Stormester Aloyzas Kveinys er død

GM Aloyzas Kveinys, her på Fagernes i 2016. Foto: Tarjei J. SvensenGM Aloyzas Kveinys, her på Fagernes i 2016. Foto: Tarjei J. Svensen

Den kjente stormesteren Aloyzas Kveinys er død, bare 56 år gammel.

av Tarjei J. Svensen

Det bekrefter det litauiske sjakkforbundet på sine nettsider i dag.

Kveinys var landets fremste sjakkspiller i en årrekke og vant det nasjonale mesterskapet fire ganger. Åtte ganger representerte han Litauen i Sjakk-OL. Han har dessuten hatt flere trenerroller, blant annet for det iranske landslaget.

Stormesteren er kjent som en av verdens mest aktive, og har deltatt i turneringer verden rundt. Han var en av de utenlandske stormesterne med flest deltakelser i Norge de siste ti årene.  Den første seieren kom i 2008 da han vant Sveins Int. Open.

Litaueren var sist i Norge i mars/april under TV 2 Fagernes International. Der endte han på 3. plass i IM-gruppen, bak landsmann Eduardas Rozentalis og Mads Vestby-Ellingsen. Kveinys hadde dessuten flere opptredener for Moss i Eliteserien i sjakk.

Kveinys var en svært populær mann i sjakkmiljøet med sitt vennlige og sympatiske vesen.

– En av de snilleste og morsomste personene jeg har kjent, og han smilte alltid, skriver kommentator og sjakkspiller Fiona Steil-Antoni på Twitter.

– Aloyzas Kveinys var en sann gentleman og en glede å være sammen med, skriver Simon Williams.

Kveinys deltok i to turneringer i hjemlandet tidligere denne måneden. Seieren over Kiril Chukavin (2303) i Den baltiske soneturneringen 15. juli ble hans siste offisielle parti.

(Besøkt 2 388 ganger, 2 besøk i dag)