Sjakkforbundet: – Stein Bjørnsens «A-prøve» er positiv

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Horten-mannen ba om å få dokumentere egen spillestyrke i en turnering. Det ble avvist av Sentralstyret.

av Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim

Stein Bjørnsen. Foto: Roar Nærheim

Det har vært stille i Stein Bjørnsen-saken etter at Norges Sjakkforbund 20. januar besluttet at den blinde Horten-mannen må gjennomgå en «juksetest». Det etter sterke anklager om at 50-åringen har hatt urent mel i posten i flere turneringer.

SE OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Stein Bjørnsen

Onsdag behandlet Sentralstyret en henvendelse fra Bjørnsen med forespørsel om å få delta i en turnering slik at spillestyrken kunne dokumenteres. Denne forespørselen ble avslått, skriver forbundet i en pressemelding.

NSF mottok 2.2.16 en henvendelse fra Stein T Bjørnsen der han meddelte at han ønsket å spille en ny turnering for på den måten å dokumentere sin spillestyrke.
NSF vedtok å besvare henvendelsen med at vedtaket av 20.1.16 (se under) står ved lag, nemlig at han ikke vil delta i noen av NSFs turneringer før den aktuelle testen er gjennomført. I det skriftlige svaret vil også Bjørnsen gis en oppdatering på arbeidet med å utarbeide testen, med en foreløpig angivelse av når Bjørnsen kan få test-metoden beskrevet, og selve testen kan gjennomføres.

Dermed tar forbundet et klart standpunkt i forhold til presiseringen president Bjørn Salvesen sendte ut kort tid etter vedtaket 20. januar. Der ble det understreket at 50-åringen ikke er ilagt karantene, slik flere medier skrev.

NSF har gjort en avtale med Bjørnsen om at han stiller på en test i regi av NSF, og at han ikke spiller turneringer før resultatet av den foreligger. Han er altså ikke «satt i karantene».

Dagen etter uttalte Salvesen følgende til Gjengangeren:

– Det er så mye materiale som peker mot bruk av ulovlig virkemidler, at vi landet på at dette er den beste måten å drepe diskusjonen på. Og bare så det er sagt, vårt mål i denne saken er å finne sannheten, ikke ta Stein Bjørnsen, sa Salvesen.

Bjørnsen i partiet mot Bjørn Robertsen (12). Foto: Tom Eriksen

Bjørnsen i partiet mot Bjørn Robertsen (12). Foto: Tom Eriksen

Bjørnsen: – Det finnes ingen bevis

I et intervju med TV 2 torsdag, bryter Bjørnsen tausheten og gjentar at han mener det ikke finnes bevis i saken.

– Jeg er skuffet over at de fortsatt skal ha en granskning, og at det blir en ny granskning etter at både jeg og utstyr har blitt sjekket tidligere. Jeg har også sittet sammen med en dommer som har kontrollert partiene mine. Det finnes ingen bevis, og likevel må jeg gjennom en granskning. Det er slitsomt, sier Bjørnsen til TV 2.

Bjørnsen sa først at han var villig til å la seg testes «ved å spille naken eller i shorts». 22. januar antydet Horten-mannen overfor lokalavisen at han vurderte å droppe å stille på «juksetesten» og at han kan ha spilt sitt siste sjakkparti.

– Den føles urettferdig. Jeg er fryktelig usikker på om jeg skal stille. Jeg har ikke fått noen premisser for granskingen, aner ikke hvordan den foregår. Slik det er nå så har denne saken snudd fra at noen må bevise påstandene om juks, til at jeg må bevise min uskyld, uttalte Bjørnsen til Gjengangeren.

Vil ikke testes i sjakkteori

Det er foreløpig ikke klart hvordan Sjakkforbundet ønsker at en «juksetest» skal gjennomføres, men Sjakkbloggen har tidligere snakket med eksperter som mener han bør testes i sjakkteori og oppgaver.

Det vil imidlertid ikke Bjørnsen gå med på.

– Jeg har nå ikke annet valg enn å stille til testen, men jeg forlanger at det skal skje når jeg er klar for det – og det blir ikke på en stund. Jeg har ikke tatt i en sjakkbrikke på en måned og da faller nivået på en spiller på mitt nivå med en gang. Jeg kommer heller ikke til å gå inn på sjakkteori i testen. Det jeg kan og er god på, er å flytte brikker, sier Bjørnsen til TV 2.

Bjørnsen sier til VG torsdag at han mener det virker som en krig mot ham og at han ikke skjønner motviljen fra Sjakkforbundet om å la ham stille i en turnering.

– Kanskje må jeg gjennom det likevel. Men jeg vil i hvert fall ikke godta masse teori. Jeg kan jo ikke teori. Jeg har kommet på det nivået jeg er ved å huske. Jeg har trent mange timer hver dag i flere år, sier han til avisa.

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Stein Bjørnsen vant Landsturneringen med 8 av 9 i sommer. Foto: Tarjei J. Svensen

Bjørnsen kaller også påstandene om at han bruker høyteknologi for «ville».

– Ja, det er ville påstander om at jeg bruker høyteknologi. Derfor har jeg tilbudt meg å bruke det utstyret som de gir meg og spille en turnering. Jeg må bare få det et kvarter i forveien, sånn at jeg kan bli kjent med utstyret, sier han til VG.

FIDE gjennomførte positiv test

Saken er nå på FIDEs bord, der den behandles i Anti-Cheating Commitee (ACC). Der er partiene gjennomgått med spesiell programvare utviklet av professor Kenneth Regan, som også er internasjonal mester i sjakk.

Testen skal ha avslørt en computeraktig stil i Bjørnsens partier. Det bekrefter Salvesen for første gang overfor TV 2.

– Han skal være uskyldig til det motsatte er bevist, men datatesten det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) har gjennomført, som på en måte en A-prøve sammenlignet med annen sport, er positiv. Vi trenger å få gjennomført en B-prøve, sier Salvesen til kanalen.

Den positive testen bestrides av Bjørnsen, som hevder han havnet i den midterste av tre kategorier fordi sjakkforbundet hadde gitt ham en for lav rating.

Sjakkbloggen avslørte 5. januar at den blinde 50-åringen er anklaget for å ha urent mel i posen etter å ha vunnet flere sjakkturneringer.

Bjørnsen skal ifølge ham selv ha spilt over 60 turneringspartier uten å tape en eneste gang – det til tross for å ha vært aktiv som spiller i under to år. Flere profilerte norske og utenlandske elitespillere har stått frem og fortalt at de er overbevist om at mannen har jukset seg til suksessen.

(Besøkt 1 021 ganger, 1 besøk i dag)