Magnus Carlsen vant i Elfenbenskysten to runder før slutt – satte Grand Chess Tour-rekord

Magnus Carlsen var en populær mann etter seieren i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen tapte igjen for rivalen, men cruiset inn til seier i Abidjan to runder før slutt. Nå har han satt poengrekord i Grand Chess Tour.

av Tarjei J. Svensen

Et nytt nederlag mot en av sine største rivaler, Maxime Vachier-Lagrave, til tross: Det ble aldri noen spenning om hvem som til slutt skulle gå til topps i lyn- og hurtigsjakkturneringen i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan.

Magnus Carlsen sikret seieren to runder før slutt og vant hele 3,5 poeng foran Hikaru Nakamura og Maxime Vachier-Lagrave.. Dermed kan 28-åringen juble for å ha vunnet den første turneringen i årets Grand Chess Tour.

Magnus Carlsen med trofeet etter seieren i Abidjan Grand Chess Tour. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Verdensmesteren innkasserer rundt 330,000 norske kroner på seieren.

– I hurtigsjakken var spillet mitt bra. Det var ikke fantastisk, men veldig, veldig bra. Så fikk jeg en komfortabel ledelse. På et tidspunkt spilte jeg så dårlig at jeg måtte se meg over skulderen. Det var ubehagelig, for jeg ville bare kose meg og vinne så mange partier som mulig. Heldigvis gikk det bra til slutt., sier Carlsen i intervjuet med arrangøren.

Nå har han også tatt et langt steg mot å spille finalen i serien, som avsluttes i London i desember. Da vil han i så fall delta i seks av totalt åtte turneringer i touren.

Tidenes Grand Chess Tour-score

Magnus Carlsen løftet seg på andre dag av lynsjakken og vant klart – og sikret førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Nordmannens seier over Nakamura i siste runde, gjør at Carlsen setter ny Grand Chess Tour-rekord med 26,5 av 38 poeng.

Carlsen tok 25,5 poeng i Leuven i 2017, noe Nakamura også gjorde i Paris i 2016, ifølge tall Matt & Patt har hentet frem.

– Mitt spørsmål når det gjelder Carlsen, er hvor skal dette ende? I år vinner han ikke bare alt, men han gjør det med stil! kommenterer stormester Yannick Pelletier på arrangørens sending.

– Han er på et annet nivå og i en annen divisjon, sier Tania Sachdev..

Tidligere vinnerscore i Grand Chess Tour

2019 Abidjan: 26,5 (Carlsen)
2017 Leuven: 25,5 (Carlsen)
2016 Paris: 25,5 (Nakamura)
2017 St. Louis: 24,5 (Aronian)
2017 Paris: 24 (Carlsen *)
2016 Leuven: 23 (Carlsen)
2018 Paris: 23 (Nakamura)
2018 St. Louis: 22,5 (Nakamura)
2018 Leuven:: 22 (So)

* vant etter omspill mot Vachier-Lagrave

Fem strake turneringsseire

Triumfen i Elfenbenskystens hovedstad er Carlsens femte strake. 28-åringen vant VM i lynsjakk rett før nyttår, så gikk han til topps i Tata Steel Chess i Nederland, Shamkir Chess i Aserbajdsjan og Grenke Chess Classic i Tyskland.

– Året har vært bra så langt, og hvis det å ikke score så bra i lynsjakken som jeg øsnket er et tilbakeslag, så er det ganske bra, sier Carlsen.

Carlsen dominerte i de ni hurtigsjakkpartiene i Elfenbenskystens hovedstad ved å ta 15 av 18 poeng – hele tre poeng foran Hikaru Nakamura. Han passerte også drømmegrensen på 2900.

Lørdag var Maxime Vachier-Lagrave klart best med 6,5 poeng på de ni partiene. Carlsen måtte nøye seg med 5 poeng etter at han kun vant to partier – over Sergey Karjakin og Veselin Topalov.

Søndag løftet nordmannen seg betydelig med 6,5 poeng og fem seire. De kom mot Bassem Amin, Veselin Topalov, Sergey Karjakin, Wei Yi og Hikaru Nakamura.

Det var imidlertid Maxime Vachier-Lagrave som ble best i lynsjakkdelen med 12 poeng. Carlsen tok 11,5 poeng, mens Nakamura tok 11 poeng.

Caruana: – Tror ikke han er fornøyd

Magnus Carlsen er tydelig misfornøyd med eget spill i lynsjakkturneringen i Abidjan Grand Chess Tour. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen lå gjennom store deler av lørdag og søndag an til å miste førsteplassen på verdensrankingen i lynsjakk. I det siste partiet krøp han seg imidlertid så vidt foran Vachier-Lagrave.

Likevel var det lenge klart at Carlsen ikke var i samme slag som da han tok sin tredje VM-tittel i lynsjakk i romjula.

– Han har ikke vist seg fra sin beste side enda, mener Maurice Ashley på arrangørens sending.

Fabiano Caruana dukket opp i studio i St. Louis søndag og uttalte etter fire runder at han tviler på at hans VM-motstander er fornøyd med seg selv.

– Han har høye krav til seg selv. Det er normalt med så mye suksess som det han har hatt. Jeg tror ikke han er fornøyd med spillet sitt i lynsjakken her. Det kan jeg forstå. Resultatet er bra, men for ham har det vært litt «shaky», sier Caruana på den offisielle sendingen.

Nytt tap for Vachier-Lagrave

Magnus Carlsen gir opp mot Maxime Vachier-Lagrave i det andre lynsjakkpartiet i Abidjan Grand Chess Tour. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Maxime Vachier-Lagrave påførte Carlsen det første tapet på 70 partier lørdag. I dag tok franskmannen sin andre strake seier. Det var Carlsen tydelig misfornøyd med, viser videobildene fra Abidjan.

– Man kan se sinnet og frustrasjonen hans, bemerket kommentator Tania Sachdev på den offisielle sendingen.

– Dette kan påvirke Carlsens mentale balanse, mener stormester Yannick Pelletier.

Åpnet med seier

Magnus Carlsen tok 5 poeng av 9 mulige på første dag av lynsjakken i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Det startet bra for Magnus Carlsen som tok en knusende seier med hvit over Bassem Amin, feltets lavest rangerte spiller.

Samtidig gikk Maxime Vachier-Lagrave på en smell mot Wesley So.

Neste turnering for Magnus Carlsen, er Norway Chess 3. – 14. juni. Der jakter 28-åringen ny ratingrekord dersom han tar minst 6,5 poeng.

Allerede en drøy uke etter siste trekk i Stavanger, venter en ny turnering med klassisk betenkningstid. I Zagreb. fra 24. juni – 9. juli stiller Carlsen i den andre turneringen i Grand Chess Tour.

28-åringen skal senere delta i både hurtig-/lynsjakk og langsjakk i St. Louis i august.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 561 ganger, 4 besøk i dag)