FIDE lytter til Magnus Carlsen – endrer VM-reglene

I London i 2018 endte alle de klassiske partiene mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana remis. Her fra det 12. partiet. Foto: World ChessI London i 2018 endte alle de klassiske partiene mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana remis. Her fra det 12. partiet. Foto: World Chess

FIDE øker antall VM-partier, kutter i fridager og anbefaler høyere premiefond.

av Tarjei J. Svensen

VM-matchen i sjakk har siden 2008 blitt spilt over 12 partier. Etter remissyken i London i november har mange tatt til orde for å øke antallet partier.

– Med flere partier vil det stå mindre på spill, og det gir mer rom for eksperimenter. Jeg ville foretrekke lengre VM-match, uttalte Carlsen til VG, og foreslo 16 eller 18 partier.

Om det ønsket ikke innfris helt, har FIDE likevel tatt grep og økt med to partier. Dermed vil VM-matchen fra og med 2020 spilles over 14 partier.

Det kommer frem av FIDEs nye reglement for VM som ble offentliggjort i dag.

Kutter fridager

Mange har reagert på at det er for mange fridager i VM. Mens spillerne inntil nå har kunnet ta fri etter to og to partier, vil nå antallet reduseres betydelig.

Etter de første åtte partiene, er det kun fridag etter runde 3, runde 5 og runde 8. Deretter er det hvile etter runde 10 og runde 13 før det kommer en siste fridag etter 13. parti.

Det gjør at antallet fridager går ned fra seks til 5 – selv med to partier mer. Samtidig blir det spilledag på alle lørdag og søndagene.

Vil doble premiefondet

Endring som omhandler premiefondet vil nok glede Carlsen-leiren. Kravet om minst én million euro er fjernet. Istedet har FIDE lagt inn en «anbefaling» om det dobbelte – altså 2 millioner euro – i premier. 60 prosent går til vinneren, mens taperen får 40 prosent.

Beløpet som 2020-arrangøren legger i potten vil være én flere faktorer som avgjør hvem som får tildelt VM-finalen i 2020, ifølge reglementet.

Når FIDE skal vurdere om Stavanger får arrangere moroa om rundt 19 måneder, vektlegges blant annet tidligere erfaring med å arrangere større turneringer, sjakkens popularitet i arrangørlandet, kvaliteten på spillestedet og hotellfasiliteter.

Det er foreløpig ikke kjent hvilke byer som vil konkurrere med Stavanger.

En annen endring FIDE gjør, er å fjerne tilleggstiden før trekk 60, noe Carlsen også har uttrykt ønske om.

(Besøkt 2 310 ganger, 1 besøk i dag)