– En av de mest deprimerende turneringene Magnus noen gang har hatt

Magnus Carlsen sjokkåpnet med 2.Sa3 i møtet med Nico Georgiadis. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess FestivalMagnus Carlsen sjokkåpnet med 2.Sa3 i møtet med Nico Georgiadis. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

(Magnus Carlsen – Nico Georgiadis 1-0): Magnus Carlsen sikret andreplass i Biel etter gavepakke fra ung sveitser, men kunne ikke unngå et skuffende sluttresultat.

av Tarjei J. Svensen

– Det må være en av de mest deprimerende turneringene han noen gang har spilt.

Det sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall etter at Magnus Carlsen har avsluttet Biel International Chess Festival med seier over feltets laveste rangerte spiller, Nico Georgiadis, rangert som nummer 582 i verden.

Dermed sikrer Carlsen andreplassen med 6 poeng, halvannet poeng bak den suverene vinneren Shakhriyar Mamedyarov. Verdensmesteren må dessuten tåle et ratingtap på 5,6 poeng.

Det er likevel en fattig trøst for Carlsen som har slitt med å score poeng i store deler av turneringen. Det startet imidlertid strålende. Carlsen åpnet nemlig med seier over både David Navara og Maxime Vachier-Lagrave, hans beste start på fire år.

Så ble det imidlertid bom stopp. Carlsen spilte remis i seks partier på rad før han gikk på en smell og tapte for den suverene vinnere Shakhriyar Mamedyarov. Siste halvdel av turneringen med bare 2,5 poeng på 5 runder var skuffende sett i lys av Carlsens vanlige nivå.

– I Norway Chess hadde han en tragisk start og den var kanskje verre, men der kunne man i det minste forstå hvorfor. Her begynte han helt fantastisk, sier Tisdall.

Den tidligere landslagskapteinen tror skuffelsen over å ikke ha slått Georgiadis i det første partiet ødela mye.

– Etter det begynte han å bli litt nølende. Åpningen mot Navara dagen etter var helt annerledes fra den fryktløse måten han startet på. I dag virket han sint og det minnet meg litt om måten han spilte på i partiet mot Saric i sjakk-OL i Tromsø (som endte med tap), sier Tisdall.

– Han vil vinne så mye at han nesten ikke klarer å konsenterere seg om hvordan.

I dagens parti eksperimenterte Carlsen i åpningen med det uvanlige 2.Sa3 i Sicilansk, men klarte aldri å spille seg til fordel. 27-åringen ble tvert i mot stående dårligst gjennom store deler av partiet. I sluttspillet med løper mot springer presterte sveitseren å gjøre en kjempebrøler i en helt lik stilling. Få trekk semere var det plutselig  over og ut.

– Han må være skuffet over hvordan han gjennomførte den andre delen av turneringen, sier Anna Rudolf på den offisielle sendingen.

– I går var det nok en skuffende dag for ham. Han ser ut til å slite mot svakere spillere, sier Daniel King.

Biel International Chess Festival 9. runde

Vachier-Lagrave – Navara 1-0
Carlsen – Georgiadis ½-½
Svidler – Mamedyarov ½-½

1. Mamedyarov 7½ poeng
2. Carlsen 6 poeng
3-4. Svidler, Vachier-Lagrave 5½ poeng
5. Navara 4 poeng
6. Georgiadis 2 poeng

Stormesteren er imidlertid ikke bekymret med tanke på formen før VM-matchen mot Caruana.

– Jeg tror det kan være bra for ham å bare se små tegn til toppform før VM-matchen, fordi det vil gjøre at han fokusere på å jobbe. Men faktisk dårlig form kan være et problem. Men jeg tror generelt at hva som helst som kan motivere ham er bra på lang sikt.

– Så jeg er ikke veldig bekymret, så lenge resultatet gir mer motivasjon. Men hvis resultatet er frustrerende og en distraksjon, så kan det være farlig, sier Tisdall.

Carlsen får nå en pause på bare to uker før han skal i ilden igjen i Sinquefield Cup i St. Louis fra 17. – 28. august. Carlsen er ikke med i årets Grand Chess Tour, men har fått en friplass.

Vålerenga-debuten i Europacupen for klubblag i Hellas fra 11. – 19. oktober blir hans siste turnering før VM-matchen i London 9. november.

SE OGSÅ:
(Besøkt 3 303 ganger, 1 besøk i dag)