Carlsen og Caruana erter hverandre før prestisjemøte

Magnus Carlsen under torsdagens Ultimate Moves, der Carlsen var på det vinnende Team Rex-laget. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess TourMagnus Carlsen under torsdagens Ultimate Moves, der Carlsen var på det vinnende Team Rex-laget. Foto: Lennart Ootes/Grand Chess Tour

Magnus Carlsen fikk publikum til å le da han svarte på London-spørsmål under pressekonferansen i St. Louis.

av Tarjei J. Svensen

I dag begynner superturneringen Sinquefield Cup i St. Louis, en av årets aller sterkeste turneringer. Magnus Carlsen er ikke med i årets Grand Chess Tour, som har inkludert lyn- og hurtigsjakkturneringer i Paris, Leuven og St. Louis, men takket ja til en friplass i den første turneringen med lang betenkningstid.

Denne gang er det knyttet ekstra spenning til det som trolig blir det siste møtet mellom Magnus Carlsen og Fabiano Caruana før de barker sammen til VM-match i London 9. – 28. november.

– Fabiano må vinne for å komme til London

Under nattens pressekonferanse ble VM-duellantene spurt hvor mye det vil bety å vinne Sinquefield Cup med tanke på det som skal skje i London.

– En seier her vil bety mye, men jeg vet ikke om det vil ha noen direkte sammenheng med matchen. Med en gang vi er i London, glemmer vi nok tidligere resultater og fokuserer på matchen. svarer Caruana, som er uten seier over verdensmesteren på tre år og 12 oppgjør.

Da Carlsen fikk det samme spørsmålet, benyttet han anledningen til å sende et lite stikk i retning VM-motstanderen som ligger nest sist i sammendraget i Grand Chess Tour.

– Fabiano må vinne denne turneringen for å komme til London, begynner Carlsen noe kryptisk før han fortsetter med et glis:

– Det er jo der finalen i Grand Chess Tour spilles, ikke VM-matchen!

Fabiano Caruana parerte godt, til stor jubel fra hjemmepublikummet:

– Vel, de siste månedene har jeg generelt sett vunnet turneringer der Magnus har deltatt.

– Altså, jeg mente ikke å slenge dritt, jeg prøvde bare å komme med en faktaopplysning. Men han har helt klart bevist mange ganger at han er kapabel til å vinne turneringer der jeg deltar, så det var ikke poenget i det hele tatt, avslutter Carlsen.

Se konfrontasjonen i innslaget under:

Carlsen kan miste førsteplassen på verdensrankingen

Verdenstoer Fabiano Caruana har hatt et godt år med tre turneringsseire. I tillegg til Kandidatturneringen i mars, vant han både Grenke Chess Classic og Norway Chess i juni.

Carlsen har på sin side to turneringsseire og tre andreplasser, to av dem bak VM-rivalen. Nordmannen vant imidlertid det siste innbyrdes oppgjøret i Norway Chess i juni.

Den Brooklyn-fødte 25-åringen puster dessuten Carlsen i nakken på verdensrankingen. Det skiller bare 14 poeng mellom de to, og Caruana kan faktisk overta førsteplassen med et godt resultat samtidig som verdensmesteren skuffer.

Har fått tøft oppsett

Verdensmesteren har fått en tøff start på Sinquefield Cup med tre svarte partier på de første fire rundene. Lørdag åpner han med svart mot Maxime Vachier-Lagrave, som er tittelforsvarer i St. Louis.

Først i 7. runde får vi en liten forsmak på VM-matchen når Carlsen og Caruana møtes for siste gang.

Rundene i St. Louis begynner kl 20 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men Yasser Seirawan, Jennifer Shahade og Maurice Ashley kommenterer på arrangørens direktesending.

Sinquefield Cup er Carlsens nestsiste før VM-finalen i november. I oktober debuterer han for Vålerenga når Europacupen for klubblag spilles i Hellas.

Magnus Carlsen i Sinquefield Cup 2018

1. runde: Svart mot Vachier-Lagrave (2779)
2. runde: Hvit mot Karjakin (2773)
3. runde: Svart mot Aronian (2767)
4. runde: Svart mot Anand (2768)
5. runde: Hvit mot So (2780)
6. runde: Svart mot Grischuk (2766)
7. runde: Hvit mot Caruana (2822)
8. runde: Svart mot Mamedyarov (2801)
9. runde: Hvit mot Nakamura (2777)

(Besøkt 3 482 ganger, 1 besøk i dag)