Carlsen-remis etter 17 trekk – må håpe på omspill: – En liten nedtur

Magnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Maria EmelianovaMagnus Carlsen i Norway Chess. Foto: Maria Emelianova

(Maxime Vachier-Lagrave – Magnus Carlsen ½-½): Nå håper verdensmesteren på remiser i de øvrige partiene, som sikrer omspill fredag.

av Tarjei J. Svensen

OPPDATERING: Fabiano Caruana vant partiet mot Wesley So, og er dermed vinner av Norway Chess 2018. Les sak

Siste runde av Altibox Norway Chess ble et antiklimaks da oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave endte med trekkgjentakelse og remis etter bare 17 trekk og 20 minutters spill.

– Det var en liten nedtur, sier TV 2-kommentator Hans Olav Lahlum.

Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i studio med Anna Rudolf. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i studio med Anna Rudolf. Foto: Maria Emelianova

Rett før remisen var klar, hadde Carlsen vært i skrifteboksen og fortalt at åpningen var noe han hadde sett på sammen med VM-hjelper Vachier-Lagrave under forberedelsene til VM-matchen mot Sergey Karjakin.

– Det var litt rart. Jeg var knapt tilbake fra skrifteboden før han forserte remisen. Det var en litt rar inngang til partiet i dag. Jeg satt lenge og vurderte hva jeg skulle gjøre i åpningen. Om jeg skulle gå for noe skarpt, eller spille det jeg pleier. Til slutt endte jeg utvilsomt for det sikre, sier Carlsen.

– Jeg tror begge endte opp med samme tilnærming til det. Hvis den andre ville prøve, så spiller vi, ellers blir det remis. Etter en så dårlig turnering hadde han fått nok. Om jeg hadde spilt noe skarpt, ville han prøvd å straffe meg for det.

– Han har hatt denne stillingen før mot Aronian. Det er litt begrenset hva du kan prøve med hvit. Dette er en variant jeg har sett på så mange ganger før, og husker den godt. Det er vanskelig å overraske meg, så jeg tenkte at når jeg har kommet så langt så er det greit med remis.

Håper på omspill

Magnus Carlsen med remis mot Maxime Vachier-Lagrave i 9. runde i Norway Chess. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen med remis mot Maxime Vachier-Lagrave i 9. runde i Norway Chess. Foto: Maria Emelianova

Norway Chess 2018 8. runde

Aronian – Nakamura ½-½
Vachier-Lagrave – Carlsen ½-½
Caruana – So 1-0
Karjakin – Anand 0-1

Mamedyarov med frirunde

Hikaru Nakamura kom også opp på 4,5 poeng etter remis mot Levon Aronian. Det gjorde også Viswanathan Anand med sin seier med svart over Sergey Karjakin.

Dersom også Fabiano Caruana-Wesley So ender med remis, er det duket for fire spillere i omspill med lynsjakk fredag. Med en vinner i det partiet, blir vedkommende Norway Chess-mester.

– Jeg er i en veldig grei situasjon. Jeg kan ikke kontrollere min skjebne i det hele tatt, så det er ingen grunn til å bekymre seg. Jeg drar på stranden. Blir det omspill, så er det supert. Hvis ikke, så tar jeg av meg hatten for den som vinner, sier Carlsen i TV 2-studio.

Carlsen har vist seg å være uslåelig de gangene han har endt opp i omspill om turneringsseieren. Siden 2010 har han vunnet åtte av åtte ganger. I januar sikret han sin sjette seier i Tata Steel Chess etter å ha vunnet lynsjakkomspillet mot Anish Giri.

Carlsen vet ikke om han spiller sjakk-OL

Godt humør på Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave da de  besøkte den internasjonale sendingen. Foto: Maria Emelianova

Godt humør på Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave da de besøkte den internasjonale sendingen. Foto: Maria Emelianova

Verdensmesteren hadde en fantastisk åpning på turneringen med 2,5 poeng på de tre første rundene. Først nedspilte han Fabiano Caruana i første runde, deretter Levon Aronian i 3. runde.

Etter et par remiser, gikk det galt mot Wesley So i 6. runde. Etter remisen i dag, ender det med et ratingtap på to poeng.

– Turneringen min begynte veldig bra, men endte opp med å bli helt midt på treet – men den kan bli veldig mye bedre i morgen, håper jeg.

Carlsen snakket også om planene fremover. Biel Chess Festival spilles fra 21. juli – 1. august. 27-åringen ønsker dessuten å spille én turnering til før VM-matchen i november, men det er ikke avklart om han stiller for Norge i Sjakk-OL 23. september – 6. oktober.

– Jeg kommer til å trenge mer spilletrening før VM, men jeg vet ikke hva det blir.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 828 ganger, 1 besøk i dag)