Det klikket for den kjente sjakkforfatteren.
av Tarjei J. Svensen
(KOMMENTAR) Noen har kanskje fått med seg min aktive tilværelse på det sosiale mediet Twitter. Som sjakkentusiast, er det en fin arena for å kommunisere med andre og holde seg oppdatert på siste nytt i sjakkverdenen. Spesielt under store sjakkturneringer som Sinquefield Cup, er aktiviteten høy.
Selv bruker jeg nettstedet mye til å dele relevante lenker jeg finner og saker jeg skriver. Noen ganger deler jeg også bilder fra turneringer jeg arrangerer, eller selv spiller i. Eller hjemme fra sofaen.
Men er det en ting jeg misliker, er det når noen rapper bilder uten tillatelse. Det er ikke bare ulovlig, men det er umoralsk. Og det skjer stadig vekk, dessverre.
For min egen del har jeg ikke store motforestillinger når andre bruker mine bilder, så lenge det kommer tydelig frem hvem som faktisk har tatt det. Og da holder det ikke å gjemme navnet på fotografen nederst i teksten slik ChessBase insisterer på å gjøre. Bruker man andres arbeid helt gratis, bør man strekke seg langt for å kreditere den som er opphavsmannen.
På Twitter er det ikke uvanlig at andre stjeler bilder, men da er det minste man kan gjøre å si hvem man har tatt bildet av.
Det gjorde ikke den britisk-australske sjakkforfatteren Gary Lane. Den 51-årige internasjonale mesteren har skrevet 27 sjakkbøker og var en av mine drøyt 4800 følgere på Twitter. Han er en av dem som stadig poster bilder som andre har tatt.
Under Sinquefield Cup postet han denne:
Og hvis du synes det var noe kjent med bildet, så har du helt rett. For det hadde han naturligvis funnet og tatt fra Sjakkbloggen. Uten kreditering.
Det er egentlig ingen big deal for meg, men jeg mente det var på sin plass å påpeke at man ikke burde bruke bilder han har tatt fra andre.
Meldingen min førte til en lang tråd, der flere blandet seg inn. Noen støttet Lane, mens andre mente det ikke er noe å bry seg om.
Sjakkjournalist Peter «ChessVibes» Doggers i chess.com og sjakkfotograf David Llada påpekte det samme som meg: Man rapper ikke andres bilder, spesielt ikke uten kreditering.
Lanes unnskyldning var at han stadig vekk mottar bilder fra arrangører og trodde det kom fra Sinquefield Cup. Australieren mente også at så lenge det ikke var noe vannmerke eller copyright-merking på bildet, så kunne det fritt brukes.
Til slutt endte det med at sjakkforfatteren mistet besinnelsen:
Det at mitt bilde var brukt uten tillatelse, er ikke den eneste grunnen til at jeg reagerte. I tillegg til å være en relativt kjent sjakkforfatter og profesjonell sjakkspiller, er Lane også medlem av FIDEs Commission of Chess Journalists (CCJ). Utvalget ble opprettet etter sjakk-OL i 2012 og skal blant annet jobbe for å beskytte rettighetene til sjakkjournalister, både med tanke på plagiat og beskyttelse av opphavsrett.
Den amerikanske sjakkjournalisten Daaim Shabazz har skrevet mer om hva som er bakgrunnen for opprettelsen av CCJ.
Det er ganske absurd at medlemmene i et slikt utvalg er mer eller mindre håndplukket av ledelsen i FIDE. Og det ledes av det som kanskje er den nest mest kontroversielle personen i hele FIDE, grekeren Georgios Makroupolos. Han er nestkommandrende etter president Kirsan Ilyumzhinov og den med utøvende makt i verdenssjakkforbundet.
Makropoulos var den som tok til orde for opprettelsen av CCJ, fordi «noen journalister egentlig ikke er journalister». I realiteten er det nok bare en måte for FIDE å sensurere bort kritikk, noe forslaget deres om at sjakkjournalister må betale lisens er et eksempel på.
Av andre medlemmer i utvalget er Goran Urosevic, mannen bak Chessdom, FIDEs propagandaside, og ansvarlig for nyhetene på fide.com. Et annet medlem er den kanadiske stormesteren Kevin Spraggett, som selv driver en halvpornografisk (!) sjakkblogg.
Vel, vel. Nå slipper han i alle fall maset mitt.
Se også engelsk versjon av innlegget.