Carlsen åpnet med tap i Saint Louis – slo knallhardt tilbake: – Jeg må spille bedre

Magnus Carlsen under åpningen på Saint Louis Rapid & Blitz fredag. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen gikk på årets første hurtigsjakk-tap i åpningen av Saint Louis lørdag, men slo tilbake med to knusende seire – inkludert et lekkert dronningoffer.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen står med 4 av 6 poeng etter at de tre første rundene av lyn- og hurtigsjakkturneringen i Saint Louis ble gjennomført lørdag kveld norsk tid.

Carlsen tapte første runde mot Ding Liren, men slo hardt tilbake med knusende seire over Richard Rapport og Lenier Dominguez.

– Det var ganske dårlig av meg. Jeg er glad for å komme så bra tilbake som jeg gjorde, men alle kan se at dette var langt fra min beste dag, sa Carlsen i intervjuet med arrangøren etterpå.

LES OGSÅ: – Med en gang jeg begynner å spille dårlig, kommer de til å lukte blod

Verdensmesteren fortsatte tendensen med aggressivt åpningsspill – selv med svarte brikker. I den tredje runden mot Dominguez, lykkes han med en uvanlig åpningsvariant og fikk tidlig en overlegen stilling.

Det var et parti som begeistret Garry Kasparov – og kommentatorene i Saint Louis.

– For en måte å komme tilbake på etter et sjokkerende tap. Et fantastisk comeback, konkluderte stormester og kommentator Yasser Seirawan på den offisielle sendingen.

– For et parti! sa stormester Maurice Ashley.

Dermed er Carlsen på delt andreplass etter at tre av ni hurtigsjakkpartier er gjennomført i Saint Louis. Levon Aronian har vunnet sine tre partier og leder med 6 av 6 poeng.

– Jeg kan bare fokusere på meg selv. Jeg må spille bedre. Jeg var litt heldig som fikk to seire i dag. Jeg må fokusere på å forbedre spillet mitt, så tror jeg det vil gå bra til slutt, var Carlsens kommentar.

Resultatliste Saint Louis Rapid & Blitz 2019

1. Levon Aronian 6 poeng
2-3. Carlsen, Ding 4 poeng
4-6. Caruana, Vachier-Lagrave, Mamedyarov 3 poeng
7-9 Yu, Karjakin, Rapport 2 poeng
10. Dominguez 1 poeng

Totalt skal det spilles ni partier hurtigsjakk frem til mandag. 18 partier lynsjakk spilles tirsdag og onsdag. Det er to poeng for seier i hurtigsjakken, ett for lynsjakken.

28-åringen innledet overraskende med tap med svarte brikker mot Ding Liren. Det var hans første nederlag i hurtigsjakk i år.

I et noe risikabelt åpningsvalg fikk Carlsen fordel og virket å utspille kineseren. Men da han overså Dings angrepsplan på kongefløyen, endte han i kraftig tidsnød og hvits livsfarlige c6-bonde ble etter hvert avgjørende.

Men Carlsen er en mester i å slå tilbake etter tap. I runden tok han en knusende seier over ungarske Richard Rapport. Og det med et lekkert dronningoffer.

– For et fantastisk klassetrekk! kommenterte Yasser Seirawan på den offisielle sendingen.

Saint Louis Rapid & Blitz er den fjerde turneringen i årets Grand Chess Tour, der Carlsen leder klart med 33 poeng, foran Maxime Vachier-Lagrave med 25 og Wesley So med 22 poeng.

Neste stopp i touren, er lyn- og hurtigsjakkturneringer i Bucuresti (4. – 11. november) og i Kolkata i India (20. – 27. november).

De fire beste i sammendraget kvalifiserer seg til finalen i London i desember.

Rundene i Saint Louis begynner 20.00, 21.30 og 23.00 norsk tid. Arrangøren har direktesending med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley som kommentatorer.

(Besøkt 4 686 ganger, 2 besøk i dag)