaffe legeerklæring.

– Hvis jeg velger å stille på granskingen, vil den ikke finne sted på en god stund ennå, sier Bjørnsen.

Bjørnsen innrømmer i intervjuet at han kan bli sett på som skyldig dersom han nå velger å droppe ut, men sier han er redd for rammene rundt testingen og at stresset gjør at han ikke prestererer opp mot sitt beste på testen.

– Jeg er redd jeg har spilt mitt siste parti

Den blinde 50-åringen som begynte med aktiv turneringssjakk for bare halvannet år siden, er anklaget for å ha jukset seg til suksess i flere sjakkturneringer. Bjørnsen skal nå ha spilt 66 turneringspartier uten et eneste tap, noe som har gitt en ratingfremgang på nær 1000 poeng siden hans første registrerte rating på 1284.

LES OGSÅ: Bevisene Norges Sjakkforbund må vurdere i Bjørnsen-saken

Anklagen toppet seg da han vant TV 2 Chess International i romjula med 8 av 9 poeng. Men det kan bli siste gang, om vi skal tro Bjørnsens siste uttalelser.

– Jeg føler meg jaget bort fra seende turneringer, og tror heller aldri jeg vil kunne bli helt renvasket. Mistanken mot meg vil alltid være der når jeg spiller mot seende. Disse anklagelsene har ødelagt all glede jeg har med sjakk. Jeg er redd jeg har spilt mitt siste parti, sier Bjørnsen i intervjuet.

Det vil i så fall ikke være første gang en anklaget juksemaker ikke stiller til test. En av de mest kjente sakene i sjakksporten, er bulgareren Borislav Ivanov, som herjet  i flere sterke åpne turneringer i 2012 og 2013.

Ivanov gikk hardt ut og gjorde det klart at var mer enn villig til å stille til en test. Men da det bulgarske sjakkforbundet faktisk innkalte ham, dukket han aldri opp. Siden har ingen sett ham foran sjakkbrettet.

De nye signalene fra Bjørnsen kommer ikke som noen overraskelse på kritikerne. Allerede torsdag gikk journalist og sjakktrener Ole Valaker ut og sådde tvil om Bjørnsen vil stille til test.

– «Snåsåmannen» har lovet å la seg teste siden 2008 – vi håper at dette går litt raskere, sa Valaker.

Sjakkforbundet: – Vi tar den tida vi trenger

Norges Sjakkforbunds president Bjørn Salvesen har fått med seg utspillet til Bjørnsen, men sier til Sjakkbloggen at de forholder seg til det han har sagt til forbundet.

Det er heller ikke satt noen tidsfrist for når testen må gjennomføres.

– Det er helt bevisst at vi ikke har en tidsfrist i vedtaket, og dette er upløyd mark og vi ønsker å etablere et vedtak som tar hensyn til begge parter. Det er viktig at det gjøres profesjonelt og godt, på en måte som ikke blir omdiskutert i etterkant. Vi tar den tida vi trenger, sier Salvesen.

Salvesen ønsker ikke å si noe om hva Bjørnsen har sagt til forbundet, eller om han har sagt seg villig til å stille til test.

– Jeg kommenterer ikke kommunikasjonen med Bjørnsen. Så det vil jeg ikke uttale meg om, sier Salvesen, som henviser til vedtaket onsdag.

(Besøkt 1 045 ganger, 1 besøk i dag)