Magnus Carlsen spiller om VM-tittel i Bærum i år

De norske arrangørene Arne Horvei, Jøran Aulin-Jansson sammen med FIDE-president Arkady Dvorkovich.

For første gang i sjakkhistorien skal det arrangeres et offisielt VM i fischersjakk. 27. oktober – 2. november kan deler av verdenseliten komme til Norge for å kjempe mot Magnus Carlsen om en VM-tittel.

av Tarjei J. Svensen

Etter en lang dialog mellom arrangøren og verdenssjakkforbundet FIDE, er det nå endelig klart:

Magnus Carlsen får sjansen til å spille om ytterligere en VM-tittel – og det skjer i Bærum allerede 27. oktober – 2, november.

Det er klart etter at verdenssjakkforbundet FIDE har anerkjent Fischersjakk som et offisielt verdensmesterskap. Premiefondet blir på hele 3,2 millioner kroner (375.000 dollar).

Fischersjakk, også kjent som Chess960 eller Fischer-Random, er en sjakkvariant der utgangsstillingen trekkes før partiet. Poenget er at man slipper å forholde seg til hundrevis av år med åpningsteori og dermed reduseres sjansen for remis betraktelig.

– Det er veldig kjekt at det første sjakk-VM på norsk jord også blir det første verdensmesterskapet i fischersjakk, sier president i Norges Sjakkforbund Morten Lillestøl Madsen.

– Det at verdenssjakkforbundet anerkjenner en ny sjakkvariant er et trekk uten sidestykke, så dette var en beslutning som måtte tenkes nøye gjennom, sier president i FIDE Arkady Dvorkovich, som var i samtaler med norske sjakktopper i Oslo tidligere i april.

Verdensmesterskapet spilles som en såkalt knockout-turnering. Det er først semifinalene og finalene som skal gå på Henie Onstad Kunstsenter i Bærum. Den uoffisielle verdensmesteren Magnus Carlsen går rett inn i semifinalen.

Før den tid skal det gjennomføres åpne kvalifiseringsturneringer på verdens største sjakknettsted Chess.com. De starter 28. april og går over flere måneder.

Blant de som er bekreftet klare for kvalifiseringsturneringene er tidligere mester Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Ian Nepomniachtchi, Peter Svidler, Wesley So og det iranske lynfenomenet Ali Reza Firouzja (15), som nylig vant en Fischersjakk-kvalifisering på Island.

Som i fjor er det Jøran Aulin-Jansson og Arne Horvei i selskapet Dund AS som står bak arrangementet.

– Vi gleder oss til å arrangere det første verdensmesterskapet i sjakk med online kvalifiseringsrunder og fysiske finaler, og vi er veldig stolte av at FIDE anerkjenner dette som et nytt verdensmesterskap, forteller Horvei.

– Alle som ønsker kan bli med på de innledende kvalifiseringsrundene, og vi skal ikke se bort fra at det finnes noen uslepne diamanter der ute som kan gjøre det riktig så bra i denne sjakkformen, og kanskje komme så langt at de kan få prøve seg mot verdenseliten, fortsetter han.

I februar i fjor vant Magnus Carlsen en klar seier over Hikaru Nakamura i en NRK-sendt Fischersjakk-match på Henie Onstad kunstsenter i Bærum.

Det er allerede klart at NRK og VG TV sender direkte fra Høvikodden.

P.S: Det blir dermed et særdeles aktivt sjakkår på Magnus Carlsen. VG melder i dag at 2019 blir hans traveleste noen gang. Rett før VM på Høvikodden, skal han også delta i FIDE World Cup i Khanty-Mansiysk.

(Besøkt 2 045 ganger, 1 besøk i dag)