Carlsen nær drømmestart på VM: – Jeg klarte ikke å finne knockouten

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: Magnus Carlsen, the reigning World Chess Champion (R) and Fabiano Caruana, US Challenger during the First Move Ceremony (Round 1) of the FIDE World Chess Championship Match 2018 on November 9, 2018 in London, England. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images for World Chess ) *** Local Caption *** Magnus Carlsen; Fabiano CaruanaLONDON, ENGLAND - NOVEMBER 09: Magnus Carlsen, the reigning World Chess Champion (R) and Fabiano Caruana, US Challenger during the First Move Ceremony (Round 1) of the FIDE World Chess Championship Match 2018 on November 9, 2018 in London, England. (Photo by Tristan Fewings/Getty Images for World Chess ) *** Local Caption *** Magnus Carlsen; Fabiano Caruana

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen ½-½): Magnus Carlsen var nær ved å utspille Fabiano Caruana med svarte brikker, men klarte ikke å finne kølleslaget som ville avgjort det hele rett før tidskontrollen. Åpningspartiet i VM ble en maraton på over sju timer.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen hadde Fabiano Caruana i tauene i det første partiet i VM-matchen på The College i London i dag. Amerikaneren var heldig som til slutt slapp unna med remis.

Det 34. partiet mellom de to VM-duellantene varte i nøyaktig sju timer og 115 trekk. Det er det nest lengste partiet Carlsen har spilt i VM-sammenheng. Bare det sjuende partiet i 2014 (122 trekk) var lengre.

– Det startet veldig bra. Jeg hadde bedre tid og bedre stilling. Så greide jeg ikke å finne knockouten før tidsnøden. Jeg spilte litt for avventende, sier Carlsen til NRK.

Caruana fortalte etterpå at han var nervøs og at han var svært lettet.

– Jeg var heldig som klarte å overleve, sier Caruana.

– En stor sjanse som glapp for Magnus. Og da snakker jeg ikke om sluttspillet, men det som skjedde før det. Han hadde en stor fordel på tiden og en klart vunnet stilling, sier Peter Svidler på Chess24s sending.

Den regjerende verdensmesteren kunne avgjort nesten på direkten rett før tidskontrollen ved 40 trekk. I stedet måtte Carlsen forsøke å presse blod ut av steinen i ytterligere to timer i en litt bedre stilling. En liten trøst for 27-åringen er at han klarte å ryste sin to år yngre motstander.

Carlsen åpner dermed for fjerde gang på rad med remis i en VM-match. Vi må helt tilbake til 2010 for å finne forrige gang et åpningsparti ender med seier til en av spillerne, men i dag var han nær.

– Han ville nok veldig gjerne vinne i dag, og når det begynte å gå galt, så ble han for anspent og stilte spørsmål ved avgjørelsene sine. Det gikk ikke bra for ham, fortsetter Svidler.

– Han ble nok for anspent. Magnus spilte aldeles fantastisk i første del av partiet, sier Alexander Grischuk.

SE OGSÅ: GUIDE: Slik følger du Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i VM

Remis til tross: Magnus Carlsen har kommet godt ut av åpningspartiet i VM. Manager Espen Agdestein uttalte før matchen at remis i første partiet vil være en halv seier. Carlsen har nå fordelen av å spille fire hvite på de neste seks partiene.

Overrasket i åpningen

LONDON: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana med remis i det første partiet i VM i 2018. (Foto Tristan Fewings/Getty Images for World Chess )

Det så imidlertid svært lovende ut mot det som nok er hans tøffeste VM-motstander noen gang. Carlsen overrasket sin to år yngre motstander med å besvare 1.e4 med Sicilansk 1…c5. Det har han bare gjort to ganger tidligere mot Caruana.

Det hele utviklet seg til å bli svært skarpt, og ekspertene i VGs sjakkstudio mener det viste ambisjoner.

– Caruana er åpenbart ikke forberedt, og Magnus sin spesialitet er en manøvreringskamp som dette. Dette er en veldig god åpning av Magnus, kommenterer Jon Ludvig Hammer.

Da verdensmesteren spilte h6 og g5, tok kommentatorene i VGs studio å bli entusiastiske.

– Det er moro at Magnus tar sjanser og går i strupen på Caruana med svart. Han viser ham at han vil gå for seieren om han får muligheten, sier Hammer i VG-studio.

Samtidig begynte Caruana å bruke mye tid. På et tidspunkt var han rundt 30 minutter etter på klokka. Amerikaneren følte presset. Da flere mente at nordmannen hadde latt ham slippe unna med skrekken, kom tabben. Da fikk Carlsen for første gang en vinnende fordel.

– Nå blir det plutselig vanskelig for Fabiano å finne trekk, sier Peter Svidler hos Chess24.

– Jeg ser ingen måte å kjempe på lenger, sier landsmann Alexander Grischuk på samme sending.

Carlsen klarte likevel ikke å finne kølleslaget og da Caruana fikk byttet dronninger, ebbet det hele ut til et ganske likt tårnsluttspill.

Uten tap mot Caruana på tre år

Fabiano Caruana er Magnus Carlsens tøffeste VM-motstander så langt. Det er første gang siden Garry Kasparov og Anatoly Karpov møttes i 1990, altså 28 år, at de to øverste på verdensrankingen møter hverandre i en VM-match. På ratinglisten skiller bare tre poeng – den minste forskjellen noen gang.

Dermed kan seierherren i London ikke bare sikre VM-tittelen, men også statusen som nummer én på verdensrankingen.

Carlsen har imidlertid et godt tak på 25-åringen og står med 10 seire, 18 remiser og bare 5 tap. Det er over tre år siden Caruana sist vant over Carlsen.

Det skal spilles 12 partier i London. Den første som når 6,5 poeng, er verdensmester. Dersom det står 6-6, blir det omspill med hurtig- og eventuell lynsjakk.

Hollywood-spøk

Akkurat som i New York i 2016, var det for øvrig Hollywood-stjerne Woody Harrelson som utførte det første trekket.

«True Detective»-skuespilleren klarte imidlertid å velte hvits konge og utføre 1.d4 istedet for Caruanas foretrukne 1.e4. Etterpå fortalte «True Detective»-stjernen til VG at det hele var en planlagt spøk. Team Carlsen skal ha ved flere anledninger besøkt Harrelson i California, og til VG antydet amerikaneren at han holder med Carlsen.

Lørdag er det Magnus Carlsen som spiller med hvite brikker. Partiene begynner som vanlig kl 16 norsk tid.

(Besøkt 1 838 ganger, 1 besøk i dag)