Carlsen reddet halvpoenget med et nødskrik: – Jeg var livredd

Magnus Carlsens 21. møte med Maxime Vachier-Lagrave i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess FestivalMagnus Carlsens 21. møte med Maxime Vachier-Lagrave i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

(Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave ½-½): Magnus Carlsen reddet så vidt remisen mot VM-hjelperen, men nå henger trolig håpet om turneringsseier i Biel i en tynn tråd.

av Tarjei J. Svensen

Drømmen om å gå til topps i Biel International Chess Festival for tredje gang i karrieren lever for Magnus Carlsen etter at han med et nødskrik reddet remis i det 21. møtet med Maxime Vachier-Lagrave i 7. runde.

Carlsen var i kjempetrøbbel og kunne tapt i løpet av ett trekk. I stedet klarte ikke hans franske VM-hjelper å finne de beste trekkene, og remisen ble klar etter nær fem timer og 49 trekk.

– Jeg var livredd, sier verdensmesteren i analysen etterpå.

– Jeg er ganske lettet.

Verdensmesteren var ute på dypt vann i det som ble et særdeles skarpt parti mellom de to 1990-årgangene. Carlsen vant det første oppgjøret mot franskmannen i Biel, og det så også lovende ut også etter åpningen i dag. Men så tillot han franskmannen å invadere med tårnet sitt på tredjeraden.

– Det er ganske utilgivelig at jeg overså det, sier Carlsen i analysen.

Tre trekk senere fikk franskmannen en mulighet til å avgjøre på direkten med 32…Td2! i en uhyre komplisert variant. Istedet lot han Carlsen slippe unna limpinnen.

– Vi fikk et så ubalansert parti som vi ville begge to, men på et tidspunkt ble ubalansen for vanskelig å takle, sier Vachier-Lagrave.

Etterpå benyttet Carlsen sjansen til å spurte mot forvandling med a-bonden. Franskmannen kom farlig nær et mattnett på kongefløyen, men det viste seg at Carlsen klarte å smette unna. Selv om sluttspillet var fordelaktig for svart, ble spillerne enige om remis kort tid etter.

– Ta5 var en overseelse. Kanskje skal jeg ikke tape etter det, men det ser fryktelig trist ut. Hvis computeren viser en veldig komplisert vinst etterpå, så skal jeg ikke si noe på det. Det er ikke noe sjokk for meg om det er en vinst. Jeg er ganske lettet over å ha sluppet unna, sier Carlsen under analysen.

REMIS: Det ble et dramatisk oppgjør mellom Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i 7. runde i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

REMIS: Det ble et dramatisk oppgjør mellom Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i 7. runde i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

Dermed har Carlsen spilt sin femte strake remis i Biel etter at han vant de to første partiene. Samtidig benyttet Shakhriyar Mamedyarov anledningen til å øke ledelsen i sammendraget ved å slå David Navara.

Aserbajsjaneren er nå et helt poeng foran Carlsen. Dermed må nordmannen trolig vinne to av sine tre siste partier for å ha håp om turneringsseier, inkludert møtet med svart mot Mamedyarov i 9. runde.

I 10. og siste runde avslutter verdensmesteren med hvit mot Nico Georgiadis. Sveitseren har tapt samtlige partier i Biel, med unntak av det første partiet mot Carlsen.

Biel International Chess Festival 6. runde

Carlsen – Vachier-Lagrave ½-½
Georgiadis – Svidler 0-1
Mamedyarov – Navara 1-0

1. Mamedyarov 5 poeng
2. Carlsen 4½ poeng
3. Svidler 4 poeng
4. Vachier-Lagrave 3½ poeng
5. Navara 3 poeng
6. Georgiadis ½ poeng

Carlsen spiller mandag med svarte brikker mot Peter Svidler. Verdensmesteren har fortsatt ikke slått russeren siden Kandidatturneringen i 2013. De seks siste oppgjørene har endt remis.

Det er ingen norsk tv-dekning av Biel Chess Festival. Arrangøren sender direkte med Anna Rudolf og Daniel King som kommentatorer. I tillegg kommenterer Yasser Seirawan, Aman Hambleton og Eric Hansen på Twitch. Sendingene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 880 ganger, 1 besøk i dag)