Carlsen-remis etter fyverkerparti: – Spiller med maks intensitet i hvert parti

Magnus Carlsen står fortsatt med negativ score mot Peter Svidler etter 3. runde i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess FestivalMagnus Carlsen står fortsatt med negativ score mot Peter Svidler etter 3. runde i Biel. Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

(Magnus Carlsen – Peter Svidler ½-½): Magnus Carlsen gjorde et godt forsøk på å ta sin første hvitseier over Peter Svidler i karrieren. Nå tyder mye på at formen er på topp.

av Tarjei J. Svensen

Det endte til slutt remis i oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Peter Svidler i 3. runde av Biel International Chess Festival i dag.

Men for et fyrverkeri av et parti det ble!

– For et spennende parti! sier Anna Rudolf på arrangørens sending.

– Et glimrende parti, sier stormester Daniel King.

Carlsen gikk rett i strupen på russeren han aldri har slått med hvite brikker. I åpningen rokerte han langt, angrep på kongefløyen og ofret en hel offiser på f5. På det tidspunktet var alle tre resultater fullt mulig. Svidler valgte fornuftig nok å gi offiseren tilbake, og fant deretter et godt forsvar i en særdeles komplisert stilling.

Etter 26 trekk og rundt 3,5 timers spill endte det i trekkgjentakelse og remis.

Etterpå ble de to sjakkstjernene sittende å analysere i fem minutter, akkurat som i Wijk aan Zee i januar.

– Vi er enige om at ingen av oss egentlig hadde kontroll på hva som foregikk, sier Peter Svidler.

Dermed er Carlsen fortsatt i ledelsen i Biel, men verdenstreer Shakhriyar Mamedyarov er oppe på samme poengsum etter at han slo Maxime Vachier-Lagrave. Carlsen åpnet med seier over David Navara og Maxime Vachier-Lagrave, hans beste start på fire år.

Biel International Chess Festival 3. runde

Carlsen – Svidler ½-½
Mamedyarov – Vachier-Lagrave 1-0
Georgiadis – Navara 0-1

1-2 Carlsen, Mamedyarov 2 ½ poeng
3. Svidler 2 poeng
4. Navara 1½ poeng
5. Vachier-Lagrave ½ poeng
6. Georgiadis 0 poeng

Tisdall: – Et godt tegn før VM-matchen

Stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall mener Carlsens spill så langt lover godt før VM-matchen mot Fabiano Caruana i november.

– Ved siden av den opplagte objektive risikoen med måten Magnus spilte på i dag, er det også en subjektiv grunn. Av de to spillerne, er Svidler den som er mest komfortabel med denne typen kamp, sier Tisdall.

Selv om supercomputeren Sesse på et tidspunkt mente at Svidler kunne få fordel, var verdensmesteren aldri i tapsfare.

– Det man kan konkludere med så langt, er at Magnus virker innstilt på å spille med maks intensitet i hvert parti. Det er et godt tegn og lover godt før VM-matchen, sier Tisdall.

Møter turneringsjumbo

Carlsen får en utmerket sjanse til å ta sin tredje seier i neste runde. Da venter nemlig turneringens soleklare jumbo, Nico Georgiadis med svarte brikker. Den unge sveitseren med en rating på bare 2526 er rangert som nummer 586 i verden.

21-åringen tapte sitt tredje parti mot Navara, og ventes også å slite tungt mot verdensmesteren. Det er første gangen de to møtes.

Biel Chess Festival er verdensmesterens første turnering siden andreplassen i Stavanger i juni. Carlsen har deltatt seks ganger tidligere, og vunnet to av dem: I 2007 og 2011.

Totalt skal det spilles ti runder i Biel. Turneringen avsluttes 1. august.

Det er ingen norsk tv-dekning av Biel Chess Festival. Arrangøren sender direkte med Anna Rudolf og Daniel King som kommentatorer. I tillegg kommenterer Yasser Seirawan, Aman Hambleton og Eric Hansen på Twitch. Sendingene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 295 ganger, 1 besøk i dag)