Stein Bjørnsen ekskluderes fra norsk sjakk på livstid

Stein Bjørnsen, kort tid etter at det ble oppdaget en ørepropp teipet fast i hånden. Foto: Robert HansenStein Bjørnsen, kort tid etter at det ble oppdaget en ørepropp teipet fast i hånden. Foto: Robert Hansen

Sentralstyret i Norges Sjakkforbund har fattet en knusende dom mot Stein Bjørnsen etter at han ble avslørt med elektroniske hjelpemidler.

av Tarjei J. Svensen

Blinde Stein Bjørnsen (52) er ekskludert fra Norges Sjakkforbund og får ikke lenger delta i sjakkturneringer på norsk jord. Det avgjorde Sentralstyret på et møte 23. mai:

1) Det anses bevist utover enhver rimelig tvil at STB benyttet seg av ulovlig elektronisk bistand under gjennomføringen av parti 4 i Hortens klubbmesterskap. Det fremlagte materialet levner ingen tvil om dette forholdet.
2) Styret finner ikke STBs forklaringer om hva som skjedde under 4. runden av klubbmesterskapet i Horten Sjakklubb, troverdige.
3) Styret legger til grunn at STB har benyttet ulovlige hjelpemidler i alle de partiene som han har spilt i 2018.

En eksklusjon fra forbundet betyr at man ikke kan delta i NSFs turneringer eller øvrige aktiviteter knyttet til medlemskap i NSF. Dette omfatter også medlemskap i alle landets sjakklubber.

– Dette er en dom som gjelder for livstid.  Det er snakk om gjentatte overtramp og det må vi ta på alvor, sier president i Norges Sjakkforbund Morten L. Madsen til Matt & Patt.

Eksklusjonen fra norsk sjakk er trolig den strengeste reaksjonen som er tatt mot en spiller i både norsk sjakk- og idrettshistorie. Ifølge en oversikt på Wikipedia, er det kun noen få tilsvarende tilfeller.

– Vi har nulltoleranse når det kommer til juks og er opptatt av at alle våre medlemmer skal spille etter gjeldende reglement, sier Madsen, som mener dette er trist, men samtidig en viktig sak som har satt verdiene til norsk sjakk i fokus

Alle resultatene til Bjørnsen i Horten Sjakklubbs klubbmesterskap er blitt strøket og 20. april ekskluderte klubben ham, skriver de på sine Facebook-sider.

Med referanse til klubbens vedtekter punkt 3a, ble det enstemmig vedtatt å ekskludere Stein T. Bjørnsen fra klubben. Dette med bakgrunn i avsløringen gjort 21/3, samt misbruk av styrets og øvrige medlemmers tillit.

Det var i mars Horten-mannen ble midlertidig utestengt etter at han ble tatt med en ørepropp festet til håndflaten under et parti mot stortalentet Lykke-Merlot Helliesen (9) i Horten Sjakklubbs klubbturnering.

Da mistanken vokste i løpet av partiet, tok pappa Reidar opp kameraet og begynte å filme.

– Jeg har aldri vært vitne til et så raffinert og utspekulert juks som det jeg opplevde i kampen mellom min datter, Lykke-Merlot, og Stein Bjørnsen. Det er digital doping av verste sort, uttalte pappa Reidar Helliesen.

Horten-mannen ble i 2016 utestengt i to år for å ha jukset seg til sukesss ved sjakkbrettet. Etter at suspensjonen ble opphevet i januar i år, spilte han seks offisielle turneringspartier i Horten og Rokaden sjakklubb – og vant samtlige av dem. En av seirene kom mot mesterspiller og leder i Horten Sjakklubb, Tom Richard Evensen.

Da Norges Sjakkforbund gjennomførte en juksetest av Bjørnsen i 2016, ble spillestyrken vurdert til å være under 1000 i rating. Det er godt nede på nybegynnernivå.

Bjørnsen har hele tiden avvist alle anklager om juks.

– Det er ulovlig å ha med noe elektrisk til et sjakkparti, og det hadde jeg, så jeg er automatisk suspendert. Men jeg har overhodet ikke jukset. Jeg satt og plukket på den, men jeg fiklet med så mye, for jeg var ikke i form den dagen. Jeg er alvorlig syk, uttalte Bjørnsen til NRK.

Bjørnsen har senere også snakket med lokalavisen Gjengangeren.

– Jeg kan med hånden på hjerte si at jeg aldri har fått hjelp til et eneste sjakktrekk. Hvis jeg hadde jukset ville jeg gjemt ørepluggene et bedre sted.

Dommen til Sentralstyret kan ankes inn for Reglementsutvalget i Norges Sjakkforbund innen fire uker. Deretter kan dommen ankes videre til Kongressen.

(Besøkt 12 086 ganger, 1 besøk i dag)