Carlsen tangerte legendarisk rekord

Magnus Carlsen er i ferd med å hente seg inn etter en forsiktig start på Isle of Man og tok sin andre seier mandag. Foto: Maria Emelianova/chess.com

(Magnus Carlsen – Surya Shekar Ganguly 1-0): Magnus Carlsen tok sin andre seier i 5. runde av storturneringen på Isle of Man. Med det tangerte han Mikhail Tals legendariske rekke på 95 partier uten tap.

av Tatjei J. Svensen

Carlsen er i ferd med å komme på riktig spor i FIDEs Grand Swiss på Isle of Man. Etter to strake remiser kom en ny seier da Surya Shekar Ganguly, en av Viswanathan Anand VM-sekundanter, ble beseiret mandag.

– Forhåpentligvis var dette et steg i riktig retning, sier Carlsen på arrangørens sending.

SE OGSÅ: Følg partiene direkte via chess24.

Slo Ganguly som 13-åring

Partiet varte rundt fire timer og 40 trekk, men Carlsen fikk tidlig et posisjonelt overtak og utspilte inderen som er rangert som nummer 89 i verden.

Carlsen har gode minner fra det forrige møtet med inderen i Dubai i 2004. Da bidro seieren over Ganguly til at han sikret seg stormestertittelen i en alder av 13 år.

– Siden jeg slo ham for 15 år siden, så tenkte jeg at jeg burde slå han nå også.

Carlsen står nå med 3,5 poeng, mens det er sju spillere med 4 poeng. En av dem er det tidligere vidunderbarnet Luke McShane som var svært nær å slå Fabiano Caruana, men måtte ta til takke med remis.

Reddet tapt stilling til remis

Søndag reddet verdensmesteren på mirakuløst vis et halvpoeng i et høydramatisk oppgjør mot Vladislav Kovalev, rangert som nummer 85 i verden.

Hviterusseren hadde en forholdsvis lett vunnet stilling, men klarte ikke å finne den riktige fortsettelsen i tidnøden.

– Jeg innså at jeg trolig sto til tap, og det var veldig ubehagelig. Jeg hadde 1,5 time igjen på klokka og tenkte «Hvordan kunne jeg være så dum?»

Det betyr at Carlsen fortsatt er uten tap siden 31. juli 2018, da han ble slått av Shakhriyar Mamedyarov. Det er en utrolig rekke på 95 partier klassisk sjakk.

Dermed har han også tangert tidligere verdensmester Mikhail Tals legendariske rekord.

Klarer Magnus Carlsen å slå Dings rekke på 100 partier uten tap?

  • Ja, selvsagt klarer han det (90%, 137 Votes)
  • Han tangerer den (6%, 9 Votes)
  • Nei, det blir for tøft (5%, 7 Votes)

Antall stemmer: 153

Loading ... Loading ...

Det er bare fem partier unna Dings rekke på 100 partier. Den rekorden kan Carlsen slå dersom han går ubeseiret gjennom de 11 rundene på Isle of Man.

Flest partier uten tap

Ding: 100 partier (2017/2018)
Magnus Carlsen: 95 partier (2018/2019)
Mikhail Tal: 95 partier (1973/74)
Mikhail Tal: 86 partier (1972/73)
Vladimir Kramnik: 82 partier (1999/2000)
Wang Yue: 82 partier (2008)
Wesley So: 67 partier(2016/2017)
Maxime Vachier-Lagrave: 67 partier (2015/2016)
Jose Raul Capablanca: 62 partier (1916-1924)

Sergey Tiviakov og Bogdan Lalic skal begge ha spilt 110 partier uten å tape, men mot betydelig svakere motstand. Mange anerkjenner derfor Dings rekke på 100 partier som den gjeldende rekorden.

På spørsmål fra arrangørens Fiona Steil-Antoni om det er en rekord han tenker på, svarer han følgende:

– Ja, helt klart. Jeg tenker på det. Nå har det vært så mange partier, at jeg kan ikke unngå å tenke på den rekorden. Fra måten jeg spiller på, så virker det ikke som jeg tenker på det. Hvert parti har vært vilt. Det var så lett å si at jeg sto til tap i går, og i dag var det en vanskelig stilling, sier Carlsen.

– Jeg har hatt ganske mye flaks. I løpet av de 95 partiene har jeg kjempet veldig bra, i andre partier har jeg bare hatt flaks. Motstanderne mine har oversett mange lette seier, legger verdensmesteren til.

FIDEs Grand Swiss arrangeres i samarbeid med sjakknettstedet Chess.com og er kanskje historiens sterkeste turnering i sveitserformatet. Carlsen vant på Isle of Man sist gang han deltok, i 2017. I år får vinneren, eller den best plasserte etter Carlsen og Fabiano Caruana, en plass i den lukrative Kandidatturneringen. Der deltar åtte spillere i kampen om å møte Carlsen til VM-match i 2020.

FIDEs Grand Swiss spilles over 11 runder frem til 21. oktober. 27. oktober er Carlsen på plass på Henie Onstad Kunstsenter i Høvik hvor han skal forsøke å forsvare VM-tittelen i Fischersjakk mot Fabiano Caruana, Wesley So og Ian Nepomniachtchi.

Sterkt av Tari og Christiansen

Carlsen er ikke eneste nordmann som deltar på Isle of Man. Både Aryan Tari og Johan-Sebastian Christiansen gjør sine saker bra etter fem runder og har prestert over forventet.

SE OGSÅ: Resultatlister fra Isle of Man

Tari står med 2,5 poeng etter solide remiser mot sterke spillere som Levon Aronian, Wesley So og Le Quang Liem. Samme poengsum har Christiansen etter fem remiser mot betydelig høyere rangerte spillere.

(Besøkt 4 223 ganger, 4 besøk i dag)