Carlsen tok skjegget – kom tilbake på vinnersporet

Magnus Carlsen møtte Georg Meier for 6. gang i 6. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem.Magnus Carlsen møtte Georg Meier for 6. gang i 6. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem.

(Georg Meier – Magnus Carlsen 0-1): Magnus Carlsen brøt remisrekken og har plutselig et helt poengs ledelse til resten av feltet.

av Tarjei J. Svensen

De ti spillerne i Grenke Chess Classic var endelig tilbake etter en hviledag som ble brukt til å forflytte seg rundt 45 minutters kjøretur sørover fra Karlsruhe, spillestedet de første fem rundene, til Baden-Baden.

Der benyttet en nybarbert Carlsen anledningen til å bryte rekken på tre remispartier og igjen komme tilbake på vinnersporet. Seieren med svarte brikker over Georg Meier var den andre på fire møter med tyskeren.

Magnus Carlsen var nybarbert før 6. runde i Grenke Chess Classic i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen var nybarbert før 6. runde i Grenke Chess Classic i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Mens Meier ble påført sitt fjerde strake tap i turneringen, har Carlsen tatt sin tredje seier i turneringen.

Samtidig gikk Viswanathan Anand på et overraskende tap for Arkadij Naiditsch, og dermed leder verdensmesteren med et helt poeng i Tyskland i det det gjenstår tre runder.

Blant dem som ligger poenget bak, er verdentoer Fabiano Caruana, som spilte en rask remis mot Francisco Vallejo.

LES OGSÅ: FIDE lytter til Carlsen – endrer VM-reglene

Verdensmesteren hadde god kontroll og overtok kontrollen med en fiks tårnmanøver etter 14 trekk. Da han med svarte brikker fikk byttet av hvits g2-løper, og tatt kontroll med tårnet i c-linjen begynte hvit å få problemer.

Etter hvert fikk Carlsen sentrumskontroll og etter 34 trekk hadde han skaffet seg en livsfarlig fribonde i d-linjen.

– Det er vanskelig å tro at Magnus ikke skal klare å vinne dette, kommenterte stormester og VM-hjelper Jan Gustafsson på arrangørens sending.

Carlsen var langt fra feilfri da han forsøkte å få d-bonden i mål, og Meier forsvarte seg godt, men nordmannen dro etter rundt 5,5 timers spill og 58 trekk helpoenget i land. Likevel var han ikke fornøyd med eget spill.

– Spillet mitt er blitt verre. Den (belastningen) tar på. Det er bare slik det er. Jeg klarer ikke å fullføre. Da blir det et langt parti igjen – det er frustrerende. Jeg vet jeg ikke bør klage, men kvaliteten reflekterer ikke sluttresultatet, sa han etterpå, ifølge Aftenposten.

Grenke Chess Classic 2019 6.runde

Meier – Carlsen 0-1
Naiditsch – Anand 1-0
Vallejo – Caruana ½-½
Aronian – Keymer ½-½
Svidler – Vachier-Lagrave ½-½

1. Carlsen 4,5 poeng
2-7 Anand, Svidler, Naiditsch, Vachier-Lagrave, Aronian 3,5 poeng
8. Vallejo 2.5 poeng
9. Keymer 1,5
10. Meier 1

Carlsen utvider den stadig mer imponerende rekken av partier uten tap: 56 partier har 28-åringen nå spilt uten et eneste nederlag.

Samtidig er det 49,7 poeng ned til Caruana på andreplass på verdensrankingen.

Verdensmesteren er forventet like i overkant av 6 poeng på de 9 rundene. Dermed vil han tjene ratingpoeng dersom han scorer 6,5 poeng eller mer.

Carlsen spiller lørdag med hvit mot Levon Aronian, deretter med svart mot Peter Svidler før Maxime Vachier-Lagrave venter med hvit i 9. – og siste runde.

I Grenke Chess Classic kan Carlsens ta sin tredje strake turneringstriumf i år. I januar vant han Tata Steel Chess i Wijk aan Zee, før han i april fulgte opp med en av sine beste prestasjoner noensinne i Shamkir.

Carlsen har vunnet Grenke Chess én gang i 2015, mens i fjor ble han henvist til andreplass, bak Fabiano Caruana.

Ifølge VG, blir 2019 Carlsens mest hektiske år noen gang. Totalt deltar verdensmesteren i 13 turneringer. Det inkluderer opp mot fire turneringer i Grand Chess Tour, FIDE World Cup i Khanty-Mansiysk og VM i fischersjakk i Bærum.

SE OGSÅ: 

.

(Besøkt 2 366 ganger, 1 besøk i dag)
Warning: Undefined array key "email" in /customers/5/6/3/mattogpatt.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-social-share/simple-social-share.php on line 74