Ny Carlsen-triumf etter dramatisk rednings­operasjon

Viswanathan Anand, Sergey Karjakin, Magnus Carlsen og Ding Liren poserer før start i Lindores Abbey. Foto: Lindores Abbeys Facebook-side https://www.facebook.com/LindoresDistillery

Magnus Carlsen vant miniturneringen i Skottland og tok sin sjette strake turneringsseier.

av Tarjei J. Svensen

Fem remiser og én eneste seier. Det var nok til at Magnus Carlsen vant den svært jevne hurtigsjakkturneringen som ble spilt i Lindores i Skottland lørdag og søndag.

28-åringen tok 3,5 poeng på de seks rundene, og kom et halvt poeng foran Ding Liren og Sergey Karjakin. Viswanathan Anand endte sist med 2,5 poeng.

Verdensmesteren kan si seg svært godt fornøyd med uttellingen i Skottland. Flere ganger i løpet av de seks partiene viste han rufsete spill og sto i fare for å tape. Ikke minst i det avgjørende siste partiet mot Ding Liren.

Der presset kineseren i tårnsluttspillet og overså trolig en vinst.

– Dette partiet gikk ikke så bra meg, jeg må ha stått til tap på et tidspunkt, innrømmer Carlsen.

Ding fikk en ren bonde over i sluttspillet med tårn og springer til hver av spillerne.

– En veldig ubehagelig stilling for svart, sier kommentator Genna Sosonko på sendingen.

– Han er i virkelig trøbbel, sa stormester Daniel King.

Men Carlsen viste seg særdeles seig og forsvarte på imponerende vis tårnsluttspillet.

Dermed har Carlsen tatt sin sjette strake turneringstriumf. Tidligere i mai vant han lyn- og hurtigsjakkturneringen Abidjan Grand Chess Tour. Før det ble det triumfer også i Tyskland, Aserbajdsjan og Nederland. På tampen av fjoråret ble det som kjent en ny VM-tittel i lynsjakk.

Døpte Karjakin-møte «Whisky Immortal»

Magnus Carlsen delte ledelsen med 2 av 3 poeng sammen med Ding Liren etter første dag.

På dag to endte det andre partiet mellom Carlsen og Anand i en ganske hendelsesfattig remis. I femte runde mot Karjakin, ble det derimot et skikkelig drama av de sjeldne.

Den kjente sjakkhistorikeren Olimpiu Urcan har døpt partiet «Whisky Immortal»

Nordmannen overså 23…a3! og endte opp i store problemer. Svart fikk en hel dronning ekstra, men hvit fikk til gjengjeld tre sterke offiserer og to fribønder.

– Carlsen sto til tap, men klarte å skape en festning der han holder stillingen fordi svarts dronning ikke kommer noen vei videre, kommenterte Daniel King på arrangørens sending.

Anish Giri var som vanlig ute på Twitter og godtet seg over at en bruker på Chessbomb ikke lenger anser ham som remiskonge.

Før siste runde tok Carlsen seg en lang gåtur sammen med pappa Henrik.

Carlsen klaget på temperaturen

På pressekonferansen etter første dag var Carlsen tydelig misfornøyd med temperaturen på spillestedet, et whiskey-distilleri, selv om han hadde fått en egen varmeovn hentet inn i lokalet, ifølge ChessBase.

– Partiene har helt klart vært interessante. Jeg synes det var veldig kaldt i spillelokalet, og på grunn av dette så synes jeg ikke det var noe gøy.

Søndag skal temperaturen i lokalet ha vært på et betydelig mer behagelig nivå, ifølge Daniel King.

Skarpe partier

Carlsen og Ding åpnet med remis i et sylskarpt parti i første runde. Nordmannen fikk en kjempefordel i åpningen, men etter dronningavbyttet hadde kineseren ingen problemer med å holde remis.

I oppgjøret mot Karjakin i andre runde, eksperimenterte Carlsen i en aggressiv Kongeindisk åpning og kunne lett ende opp på dypt vann. I stedet valgte russeren å avvikle til sluttspill som ebbet ut i remis.

I tredje runde klarte Carlsen endelig å dra i land helpoenget. Seieren over Anand kom etter at han nok en gang så ut til å slite i åpningen.

– Jeg tror jeg bare sto dårlig i åpningen, så fikk jeg inn noen triks. Det snudde veldig raskt, sa verdensmesteren.

Magnus Carlsen kom rett fra en svipptur innom København der han sto for underholdningen på et dansk sjakkshow.

Først vant han 24 strake partier i en simultan. Deretter ble det seier i begge møtene i hurtigsjakk med Danmarks største sjakkhåp, Jonas Bjerre.

14-åringen er rangert som nummer sju i verden under 15 år med en rating på 2494, men hadde lite å stille opp mot Carlsen.

Like før herjet 28-åringen i lyn- og hurtigsjakkturneringen i Abidjan i Elfenbenskysten, der han vant to runder før slutt og satte ny poengrekord i Grand Chess Tour-serien.

– De siste fire månedene har han vært meget nært sitt eget toppnivå. Året før var han egentlig litt ute av balanse, uttalte trener Peter Heine Nielsen til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Carlsen taper åtte ratingpoeng på innsatsen i Skottland, og vil falle under 2900 på hurtigsjakkrankingen. Kanskje er premien, en tønne med plass til 250 flasker whisky, et plaster på såret.

Om en drøy uke er han og resten av verdenseliten for sjuende gang på plass i Stavanger for å delta i Altibox Norway Chess.

(Besøkt 4 997 ganger, 1 besøk i dag)