Knusende Carlsen-seier i Nederland: Tror verdensmesteren skremmer motstanderne igjen

Super-Magnus opp i teten i Nederland etter sin andre strake seier.

av Tarjei J. Svensen (Foto: Tata Steel Chess)

I går var Magnus Carlsen på gyngende grunn mot Loek van Wely i 5. runde av Tata Steel Chess. I dag var verdensmesteren i sitt rette element og regelrett utspilte Evgeny Tomashevsky, rangert som nummer 11 av 14 i turneringen og 26 på verdensrankingen.

– Det virket som et veldig godt parti av Magnus. Tomashevsky pleier ikke å tape så enkelt i slike «enkle» stillinger, sier tidligere VM-utfordrer Nigel Short i en kommentar til Sjakkbloggen.

Selv om russeren, kjent som «Professoren» på grunn av sin doktor-tittel i ung alder, kanskje ga opp i tidligste laget, var sluttspillet uansett håpløst. 28-åringen hadde et halvt minutt igjen på de siste trekkene, mens Carlsen fortsatt hadde en time igjen i tillegg til den overveldende stillingen.

– Jeg ville bare få en vanlig stilling i dag. Senere fikk jeg sjansen til å være aggressiv, og jeg benyttet den, sa Carlsen i intervjuet etterpå.

– Det er en kompleks stragegisk stilling med mange muligheter, så ble stillingen hans også vanskelig så han måtte bruke mye tid, sa Carlsen.

Hammer: – En uvanlig og relativt tam åpning av Magnus

Det åpnet tilsynelatende litt tamt og forsiktig av verdensmesteren i partiet mot den sterke russeren. Åpningen, kjent som London-systemet i dronningindisk, er av mange regnet som harmløst for svart.

– Det som har skjedd i partiet, er at Magnus har spilt en uvanlig og relativt tam åpning. Det er en situasjon der han prøver å utsette konflikten i sentrum, sa Hammer på TV 2.

carlsen-tomaMen i midtspillet utførte Carlsen trekket som Hammer i TV 2s studio på forhånd utelukket at kompisen faktisk kom til å spille.

– Det er i beste fall en unøyaktighet av ham, mente Carlsen om russerens 12. trekk etterpå.

Offisersavbytte viste seg å være et særdeles godt valg. Springeren på e5 ble avgjørende da svart ble stående igjen med en svak løper på b7. Den kom aldri mer med i spillet igjen.

– Dette ser fryktelig ut for svart, sa Peter Svidler på Chess24s sending etter avbyttet.

Få trekk etter, og med stadig sterkere tidsnød, kollapset Tomashevskys stilling.

 Stormester mener verdensmesteren har et gir til

Torsdag dro spillerne til Amsterdam, hvor 5. runde ble spilt. Foto: Tata Steel Chess

Torsdag dro spillerne til Amsterdam, hvor 5. runde ble spilt. Foto: Tata Steel Chess

Stormester og toppsjakksjef Jonathan Tisdall er nok en gang imponert over vår norske verdensmester. Han trekker spesielt frem verdensmesterens overraskende valg i det 12. trekket.

– Det så ut som en ganske kjedelig åpning, men så gjorde han et interessant valg med å ta på g6, noe som en vanlig spiller ikke ville vurdert. Så forbereder han seg til et angrep og konverterer til et knusende sluttspill. Og han spiller veldig raskt. Det er utrolig imponerende, sier Tisdall til Sjakkbloggen.

– Det var et minneverdig øyeblikk. For fremtidige lærebøker ligger styrken i dette trekket skjult under både overflaten og fordommene mange har for løpere, mener Tisdall.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

– Tomashevsky bukket under for presset, men jeg tror det kom fordi han forsto de overraskende problemene som ventet ham.

Tisdall mener Carlsen fortsatt har et gir å gå på.

– Det virker fortsatt som han underpresterer litt, selv om han nå har en prestasjon på rundt 2850. Det er trolig et tegn på at han er nær toppformen igjen, sier toppsjakksjefen.

Tisdall trekker frem et annet poeng. Motstanderne begynner å bli redd for ham.

– I går bløffet Carlsen litt. Men i dag var det imponerende og overveldende. Han er i ferd med å gjenopprette en liten angstfaktor hos de motstanderne han møter, avslutter Tisdall.

Carlsen i tredelt ledelse

Hjemmehåpet Anish Giri har hatt en skuffende turnering så langt, men fikk i dag sin første seier, mot motstander Shakriyar Mamedyarov. Giri var den eneste i tillegg til Carlsen som vant et parti.

Carlsen er nå oppe i fire poeng og er i tredelt ledelse i Tata Steel Chess, sammen med Ding Liren og Fabiano Caruana. Det betyr at verdensmesteren har prestert omtrent som forventet ut i fra egen rating og motstanden så langt.

Men det er fortsatt jevnt i feltet, og bare halvpoenget bak følger Wesley So, Yifan Hou og Pavel Eljanov.

Og det er nettopp Eljanov som er Carlsens neste motstander lørdag. Ukraineren er en av dem som har jobbet som hjelper for nordmannen under VM-matchene i 2013 og 2014.

Carlsen slo 32-åringen i begge partiene med hvit og svart da de møttes to ganger i 2008.

SE OGSÅ:
(Besøkt 658 ganger, 1 besøk i dag)