Carlsen nedspilte Aronian: – Sjokkerende hvor godt jeg lykkes

Magnus Carlsen i det 55. møtet med Levon Aronian i Norway Chess 2018. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen i det 55. møtet med Levon Aronian i Norway Chess 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

(Magnus Carlsen – Levon Aronian 1-0): Verdensmesteren tok sin andre seier i Norway Chess og passerte 2850-grensen for første gang på 19 måneder. Nå er verdens­mesteren på vinnersporet fra 2016.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er ikke en som tar av for stort, men dette er en klar nier på skalaen. Turneringen så langt er så godt som jeg kunne håpe på.

Det sier Magnus Carlsen etter en maktdemonstrasjon i oppgjøret mot en av sine erkerivaler, tidligere verdenstoer Levon Aronian i 3. runde av Altibox Norway Chess i dag.

– Det er sjokkerende hvor godt jeg lykkes. Denne varianten skal ikke være så veldig farlig for svart, sier Carlsen til TV 2.

Carlsens 15. seier i det 55. møtet med armeneren kom etter at verdensmesteren gikk inn for en relativt fredelig variant i Spansk. Likevel endte Aronian opp i trøbbel allerede i åpningen. Vondt ble til verre, for den armenske folkehelten ble stående passivt, fikk trøbbel på tiden og til slutt kollapset.

– Han virker å være i fantastisk form

Partiet var over etter bare 31 trekk og under tre timers spill. Kommentatorene på TV 2s sjakksending tok frem superlativene.

– Iskaldt spilt av Magnus. Det er fantastisk. Det er særlig imponernede hvor raskt han fant de trekkene på slutten. Det er veldig, veldig imponerende, uttalte TV 2-kommentator og stormester Kjetil A. Lie.

– Han virker å være i fantastisk form, sier Simen Agdestein, som kommenterer på den internasjonale sendingen.

Carlsen har nå 2,5 poeng etter to seire og én remis. Siden han er den eneste spilleren som så langt har klart å vinne etter tre runder, er han et helt poeng foran resten av feltet. Det er et perfekt utgangspunkt før fridagen torsdag.

Det er dessuten verdensmesterens beste start i en superturnering siden Norway Chess i 2016. Det er som kjent hittil eneste gang det er endt med hjemmeseier. Det lover godt for Carlsen: De fem siste turneringene hvor han har startet med samme score, har til slutt endt med turneringsseier.

– Det er veldig behagelig. Jeg kunne ikke fått en bedre start. Men jeg skal ikke innkassere seieren nå. Men hva mer kan man forvente etter tre runder, sier Carlsen på den internasjonale sendingen.

Verdensmesteren kan også juble for å ha passert 2850 for første gang siden november i 2016. På 2700chess.com står han nå med 2850,8.

– Magnus har en fullstendig dominerende stilling

Oppgjørene mellom Carlsen og Aronian pleier ikke å bli kjedelige, og ble det heller ikke i dag. Det til tross for at Carlsen i skrifteboksen underveis omtalte den beryktede Te1-varianten i Berlin-forsvaret som «VM i kjedelig».

27-åringen var kritisk til armenerens 14. trekk, og fikk etter hvert en behagelig stilling. Svarts store problem var at han måtte spille passivt.

– Magnus har en fullstendig dominerende stilling. Det er ekstremt ubehagelig å være Aronian her, konkluderte Jon Ludvig Hammer etter 21 trekk.

– Jeg begynner å like den hvite stillinga veldig godt, sier Hans Olav Lahlum.

Få trekk senere uttrykte Hammer selvsikkert:

– Magnus kommer til å vinne i dag!

Og la til:

– Det er ikke slik at Magnus står til vinst. Men det er en ekstremt ubehagelig stilling for svart. Det er iikke denne type spill Aronian er kjent for. Han er ikke kjent for å være den som forsvarer seg. Han er blitt skvist, og bruker mye tid, sier Hammer.

Og det ble verre for Aronian, som også fikk problemer med tiden i en vanskelig stilling.

– Det er helt utrolig at han bruker så mye tid, sier Hammer, da Aronian hadde igjen like over tre minutter igjen på å utføre 13 trekk.

Presset på tiden og stillingen, gjorde Aronian en avgjørende feil i det 28. trekket.

– Det er katastrofe for Aronian, sier Hammer.

– Dette er en forferdelig situasjon for ham, sier Lie.

Magnus Carlsen i møtet med Levon Aronian i Norway Chess 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen i møtet med Levon Aronian i Norway Chess 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

Norway Chess 2018 3. runde

Carlsen – Aronian 1-0
Mamedyarov – Karjakin ½-½
Anand – Ding ½-½
So – Nakamura ½-½
Vachier-Lagrave – Caruana ½-½

1. Carlsen 2½ poeng
2-8: Anand, Ding, So, Nakamura, Vachier-Lagrave, Mamedyarov, Karjakin 1,5
9-10: Caruana, Aronian 1

Torsdag kommer den første av totalt to hviledager. Mens verdensstjernene i fjor fikk i oppgave å briljere på en gård, er det i år matlaging som står på programmet.

Først fredag spiller Carlsen med svart mot Hikaru Nakamura. Verdensmesteren har et godt grep på amerikaneren med 12 seire på 36 partier, men de fem siste møtene har endt med remis. Vi må faktisk helt tilbake til 2015 for å finne siste Carlsen-seier.

TV 2 Sportskanalen og Sumo har direktesending fra Stavanger fra kl 16 hver dag med blant andre Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum, Kjetil A. Lie og Johan Salomon i studio. Partiene starter kl 16.30.

SE OGSÅ:
(Besøkt 4 239 ganger, 1 besøk i dag)