Carlsen cruiset inn til suveren hurtigsjakk-seier – sikret rating over 2900

Magnus Carlsen tok en overbevisende seier over Bassem Amin i 7. runde i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen tok to seire og én remis på siste hurtigsjakk-dag og sikret seg en suveren ledelse i Abidjan Grand Chess Tour før lynsjakken lørdag og søndag.

av Tarjei J. Svensen

28-åringen kan vise til en ellevill ratingprestasjon på 3042 på de ni partiene  i Elfenbenkystens hovedstad, men det var likevel en selvkritisk Magnus Carlsen som ble intervjuet etterpå.

– Jeg har bedre flyt nå, men det er ikke perfekt enda. Spillet mitt er litt opp og ned, men jeg spiller mer praktisk. Jeg må få opp farten i lynsjakken, fortalte verdensmesteren til arrangørens Maurice Ashley.

28-åringen har 15 av 18 poeng og leder Grand Chess Tour med hele tre poeng ned til nærmeste konkurrent Hikaru Nakamura. Maxime Vachier-Lagrave og Wesley So følger etter med 11 poeng. Lørdag begynner lynsjakken med ett poeng per seier.

– Jeg tenker ikke på ledelsen i det hele tatt, jeg vil bare kose meg. Hvis jeg spiller bra, så vinner jeg.

Selv om det skal spilles 18 partier lynsjakk- ni lørdag og ni søndag – har ikke Nakamura veldig mye tro på at det er mulig å hente inn forspranget.

– Spiller han som han gjør nå, så er det realistisk sett ikke mulig.

Kommentatorene som følger turneringen fra studio i St. Louis, er tydelig imponert over det den ustoppelige 28-åringen fra Lommedal presterer.

– Dette er egentlig bare en kamp om andreplassen, sier internasjonal mester Tania Sachdev på arrangørens sending.

Sjakksnakk: «Helt utrolig hvordan han spiller for tiden. Så gøy har vi ikke hatt det siden 2014?»

– Det er vanskelig å finne ord som beskriver den prestasjonen Magnus har her. Det er neppe noen som kan stoppe ham, sier stormester Yannick Pelletier.

Magnus Carlsen avsluttet dagen i Abidjan med å slå Wei Yi (19). Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen avsluttet dagen på samme måte som han har gjort så mange ganger før – ved å presse motstanderen til å gjøre feil. Denne gangen var det feltets yngste, kinesiske Wei Yi (19), som gikk i fella da han på mystisk vis følte seg tvunget til å ofre dronningen.

– Jeg sto definitivt litt dårligere, så overså han noe i komplikasjonene. Deretter kollapset han bare uten at jeg vet hvorfor, sier Carlsen.

Seieren gjorde at Carlsen innkasserer 34 ratingpoeng og igjen passerer drømmegrensen til 2903. Dermed er han bare 16 poeng unna sin egen verdensrekord på 2919.

Carlsen: – Det første partiet var ganske bra

Magnus Carlsen åpnet dag tre i Abidjan med en lett seier over Afrikas beste spiller, Bassem Amin. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Carlsen startet dag tre i Elfenbenkystens hovedstad med en lekende lett seier over Afrikas beste spiller, Bassem Amin. Egypteren er utdannet lege, men har likevel klart å klatre over den viktige 2700-grensen som har gitt ham en mulighet til å kjempe i det gode selskap.

– Det første partiet mot Bassem var ganske bra. Jeg sto bedre etter bare 12 trekk, og etter det var det ikke så vanskelig.

Mot nordmannen som kaller seg «DrDrunkenstein» på sjakknettstedet lichess, var Afrikas beste spiller langt unna kirurgisk presisjon. Allerede i åpningen gikk det galt.

– Amins 13. trekk var veldig naivt. Hvorfor i verden gjorde han det? Nå kollapser stillingen hans, kommenterer stormester Yannick Pelletier på den offisielle sendingen.

Carlsen vant materiell samtidig som den hvite kongen måtte holde seg i sentrum.

– Dette er en fullstendig katastrofe for Amin, sier karismatiske Maurice Ashley.

Få trekk senere var det over.

Carlsen-kompis Ian Nepomniachtchi har hatt en heller svak turnering i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

I 8. runde mot Ding Liren så det ut til at Carlsen skulle klare å presse frem en ny seier på klassisk Magnus-vis.

– Jeg fikk en veldig, veldig fin stilling fra åpningen, men jeg forserte det litt for tidlig. Så forsvarte han seg veldig bra, ellers ville jeg hatt gode sjanser i det partiet.

Sluttspillet viste seg å bli vanskelig å vinne.

– Det er litt flaut at jeg ikke klarte å utnytte det.

Magnus Carlsen inntok ledelsen etter første dag av Abidjan Grand Chess Tour onsdag med seire over Wesley So, Ian Nepomniachtchi og remis mot Hikaru Nakamura. Kun verdens høyest rangerte junior, kineseren Wei Yi, holdt følge med samme poengsum.

Carlsen var imidlertid i trøbbel ved flere anledninger og så seg godt fornøyd med uttellingen.

– Resultatene har definitivt vært bedre enn spillet så langt, men jeg kan åpenbart ikke klage, uttalte 28-åringen etterpå.

Ingen grunn til å rynke på nesen, Magnus Carlsen. Her fra dag 3 i Abidjan. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Torsdag fortsatte Carlsen rekken med seire over Sergey Karjakin og Maxime Vachier-Lagrave og remis mot Veselin Topalov.

– Dette er Magnus Carlsen-show, kommenterte Tania Sachdev fra studio i St. Louis.

Lørdag og søndag fra kl 16 norsk tid gjennomføres totalt 18 lynsjakkpartier.

Årets Grand Chess Tour består av totalt åtte turneringer, inkludert finalen i London i desember der de fire beste spillerne i sammendraget deltar.

Carlsen skal delta i hele fem av disse – seks hvis han kvalifiserer seg for finalen. Tre av disse er rene lyn- og hurtigsjakkturneringer. Der er førsteplassen på rundt 330,000 norske kroner.

Turneringen i Abidjan er den siste superturneringen Carlsen stiller i før Norway Chess begynner 3. juni.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 273 ganger, 1 besøk i dag)