– Med en gang jeg begynner å spille dårlig, kommer de til å lukte blod

Magnus Carlsen jakter årets åttende turneringstriumf i Saint Louis. Her fra siste runde i Zagreb i juli, der han slo Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen har vært fullstendig overlegen i år og vunnet samtlige sju turneringer han har stilt opp i. Nå skal konkurrentene gjøre nye forsøk på å stoppe den suverene verdens­eneren når sjakk­eliten barker sammen i Saint Louis.

av Tarjei J. Svensen

Etter en måneds velfortjent sommerferie etter triumfen i Croatia i juli, er Magnus Carlsen endelig tilbake i manesjen.

17. – 28. august spilles den tradisjonelle langsjakk­turneringen Sinquefield Cup, men allerede lørdag kveld norsk tid begynner lyn- og hurtigsjakkturneringen Saint Louis Rapid & Blitz.

Carlsen har vist utenomjordiske tendenser i hele 2019 med sju av sju turnerings­triumfer. Fem ganger har han vunnet i klassisk sjakk, to i lyn- og hurtigsjakk – sist i Abidjan i mai.

Årets turneringsprestasjoner er utrolige:

  • Zagreb GCT: 1. plass med 8 av 11 poeng
  • Norway Chess: 1. plass med 13,5 av 18 poeng
  • Lindores Abbey: 1. plass med 3,5 av 5 poeng
  • Abidjan GCT: 1. plass med 26,5 av 36 poeng
  • Grenke Chess Classic: 1. plass med 7,5 av 9 poeng
  • Shamkir Chess: 1. plass med 7 av 9 poeng
  • Wijk aan Zee: 1. plass med 9 av 13 poeng

Et helt år uten å tape i langsjakk

31. juli var det ett år siden Carlsen sist gikk på et nederlag i langsjakk. Totalt er han nå ubeseiret i 79 partier, og 28-åringen nærmer seg Ding Lirens utrolige rekke på 100 partier uten tap fra 2017-2018.

FIDEs siste toppliste for august står verdenseneren med 2882 – en tangering på ratingrekorden fra 2014. Den kan altså ryke allerede på neste liste i september dersom han tar minst 7,5 poeng på de 11 rundene i Sinquefield Cup. Carlsen tok 8 poeng da han vant i Zagreb i juli.

Saint Louis Rapid & Blitz 2019:
Magnus Carlsen
Maxime Vachier-Lagrave
Fabiano Caruana
Ding Liren
Levon Aronian
Shakhriyar Mamedyarov
Lenier Dominguez
Yu Yangyi
Sergey Karjakin
Richard Rapport

I Saint Louis vil nok mye av oppmerksomheten rettes mot duellen mellom Carlsen og hans VM-hjelper Maxime Vachier-Lagrave. Franskmannen har slått verdensmesteren tre ganger på tre møter i lynsjakk i år og virker å være den største rivalen i fartsdisiplinene. Dessuten ble det hjemmeseier i Paris Grand Chess Tour, turneringen Carlsen sto over, men et skår i gleden var et ratingtap på over 100 poeng. Dermed overtok verdensmesteren igjen førsteplassen på lynsjakkrankingen.

Karjakin: – Han har hatt et fantastisk år

Natt til lørdag norsk tid ble trekningen av startnumrene gjennomført i Saint Louis. Da kommentator Maurice Ashley stilte spørsmål til spillerne hvordan de har tenkt å stoppe Magnus Carlsen, hadde de trøbbel med å svare:

– Først må jeg prøve å overleve i mitt eget parti mot ham. Sist tapte jeg med hvit, så jeg må gjøre det bedre, svarte Ding Liren – og la til med et glis:

– Resten er ikke min business.

Cubanskfødte Leinier Dominguez, som har gjort amerikaner av seg og flyttet til Saint Louis, hadde heller ikke noe godt svar.

– Hvis vi visste svaret på det, ville ting sett annerledes ut i den første delen av året. Man må trolig gjøre noen gode trekk, men man må gjøre det konsekvent, og dessverre er ikke det så lett, svarte Dominguez.

– Han har hatt et fantastisk år, det er egentlig ikke mer å si. Svaret mitt er primitivt, men vi må spille bra, svarte Sergey Karjakin.

Levon Aronian mener imidlertid det er viktig å holde rett fokus.

– Jeg tror ikke det handler så mye om å stoppe noen, men om å oppnå flere poeng enn personen. Man må heller fokusere på å score flere poeng enn å følge med på de andre, svarte den populære armeneren.

Akkurat det var Fabiano Caruana langt på vei enig i.

– Jeg synes det er feil å bare fokusere på én person og glemme alle andre. Alle her kan vinne turneringen.

Carlsen mener hver turnering går sitt eget liv.

– Jeg synes det er en fordel å ha en god periode med suksess fordi det gjør deg mer komfortabel, mer selvsikker og kanskje også motstanderne blir mindre komfortabel og mindre selvsikker av det. Jeg tror det er fordeler med det, men først og fremst må man spille bra.

– Med en gang jeg begynner å spille dårlig, så vil folk lukte blod, så det blir ikke enkelt.

Carlsen med uflaks i trekning

Det gjennomføres ni partier hurtigsjakk og 18 partier lynsjakk frem til og med onsdag kveld norsk tid. Det er to poeng for seier i hurtigsjakk, og ett i lynsjakk.

Nordmannen fikk ikke maks uttelling i trekningen og starter med fire hvite og fem svarte partier i hurtigsjakkdelen. Lørdag åpner han med to svarte partier mot Ding Liren og Richard Rapport, og Dominguez med hvite brikker.

Saint Louis Rapid & Blitz er den fjerde turneringen i årets Grand Chess Tour, der Carlsen leder klart med 33 poeng, foran Maxime Vachier-Lagrave med 25 og Wesley So med 22 poeng.

Neste stopp i touren, er lyn- og hurtigsjakkturneringer i Bucuresti (4. – 11. november) og i Kolkata i India (20. – 27. november).

De fire beste i sammendraget kvalifiserer seg til finalen i London i desember.

Rundene i Saint Louis begynner 20.00, 21.30 og 23.00 norsk tid. Arrangøren har direktesending med Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 523 ganger, 4 besøk i dag)