Drama da Carlsen reddet halvpoenget med et nødskrik: – Magnus sin mest utrolig redning

Magnus Carlsen var i alvorlig trøbbel i det sjette partiet mot Fabiano Caruana. Foto: World ChessMagnus Carlsen var i alvorlig trøbbel i det sjette partiet mot Fabiano Caruana. Foto: World Chess

(Magnus Carlsen – Fabiano Caruana ½-½): Magnus Carlsen balanserte på kanten av stupet, men reddet med nød og neppe et halvpoeng mot Fabiano Caruana. Det begeistrer Hikaru Nakamura og resten av sjakkverdenen.

av Tarjei J. Svensen

Det var dagen da Magnus Carlsen med hvit skulle presse og skape vinstsjanser mot Fabiano Caruana. I det sjette VM-partiet i London endte verdensmesteren istedet opp i trøbbel og var nær ved å tape. Først etter 80 trekk og over 6 timers spill kunne han puste lettet ut.

– Helt uvirkelig, sier Hikaru Nakamura til Matt & Patt.

Den amerikanske stormesteren fulgte som millioner av sjakkfans det nervepirrende sluttspillet og er imponert over at verdensmesterens klarte å redde remis fra det som virket som en håpløs stilling.

– Det er Magnus sin mest utrolige redning. Remisene han klarte å redde mot Kramnik og meg i London var gode. Men dette …

Verdensmesteren risikerte ikke bare å ligge under i matchen. Med tap ville han også blitt skjøvet ned fra toppen av verdensrankingen for første gang på sju år. Nå er han fortsatt ubeseiret mot Caruana på 19 partier og nesten 3,5 år.

Carlsen var nemlig under kraftig press i sluttspillet og spilte i flere timer med offiser under. Med sin ene løper mot Caruanas springer, måtte han forsvare seg med nebb og klør. På mirakuløst vist reddet han et nytt halvpoeng.

– Jeg overså så mange ting, så jeg er glad for å ha reddet det, sier Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Magnus Carlsen har tidligere uttalt at han ikke tror på festninger. Det spørsmålet kom naturlig nok opp på pressekonferansen etterpå.

– Jeg visste jeg kom til å få det spørsmålet. Det er bra festninger eksisterer, sier verdensmesteren.

Etter 74 trekk og 6 timer og 20 minutters spill, annonserte den norske supercomputeren Sesse at Caruana hadde en vunnet stilling.

Verken Carlsen, Caruana eller Alexander Grischuk på Chess24 klarte å forstå hvorfor selv om de ble forklart de første trekkene i varianten.

Det viste seg å være for komplisert for et menneskes fatteevne. Selv for en sjakklegende som Garry Kasparov.

– Kanskje jeg var litt uforsiktig, innrømte Carlsen på pressekonferansen.

Dagens oppgjør var dessuten Carlsens første i en rekke på to strake hvite partier. Dermed var det antatt at verdensmesteren ville benytte anledningen til å vise frem noe av det sekundantteamet har kokt opp på kjøkkenet de siste månedene og spille på gevinst.

Nordmannen klarte ikke å legge press på sin to år yngre rival i et dronningløst midtspill. Istedet var det Caruana som for første gang i matchen klarte å skape vinstsjanser.

– Han har opplevd å bli utspilt av Caruana. Kan dette være et slikt eksempel? Når man får seg et par overraskelser, så føler man seg dårlig, sier Simen Agdestein på VGs sjakksending.

Etter de første trekkene så det imidlertid lovende ut. Carlsen testet ut Caruanas spesialvariant: Russisk.

«Holy cow!» kom det fra chess.coms Mike Klein på presserommet da han så stillingen som oppsto etter 6 trekk. Begeistringen stilnet derimot raskt. Noen trekk senere kom dronningene av brettet. Spesielt Grischuk var kritisk til den blodfattige stillingen som oppsto.

Dagens parti føyer seg inn i en lang rekke av oppgjør mellom Caruana og Carlsen der det er svart som tar over og skaper vinstsjanser.

Av 15 avgjorte partier dem imellom, har hele sju av dem endt med svartseier.

– Jeg tror det var tilfeldig at jeg fikk vinstsjanser. Det er nok bare snakk om en serie med tilfeldigheter. Svart har gjort det veldig bra i denne matchen, sier Caruana.

Dermed er stillingen fortsatt 3-3 på The College i London. Lørdag kommer det en ny fridag og neste parti er dermed søndag kl 16 norsk tid. Da spiller Carlsen igjen med hvite brikker før han skal ha svart i tre av de siste fem partiene.

(Besøkt 2 852 ganger, 1 besøk i dag)