Den unge sveitseren sto med tre strake tap. Så møtte han Carlsen

Nico Georgiadis kan juble over å ha tatt sitt første halvpoeng i Biel - og det mot verdensmesteren. Foto: Hege Finsrud - Bærum Foto AS

(Nico Georgiadis – Magnus Carlsen ½-½): Sveitsiske Nico Georgiadis (22), rangert som nummer 570 i verden, ble på ingen måte noen walkover for verdens beste sjakkspiller i Biel.

av Tarjei J. Svensen

Det er ikke lett å vinne sjakkpartier, heller ikke om du er verdens beste sjakkspiller. Det fikk Magnus Carlsen erfare da han møtte sveitsiske Nico Georgiadis med svart i 4. runde i Biel International Chess Festival.

Verdensmesteren måtte kjempe i fire timer mot 22-åringen, rangert som nummer 586 i verden med en rating på 2526, før han måtte ta til takke med et halvpoeng.

Nico Georgiadis klarte endelig å unngå tap - og det mot ingen ringere enn Magnus Carlsen. Foto: Hege Finsrud - Bærum Foto AS

Nico Georgiadis klarte endelig å unngå tap – og det mot ingen ringere enn Magnus Carlsen. Foto: Hege Finsrud – Bærum Foto AS

Carlsen klarte aldri å skape vinstsjanser, selv om han lenge sto kvalitet over og computerprogrammene viste klar fordel.

– Jeg vil ikke en gang se på det. Jeg mistet kontrollen, og det var ikke veldig komfortabelt. Remis er et rettferdig resultat, sier en misfornøyd Carlsen på den offisielle sendingen etter partiet.

Verdensmesteren gikk uvanlig nok for Fransk åpning, et våpen han sjelden benytter seg av med svart. Carlsen er kritisk til måten han spilte på.

– Det jeg jeg gjorde i åpningen, var selvsagt veldig tvilsomt. Jeg bløffet.

Carlsen har pleid å være effektiv med å ekspedere motstandere på lavt stormesternivå. Likevel var det ingenting som tyder på at sveitseren skulle kollapse – og det selv om han hadde tapt samtlige av sine tre første partier. Da han slo til med kvalitetsoffer på d4, var det på ingen måte klart hvordan det hele ville ende.

– Jeg følte at jeg sto bedre etter kvalitetsofferet, men jeg overså en del ting og jeg sto nok dårligere på et tidspunkt, sier Carlsen.

Etter 58 trekk og 4,5 timers spill var rundens lengste parti over.

Magnus Carlsen i møte med Nico Georgiadis i Biel Chess Festival. Foto: Hege Finsrud - Bærum Foto AS

Magnus Carlsen i møte med Nico Georgiadis i Biel Chess Festival. Foto: Hege Finsrud – Bærum Foto AS

Magnus Carlsen er uansett over forventet score i Biel og beholder delt ledelse sammen med Shakhriyar Mamedyarov etter at 4 av 10 runder er unnagjort. Verdensmesteren spiller med hvit mot aserbadsjaneren i toppoppgjør torsdag.

Biel International Chess Festival 4. runde

Georgiadis – Carlsen ½-½
Mamedyarov – Svidler ½-½
Navara – Vachier-Lagrave ½-½

1-2 Carlsen, Mamedyarov 3 poeng
3. Svidler 2½ poeng
4. Navara 2 poeng
5. Vachier-Lagrave 1 poeng
6. Georgiadis ½ poeng

Biel Chess Festival er verdensmesterens første turnering siden andreplassen i Stavanger i juni. Carlsen har deltatt seks ganger tidligere, og vunnet to av dem: I 2007 og 2011.

Totalt skal det spilles ti runder i Biel. Turneringen avsluttes 1. august.

Det er ingen norsk tv-dekning av Biel Chess Festival. Arrangøren sender direkte med Anna Rudolf og Daniel King som kommentatorer. I tillegg kommenterer Yasser Seirawan, Aman Hambleton og Eric Hansen på Twitch. Sendingene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 421 ganger, 1 besøk i dag)