Nå tas det et oppsiktsvekkende sterkt grep mot juks i Landsturneringen

Det er slike episoder man vil unngå i NM. Foto: Tarjei J. SvensenDet er slike episoder man vil unngå i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Aldri før har tiltakene vært så sterke i en norsk sjakkturnering.

av Tarjei J. Svensen

Det er knappe to uker til Landsturneringen braker løs på Tromstun skole i Tromsø 9. juli. Mesterskapet er landets største breddearrangement og samler både elitespillere, begynnere og barn helt ned i 6-årsalderen.

I skrivende stund er det 370 påmeldte deltakere, noe som gjør årets mesterskap til tidenes største i den nordligste landsdelen.

Nå innfører arrangøren et oppsiktsvekkende sterkt grep mot mobiljuks: Det blir et absolutt forbud mot å ta med mobiltelefon inn i spillelokalet.

Her spilles Landsturneringen 2016. Foto: Tromstun skole

Her spilles Landsturneringen 2016. Foto: Tromstun skole

Det blir nå strengt forbudt, offentliggjør arrangøren på turneringens hjemmeside.

– I dag er det dessverre blitt sånn at det er alt for lett å jukse hvis man går inn for det. Vi ønsker å markere at mobilen strengt tatt ikke har noe i spillelokalet å gjøre, sier Jan Sigmund Berglund, leder for arrangementet til Matt & Patt.

Berglund påpeker at de samme tiltakene ble gjort da Tromsø arrangerte FIDEs World Cup i 2013 og Sjakk-OL året etterpå.  Det er imidlertid første gang det innføres så strenge tiltak i et nasjonalt sjakkarrangement. Tidligere har spillere og tilskuere fått lov å ta med mobiltelefon i lokalet så lenge den er avskrudd.

– Siden vi er på en skole, så har vi fasiliteter til massevis av skap hvor folk kan låse inn tingene sine. Så det tilrettelegger vi for, sier Berglund.

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen i NM. Foto: Tarjei J. Svensen

I fjor vant blinde Stein Bjørnsen fra Horten klasse 2 med sterke 8 av 9, en prestasjon som senere har bidratt til at han ble utestengt fra norsk sjakk i to år etter sterke mistanker om juks.

Bilder som Matt & Patt publiserte, viste at 50-åringen satt med øreplugger som trådløst kan ha vært koblet til en mobiltelefon.

Saken har preget sjakk-Norge siden den sprakk i januar og er fortsatt til ankebehandling hos Reglementsutvalget (RU).

Selv om et mobilforbud ikke kan garantere for at ingen tar i bruke ulovlige hjelpemidler, er det nok mange som likevel mener dette er et steg i riktig retning.

Tromsøs leder sier de ikke har vært i kontakt med forbundet angående forbudet og mener det var en lett avgjørelse å ta.

– Nei, vi bare bestemte at det er slik det må være. Det var ingen som synes det var en vanskelig avgjørelse, sier Berglund.

Karl Johan Rist er Norges fremste sjakkdommer og ønsker forbudet velkommen.

Karl Johan Rist. Foto: Rolf Haug

Karl Johan Rist. Foto: Rolf Haug

– Det har jeg ingenting mot. Dem sier at de har tilstrekkelig med skap og sånn, slik at tingene kan deponeres. Med historikken vi har hatt de siste par årene, så synes jeg ikke det gjør noen ting. Det er i tråd med reglene til FIDE. En mobiltelefon har ingenting i spillelokalet å gjøre, sier Alta-mannen, som skal være hoveddommer i Tromsø.

Rist, som også skal være blant dommerne i sjakk-OL i Baku i høst, forteller at det på de største internasjonale turneringene er strenge sikkerhetstiltak for å begrense faren for at ulovlige hjelpemidler tas i bruk.

– Man blir stoppet i kontrollen. Det skal ikke være mobiler i spillelokalet. Man får ikke ta det med inn. Man hadde porter i OL, på Island fikk man ikke ta det med inn. Der hadde man også stikkontroller med håndholdte skannere i tillegg, som stoppet spillere som kom til og fra toalettet.

Dersom en spiller blir tatt med mobiltelefon, er partiet ubønnhørlig tapt, sier Rist. Om det gjentar seg, risikerer vedkommende å bli diskvalifisert fra turneringen.

Dommeren innser imidlertid at det blir en del praktiske problemer første gangen det innføres. Rist sier at de i første omgang vil gi advarsler til foreldre og tilskuere som tar med seg mobil i spillelokalet.

– Vi får ta dette som en prøveklut, sier Rist.

(Besøkt 2 619 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Nå tas det et oppsiktsvekkende sterkt grep mot juks i Landsturneringen"

  1. En bør forby alle elektroniske dingser som kan kjøre et sjakkprogram.

Stengt for kommentarer.