Ny Carlsen-triumf – beste turneringsstart på fire år: – En fantastisk oppvisning

Magnus Carlsen med drømmestart i Biel etter seieren over Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart OotesMagnus Carlsen med drømmestart i Biel etter seieren over Maxime Vachier-Lagrave. Foto: Lennart Ootes

(Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren har vunnet sine to første partier i Biel. Ikke siden 2014 har Carlsen åpnet bedre i en superturnering.

av Tarjei J. Svensen

– En fantastisk oppvisning av verdensmesteren. Han måtte jobbe svært hardt, for det var ekstremt komplisert.

Det sier den kjente kommentatoren Daniel King på Biel International Chess Festivals offisielle livesending. Seks timer og 79 trekk brukte Magnus Carlsen på å ta sin femte seier over Maxime Vachier-Lagrave i karrieren.

Carlsen har nå 2 poeng av 2 mulige – hans beste start i en superturnering på fire år. 27-åringen leder i Sveits alene når to av ti runder er spilt. Peter Svidler og Shakhriyar Mamedyarov følger like bak på 1,5 poeng.

Biel International Chess Festival 2. runde

Vachier-Lagrave – Carlsen 0-1
Navara – Mamedyarov 1/2-1/2
Svidler – Georgiadis 1-0

1. Carlsen 2 poeng
2-3: Svidler, Mamedyarov 1,5 poeng
4-5: Vachier-Lagrave, Navara 0,5 poeng
6: Georgiadis 0 poeng

Carlsen: – Jeg overså flere ting

Kan Magnus Carlsen gå til topps i Biel for tredje gang? Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

Kan Magnus Carlsen gå til topps i Biel for tredje gang? Foto: Lennart Ootes/Biel International Chess Festival

I dag kunne det imidlertid gått galt. I det som ifølge computeren var et vunnet sluttspill med to tårn og noen bønder til hver, så Vachier-Lagrave ut til å kunne redde remis. Franskmannen forsvarte seg med med nebb og klør, og supercomputeren Sesse mente plutselig at stillingen var remis.

– Jeg overså flere ting. Hvis det var remis, så var det vanskelig å finne, sier Carlsen etterpå.

I praksis var det nok svært vanskelig å holde, men etter 79 trekk og seks timers spill klarte sluttspillgeniet å overliste «MVL».

Carlsen, som tradisjonelt har slitt med å komme i riktig gir i åpningsrundene, startet sist med to strake seire under Shamkir Chess i 2014. Den turneringen endte med norsk triumf.

Carlsen åpnet i Biel med seier etter å ha ofret dronningen mot David Navara. I dag sto Vachier-Lagrave for tur, hans første nederlag mot med hvit mot Carlsen på 13 år.

Franskmannen har hatt et godt grep om Carlsen de siste årene, og sto dessuten ubeseiret på de siste åtte oppgjørene siden 2015. Nå har altså verdensmesteren endelig fått hull på byllen.

Seieren over Maxime Vachier-Lagrave, er Magnus Carlsens femte i karrieren. Foto: Lennart Ootes / Biel International Chess Festival

Seieren over Maxime Vachier-Lagrave, er Magnus Carlsens femte i karrieren. Foto: Lennart Ootes / Biel International Chess Festival

Tisdall: – Nå vil vi se «Maximum Carlsen» igjen

Jonathan Tisdall. Photo: Rolf Haug/mattogpatt.no

Jonathan Tisdall. Photo: Rolf Haug/mattogpatt.no

Carlsen leder nå turneringen et halvt poeng foran Peter Svidler og Shakhriyar Mamedyarov.

Stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall gleder seg over Carlsens perfekte start.

– Han må prøve å vinne med svart også, hvis han skal kunne bli «Maximum Carlsen» igjen. Han har vært bare Magnus for lenge, men nå vil vi se «Max Carlsen».

Tisdall mener at Carlsen den siste tiden har vist større vilje til å ta risiko med svart.

– Det har vært mitt argument en stund nå. Det viktigste i mine øyne er at han tar større risiko og kjemper hardt når han spiller med svart. Det er det første steget på å bli skremmende igjen. Antagelig vil også seirene komme, sier Tisdall.

Nå venter Peter Svidler

I 3. runde venter Peter Svidler med hvite brikker. Russeren er en av få spillere som Carlsen fortsatt står med negativ score mot. Med hvit har nordmannen faktisk aldri vunnet.

Den sympatiske russeren har vært mye å se som kommentator den siste tiden, men holder fortsatt verdenstoppen. I dag slo han turneringens prygelknabe, den unge sveitsere Nico Georgiadis.

Biel Chess Festival er verdensmesterens første turnering siden andreplassen i Stavanger i juni. Carlsen har deltatt seks ganger tidligere, og vunnet to av dem: I 2007 og 2011.

Totalt skal det spilles ti runder i Biel. Turneringen avsluttes 1. august.

Det er ingen norsk tv-dekning av Biel Chess Festival. Arrangøren sender direkte med Anna Rudolf og Daniel King som kommentatorer. I tillegg kommenterer Yasser Seirawan, Aman Hambleton og Eric Hansen på Twitch. Sendingene starter kl 14 hver dag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 668 ganger, 1 besøk i dag)