Christiansen spiller for VM-medalje i Tyrkia: – Over all forventning

Johan-Sebastian Christiansen imponerer stort etter 9 runder i Junior-VM. Foto: http://wjcc2018.tsf.org.trJohan-Sebastian Christiansen imponerer stort etter 9 runder i Junior-VM. Foto: http://wjcc2018.tsf.org.tr

Johan-Sebastian Christiansen (20) storspiller i Junior-VM i Tyrkia. Etter at 9 av 11 runder er spilt, ligger sandefjordingen an til en sensasjonell medalje.

av Tarjei J. Svensen

Christiansen ble nylig Norges 15. stormester i sjakk. Nå følger han opp med en fantomprestasjon i Junior-VM (20 år og yngre) i Istanbul.

20-åringen som bare er rangert som nummer 22 av de 165 juniorene i mesterskapet, ligger på en fantastisk tredjeplass med 7 av 9 poeng to runder før slutt. Det tilsvarer en ratingprestasjon på 2705, som er helt i verdensklasse.

SE OGSÅ: Resultatlister Junior-VM

I dag vant Vålerenga-spilleren overbevisende over iraneren Mohammed Tabatabaei (2576), hans sjette seier i turneringen.

Christiansen er en av fem spillere som følger halvannet poeng bak den suverene lederen, iranske Parham Maghsoodloo. Selv om det skal vanskelig gjøres å frata iraneren gullet, er en norsk VM-medalje innen rekkevidde.

– Dette går over all forventning. Jeg følte jeg var langt ifra godt forberedt da jeg dro ned hit og hadde forberedt meg ganske dårlig og egentlig gjort lite, sier Christiansen til Matt & Patt.

Og legger til:

– Men spillet har jo vært helt ekstremt. Føler jeg ser ekstremt mye mer enn for bare noen uker siden.

REMIS: Johan-Sebastian Christiansen i remispartiet mot kinesiske Bai Jinshi i 8. runde. Foto: http://wjcc2018.tsf.org.tr

REMIS: Johan-Sebastian Christiansen i remispartiet mot kinesiske Bai Jinshi i 8. runde. Foto: http://wjcc2018.tsf.org.tr

Christiansen er i rute til en sensasjonell VM-medalje året etter at han personlig fikk se kameraten Aryan Tari ta VM-gull i Italia. Simen Agdestein er den eneste andre i norsk sjakkhistorie som har tatt medalje i et junior-VM.

– Hva tenker du om de siste to rundene nå?

– Jeg tar runde for runde. Det hadde vært moro å prøve meg på Parham da. Men jeg er optimistisk!

– Har du VM-medalje i sikte?

– Ja det har jeg helt klart.

– Det virker som du har nivået inne?

– Ja det synes jeg også. Jeg er der oppe og det er ikke tilfeldig.

Christiansen åpnet forrykende med 4,5 poeng på de første 5 rundene, men måtte gi tapt for det 12-årige supertalentet Javokhir Sindarov i 6. runde.

Deretter fulgte han imidlertid opp med å svindle til seg en seier over indiske S.L Narayanan i et remissluttspill.

Dagens seier over Tabatabaei har Christiansen god grunn til å være fornøyd med.

– Jeg er veldig fornøyd med dagens parti på alle måter. Det var godt gjennomført. Jeg spilte godt etter at jeg ofra bonde. Jeg hadde ikke forventa Caro-Kann, men har sett på den varianten før.

Christiansen er ikke den eneste nordmannen som deltar i Junior-VM. Benjamin Haldorsen åpnet sterkt med 5 av 7 poeng, men har falt nedover på resultatlisten etter to strake tap. Bergenseren er nå nede litt under forventet score på 54. plass.

I jenteklassen imponerer Sara Næss med 4,5 poeng og en av sine sterkeste prestasjoner i karrieren. Tvillingsøstrene Hanna og Marte Kyrkjebø har ikke utmerket seg på henholdsvis 3,5 og 2,5 poeng.

Junior-VM fortsetter med 10. runde fredag kl 14 norsk tid. Christiansen spiller med hvit mot armenske Aram Hakobyan (2554). Partiene kan følges med kommentarer fra arrangøren via Chess24.

Mesterskapet avsluttes med 11. – og siste runde lørdag.

(Besøkt 3 122 ganger, 1 besøk i dag)