Nå tar Norway Chess grep for å løse remissyken

Magnus Carlsen was pushing for his 11th win against his American WC challenger Fabiano Caruana, but failed to convert his promising position. Photo: Lennart Ootes/Grand Chess TourMagnus Carlsen was pushing for his 11th win against his American WC challenger Fabiano Caruana, but failed to convert his promising position. Photo: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Arrangøren av Norway Chess i Stavanger vil ha mer publikumsvennlig sjakk. Nå håper de at redusert betenkningstid og innføring av armageddon-partier skal føre til færre remiser og mer spenning i neste års turnering.

av Tarjei J. Svensen

Altibox Norway Chess har etablert seg som en av verdens aller sterkeste sjakkturneringer. Sjakkfansen har imidlertid ergret seg over manglende kampvilje og blodfattige oppgjør når de beste møtes. I år gikk Fabiano Caruana til topps i en turnering der 80 prosent av partiene endte remis.

Turneringen ble dessuten preget av Ding Lirens sykkelulykke, noe som førte til at kineseren måtte trekke seg fra turneringen etter bare tre runder.

Selv om mange av remispartiene var underholdende, ble også flere oppgjør ferdige i løpet av minutter. Et av dem varte bare 17 minutter og 20 trekk: Magnus Carlsens oppgjør mot Maxime Vachier-Lagrave i siste runde.

Nå tar arrangøren grep for å forsøke å gjøre noe med problemet i neste års utgave, den sjuende i rekken.

  • Betenkningstiden reduseres til to timer på hele partiet – ingen tilleggstid per trekk eller ekstra tid ved 40 trekk.
  • Det gis 2 poeng for seier. Ved remis skal det spilles et såkalt armageddon-parti der hvit får ett minutt ekstra og må vinne. Vinneren av partiet får 1,5 poeng, mens taperen får 0,5 poeng. Svart vinner ved remis.

Dermed vil det være en større gevinst å vinne hovedpartiet siden forskjellen mellom seier og remis potensielt er 1,5 poeng. Armageddon-partiene vil ikke spille inn på ratingen.

Carlsen: – Superspennende

– Jeg synes det er superspennende, og jeg håper at alle har lyst til å være med på det, at de ikke blir skremt bort, sier Magnus Carlsen til TV 2, ifølge VG.

– Jeg tror også folk vil spille beinhardt i partiene for å slippe armageddon, sier Carlsen til TV 2.

Sjakkfansen reagerer også positivt.

Tisdall: – Skeptisk

Stormester, kommentator og redaktør av Norsk Sjakkblad Jonathan Tisdall ser positivt på arrangørens forslag, men har likevel noen betenkligheter:

– Jeg er litt skeptisk til seriøse partier som ikke har tilleggstid på slutten. Men jeg gleder meg over forsøket på å sprite opp toppturneringene.

Tisdall vil helst unngå de ville avslutningene ved å gi tilleggstid og sikre at det er en viss sjakklig kvalitet på partiene.

– Jeg kan tenke meg at fansen vil like at remispartiene går over til armageddon. Partiene kan kanskje bli mer spennende fordi tabbefaktoren økes, men personlig liker jeg ikke det, avslutter Tisdall.

Den 7. utgaven av Altibox Norway Chess spilles fra 3. – 15. juni 2019.

(Besøkt 3 063 ganger, 1 besøk i dag)