Carlsen mistet førsteplassen på verdensrankingen for første gang på fire år

Magnus Carlsen åpnet dag tre i Saint Louis Rapid & Blitz med å ekspedere Maxime Vachier-Lagrave. Her fra dag to. Foto: Justin Keller/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen stoppet blødningen med seier over Maxime Vachier-Lagrave, men mistet førsteplassen på verdensrankingen i hurtigsjakk etter nok et tap og en remis.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen ligger hele fem poeng bak Levon Aronian og Maxime etter at ni partier hurtigsjakk er gjennomført i Saint Louis Rapid & Blitz. Det er klart etter nok en skuffende sjakkdag for nordmannen med én seier, ett tap og én remis.

SE OGSÅ: Spill gjennom alle partiene

Tirsdag og onsdag skal det gjennomføres totalt 18 lynsjakkrunder hvor seier teller ett poeng, mot to i hurtigsjakken. Dermed er det bare en voldsom sluttspurt som kan gjøre at 28-åringens tar sin niende strake turneringsseier.

Carlsen hadde før start i Saint Louis ikke hadde tapt et eneste parti hurtigsjakk i år. Nå har 28-åringen imidlertid måttet bite i det sure eplet hele fire ganger.

Magnus Carlsen vant oppgjøret mot Maxime Vachier-Lagrave, men franskmannen klarte likevel å gå forbi på verdensrankingen. Foto: Austin Fuller/ Grand Chess Tour

Dag tre startet imidlertid bra med en etterlengtet seier over VM-hjelper Vachier-Lagrave. Så gikk det skeis igjen:

Nordmannen ble langsomt nedspilt av tidligere VM-motstander Sergey Karjakin, hans første tap for russeren i hurtigsjakk siden 2010.

I runden etter måtte han kjempe for livet for å ta et halvpoeng mot Shakhriyar Mamedyarov. Aserbadsjaneren presset lenge på for seier, men Carlsen holdt så vidt unna og sikret remisen. Samtidig vant Vachier-Lagrave sitt parti med svart over Fabiano Caruana.

Det betyr også at Carlsen (2855) er skjøvet ned fra hurtigsjakk-tronen for første gang siden 2015. 1. september er det Vachier-Lagrave (2867) som vil stå øverst på FIDEs verdensranking i hurtigsjakk. Nordmannen har fortsatt en klar førsteplass i både klassisk- og lynsjakk.

Ledende Levon Aronian fikk sitt første nederlag i hurtigsjakken da han måtte gi tapt for Richard Rapport i 8. runde, men beheolder ledelsen sammen med Vachier-Lagrave.

Resultater Saint Louis Rapid & Blitz 2019

1-2. Aronian, Vachier-Lagrave 13 poeng
3-4. Ding, Yu 10 poeng
5-8 Carlsen, Caruana, Karjakin, Rapport 8 poeng
9. Dominguez 7 poeng
10. Mamedyarov 5 poeng

Carlsen fikk en perfekt start på dagen med seier over Vachier-Lagrave. Der eksperimenterte han igjen i åpningen og fikk tidlig en god stilling, ifølge den norske «supercomputeren» Sesse som ga over 1,50 i fordel. Etter hvert vant han kvalitet, fikk en dominant springer før han klinte til med en taktisk manøver som sikret nok en bondegevinst.

– Et knusende kølleslag av Magnus, kommenterer Yasser Seirawan på den offisielle sendingen.

– Magnus er back in business! kommenterer Maurice Ashley.

Franskmannen har den siste tiden vært Carlsens argeste rival i fartsdisiplinene, spesielt i lynsjakk hvor han står med tre strake seire. I hurtigsjakk har han hatt langt større problemer og står nå uten en eneste seier på 11 møter.

28-åringen innledet med et overraskende tap med svarte brikker mot Ding Liren. Det var hans første nederlag i hurtigsjakk i år. Carlsen slo tilbake med overbevisende seire over Richard Rapport og Lenier Dominguez, men andre dag gikk det rett vest.

Både Fabiano Caruana og Levon Aronian beseiret nordmannen, og i det siste partiet mot Yu Yangyi måtte han kjempe for livet for å redde et halvpoeng.

Magnus Carlsen i møtet med Sergey Karjakin i Saint Louis Rapid Blitz. Foto: Crystal Fuller/Grand Chess Tour

Saint Louis Rapid & Blitz er den fjerde turneringen i årets Grand Chess Tour, der Carlsen leder klart med 33 poeng, foran Maxime Vachier-Lagrave med 25 og Wesley So med 22 poeng.

Neste stopp i touren, er lyn- og hurtigsjakkturneringer i Bucuresti (4. – 11. november) og i Kolkata i India (20. – 27. november).

De fire beste i sammendraget kvalifiserer seg til finalen i London i desember.

Rundene i Saint Louis begynner 20.00, 21.30 og 23.00 norsk tid. Arrangøren har direktesending med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley som kommentatorer.

(Besøkt 6 214 ganger, 1 besøk i dag)