Skuffet Carlsen etter misbrukt sjanse mot Anand: – Det var ikke bra i dag

Magnus Carlsen fikk lite til mot Viswanathan Anand i 5. runde i Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen fikk lite til mot Viswanathan Anand i 5. runde i Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Viswanathan Anand ½-½): Verdensmesteren fortsetter å lede Norway Chess, men var ikke fornøyd med eget spill mot sin tidligere VM-motstander.

av Tarjei J. Svensen

Det ble aldri spenning i det 62. oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Viswanthan Anand. Etter to og en halvtime og 45 trekk var partiet i 5. runde i Altibox Norway Chess over.

Carlsen fikk imidlertid en liten fordel underveis, og i intervjuet med TV 2 var han skuffet over å ikke fått mer ut av partiet med hvite brikker.

– Det er for tidlig å begynne å surfe i mål. For turneringens del er det ikke noen krise med remis i dag, men jeg er ikke fornøyd med å få så lite ut av de hvite brikkene, spesielt når jeg får to sjanser. En fra start, og en etter at han gjør en liten feil. Turneringsmessig er det selvfølgelig ok, men fra et kreativt synspunkt er det ikke tilfredsstillende i det hele tatt, sier Carlsen.

Verdensmesteren kan uansett være fornøyd med å beholde en komfortabel ledelse i turneringen med sine to seire. Fabiano Caruana slo Sergey Karjakin, og dermed leder Carlsen med et helt poeng på resten av feltet.

– Det var ikke bra i dag, men jeg må ta med meg det positive at jeg fortsetter å lede turneringen. Jeg tåler et lite feilskjær, fortsetter han.

Remis for 44. gang mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Foto: Lennart Ootes

Remis for 44. gang mellom Magnus Carlsen og Viswanathan Anand. Foto: Lennart Ootes

Sekundant Peter Heine Nielsen er enig.

– Det er ikke deres mest fascinerende parti. Magnus prøvde å overraske ham i åpningen og satte inn et visst press, men lykkes ikke veldig, sier dansken.

– Det er glimrende. Han har spilt best i turneringen og har ikke vært i problemer i noen av partiene. To sikre remiser med sort og to gode gevinster med hvit er optimalt, sier Nielsen til TV 2.

Anand er den spilleren Carlsen har flest partier mot i løpet av karrieren, og etter hvert har fått et svært godt tak på. Dette er likevel den åttende strake remisen. Med hvite brikker har ikke Carlsen tapt siden 2010 (19 partier).

27-åringen klarte å overraske den indiske sjakklegenden allerede etter seks trekk, men etter seks minutters tenketid fant han det beste trekket.

– Magnus gamblet på å overraske ham, men Anand var godt forberedt, sier Nielsen.

Da Carlsen inntok skrifteboksen etter åtte trekk, fortalte han om en analyse han hadde gjort av denne stillingen i 2005. Fotografisk hukommelse til tross: 27-åringen husket ikke konklusjonen 13 år tilbake.

– Hadde jeg husket hva jeg konkluderte med den gang, ville det vært supert. Nå må jeg tenke nytt, for jeg husker ikke hva jeg holdt på med den gang. Det blir interessant. Det er begrenset hvor dårlig det kan gå, men jeg er ikke så enormt optimistisk med tanke på å få noen fordel her.

Da Carlsen begynte å jage den svarte dronningen, begynte supercomputerne å gi et visst håp om en ny skvis, men etter dronningbyttet var det rimelig dødt.

– Det var ganske dårlig. Først så overasket jeg ham litt i åpningen, så fikk jeg ikke noe ut av av det. Så fikk jeg en gratissjanse med Sd4, men jeg fortsatte å spille unøyaktig etter det. Jeg fikk ikke noen sjanser etter det. Et dårlig parti, men jeg tar med meg et halvt poeng i alle fall, sier verdensmesteren til TV 2.

Anand fortalte til Jon Ludvig Hammer på TV 2 etterpå at han var «veldig lettet» over å sikre remisen etter å ha gjort en feil med 13…Sf6.

– Magnus er den verste å gjøre en slik feil mot, for han er vanligvis så presis i slike stillinger.

Magnus Carlsen fikk ikke mer enn remis i møtet med Viswanathan Anand i 5. runde av Norway Chess 2018. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen fikk ikke mer enn remis i møtet med Viswanathan Anand i 5. runde av Norway Chess 2018. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen skal i 6. runde spille med svart mot Wesley So, som han aldri før har tapt mot på 12 møter.

– For å være helt ærlig pleier det ikke å skje noe i de partiene. Jeg kan ikke huske at han har vært i nærheten av å slå meg i hvert fall.

Den filipinskfødte amerikaneren er en av de i sjakksirkuset som har mest respekt for nordmannen.

– Det er oppsider og nedsider med det. Hvis jeg vil ha remis får jeg det ofte ganske lett. Har han null ambisjoner, blir det ikke så veldig lett.

– Remis i morgen er ikke noe kriseresultat, men jeg vil veldig gjerne vinne. Sos største styrke er at han er veldig solid og veldig vanskelig å slå, avslutter Carlsen.

Carlsen får etter møtet med So to fridager siden Ding Liren måtte trekke seg fra turneringen på grunn av sykkelulykken.

Norway Chess 2018 5. runde

Carlsen – Anand ½-½
Caruana – Karjakin 1-0
Mamedyarov – Nakamura ½-½
Vachier-Lagrave – Aronian ½-½
So har frirunde

1. Carlsen 3,5 poeng
2-3: Aronian, Karjakin 2,5 poeng
4-8: Anand (*) So (*), Caruana (*), Mamedyarov, Nakamura (*) 2 poeng
9. Vachier-Lagrave (*) 1,5 poeng
Ding Liren har trukket seg og strykes.

(*) har bare spilt fire partier.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 985 ganger, 1 besøk i dag)