Carlsen sliter i Saint Louis – har tapt tre partier

Magnus Carlsen gir opp mot Fabiano Caruana i 4. runde av Saint Louis Rapid & Blitz. Foto: Skjermdump/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen må sette på turboen om han skal ha håp om å ta årets åttende strake turnerings­triumf. Søndag gikk det skeis med tap for både Fabiano Caruana og Levon Aronian.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen sliter etter de to første av i alt fem dager i lyn- og hurtigsjakkturneringen Saint Louis Rapid & Blitz. Søndag kveld tapte han oppgjørene for Fabiano Caruana og Levon Aronian, mens det ble remis mot Yu Yangyi i kveldens siste runde.

Dermed henger verdensmesteren etter med 5 av 12 poeng, hele fem poeng bak ledende Levon Aronian. Carlsen tapte også 1. runde mot Ding Liren og har altså tapt tre partier på de første seks rundene.

Verdensmesteren hadde før turneringen ikke tapt et eneste parti i hurtigsjakk i år.

– Kanskje dette er et tegn på at resten av året kanskje ikke blir så lett for ham, uttalte Aronian etter å ha vunnet i det 111. oppgjøret mot sin norske rival.

Det er to poeng for seier i hurtigsjakken, og ett poeng i lynsjakken. Det er fortsatt lenge igjen av turneringen med totalt ni partier hurtigsjakk, og 18 partier lynsjakk, men avstanden til toppen begynner å bli faretruende stor.

Samtidig er avstanden til Maxime Vachier-Lagrave på verdensrankingen i hurtigsjakk krympet til fem poeng. De to møtes i 7. runde mandag.

I partiet mot Aronian så Carlsen lenge ut til å ha en lovende angrepsstilling, men da han overså en taktisk manøver som ruinerte stillingen, kontrollerte armeneren det enkelt til seier i sluttspillet.

– En flott posisjonell oppvisning av Aronian, sier Jennifer Shahade.

– Alt som kunne gå galt har gått galt for Carlsen, sier Seirawan.

Magnus Carlsen åpnet for andre dag på rad med tap i Saint Louis. Foto: Crystal Fuller/Grand Chess Tour

Det var knyttet stor spenning til møtet mellom de to VM-rivalene fra London, der Carlsen sikret VM-tittelen ved å vinne samtlige tre partier i omspillet. Denne gangen ble imidlertid amerikaneren for sterk.

– For et flott parti! Fantastisk spill av Fabiano, utbrøt Grand Chess Tour-kommentator Yasser Seirawan på den offisielle sendingen.

26-åringen fortalte at han fikk en fantastisk stilling fra åpningen, men at det på et tidspunkt ble uklart. Da Carlsen spilte det tvilsomme trekket 26…c4, fikk Caruana en vunnet stilling.

– Uavhengig av omstendighetene, så er det alltid spesielt å vinne over Magnus, sa en fornøyd Caruana etter partiet.

Saint Louis Rapid & Blitz er den fjerde turneringen i årets Grand Chess Tour, der Carlsen leder klart med 33 poeng, foran Maxime Vachier-Lagrave med 25 og Wesley So med 22 poeng.

Neste stopp i touren, er lyn- og hurtigsjakkturneringer i Bucuresti (4. – 11. november) og i Kolkata i India (20. – 27. november).

De fire beste i sammendraget kvalifiserer seg til finalen i London i desember.

Rundene i Saint Louis begynner 20.00, 21.30 og 23.00 norsk tid. Arrangøren har direktesending med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley som kommentatorer.

(Besøkt 2 156 ganger, 1 besøk i dag)