Carlsen nøytraliserte Karjakin: – Det ble ikke så spennende

Magnus Carlsen og Sergey Karjakin i 2. runde av Norway Chess. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus Carlsen og Sergey Karjakin i 2. runde av Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

(Sergey Karjakin – Magnus Carlsen ½-½): Verdensmesteren hadde god kontroll mot sin siste VM-utfordrer. Carlsen er fortsatt i ledelsen i Norway Chess etter to av ni runder.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har sikret seg en bra start på Norway Chess etter en blodfattig remis mot Sergey Karjakin i 2. runde. Partiet var over etter 41 trekk og bare to timers spill.

– Det ble som jeg forventet, at han kom til å gå for den litt kjedelige muligheten han hadde i åpningen. Jeg ville prøve noe nytt, men det ble ikke så veldig spennende likevel, sier Karjakin.

Verdensmesteren fikk inn en forberedelse i åpningen og ofret en bonde for initiativet. Det endte til slutt i et likt tårnsluttspill der Carlsen virket å ha god kontroll.

Magnus Carlsen i studio på den internasjonale sendingen med Simen Agdestein og Knut Skeie Solberg. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen i studio på den internasjonale sendingen med Simen Agdestein og Knut Skeie Solberg. Foto: Tarjei J. Svensen

– På en eller annen måte tar det fra deg energi å ikke få interessante partier. Jeg irriterer meg over at partiene er kjedelige. Det er ikke så gøy med for mange sånn partier, verken for de som sitter og ser på hjemme, eller for oss. Det blir sånn en gang iblant når ingen av spillerne er villig til å ta urimelige sjanser, sier Carlsen.

Dermed står Carlsen med 1,5 poeng etter seier over sin nåværende VM-utfordrer, og remis mot den forrige.

Tirsdag endte samtlige partier med poengdeling i løpet av 2 timer og 40 minutter. Carlsen beholder dermed ledelsen med 1,5 poeng.

Norway Chess 2018 2. runde

Karjakin – Carlsen ½-½
Aronian – So ½-½
Caruana – Mamedyarov ½-½
Ding – Vachier-Lagrave ½-½
Nakamura – Anand ½-½

1. Carlsen 1,5 poeng
2-9: Karjakin, Aronian, So, Mamedyarov, Ding, Vachier-Lagrave, Nakamura, Anand
10: Caruana 0,5

Dagens halvpoeng med svarte brikker mot Karjakin, kan neppe sies å ha kommet som noen stor overraskelse. Remisen var den 15. på rad der russeren spiller med hvite brikker.

Carlsen har nå et godt tak på Karjakin etter det som kunne blitt et fatalt tap i det 8. partiet i VM-matchen i New York. Siden da står han med 3 seire, 7 remiser og 0 tap.

Med hvite brikker har Karjakin aldri slåt Carlsen. De 14 siste partiene har endt med remis.

– Hva kan jeg si? Han er god, svarte Karjakin

Og la til:

– Han overrasket meg i åpningen. Så spilte han veldig presist i sluttspillet. Om han ikke er det, så kan jeg få en liten fordel og det kan bli ubehagelig for ham, sier han til TV 2.

Carlsen fortalte også at Karjakin er en han har stor respekt for som sjakkspiller, og en han så opp til i sine yngre dager. Den Krim-fødte russeren er et av tidenes vidunderbarn i sjakk, og var på et tidspunkt 300 ratingpoeng høyere ratet.

– Han brukte å være mye bedre enn meg. Det var en stor overraskelse for meg da jeg ble bedre, for jeg så opp til ham, sa Carlsen.

Kom godt ut av åpningen

Karjakin med sin 15. strake remis mot Carlsen med hvite brikker. Foto: Tarjei J. Svensen

Karjakin med sin 15. strake remis mot Carlsen med hvite brikker. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjetil A. Lie mente verdensmesteren kom fint ut av åpningen. Det til tross for at det endte opp i en stilling som Karjakin har hatt på brettet før.

– Dette er sannsynligvis noe Magnus har forberedt og er godt fornøyd med, sier Kjetil A. Lie.

– So far so good. Magnus har spilt et helt fint parti, sier Jon Ludvig Hammer når 14 trekk er spilt.

Lahlum påpekte at Karjakin brukt 20 minutter på sitt 15. trekk

– Karjakin er nok litt frustrert over at han ble overrasket i åpningen, og ikke fikk inn åpningen han hadde planlagt. Magnus er bedre foreberedt enn det Karjakin er.

Da russeren godtok Carlsens bondeoffer, var det svart som tilrev seg initiativet.

– Jeg husket at poenget var at jeg skulle ofre bonden og spille Lf5 for god kompensasjon. Etter det sto han en bonde over, men det er ikke så mye annet positivt med stillingen. Da er det naturlig at det ble avviklet til remis, sier Carlsen.

Stillingen var likevel ganske lik, og da det endte opp i et tårnsluttspill, mente ekspertene i TV 2-studio at Karjakin hadde skaffet seg en ørliten fordel. Da det endte i trekkgjentakelse kort tid etter, tilkalte Karjakin dommeren og krevde remis.

– Partiene mot Aronian blir sjelden kjedelige

Levon Aronian møter Magnus Carlsen for 56. gang. Foto: Tarjei J. Svensen

Levon Aronian møter Magnus Carlsen for 56. gang. Foto: Tarjei J. Svensen

Onsdag spiller Carlsen med hvite brikker mot en av sine tøffeste konkurrenter, Levon Aronian. Armeneren er tittelforsvarer og knuste nordmannen i et fantastisk parti i fjorårets Norway Chess.

– De partiene blir veldig sjelden kjedelige, så jeg ser veldig fram til det. Nå får jeg begynne å tenke på hva jeg skal spille. Han har vært litt opp og ned i form, men han var fantastisk god i fjor, så jeg håper jeg slipper å bli slaktet på samme måte som da, sier Carlsen.

Aronian, som har falt til 12. plass på verdensrankingen, er en av de mange som jakter et halvt poeng bak Carlsen etter to remiser.

– Hver gang man spiller mot Magnus, så er det mye press, så man må alltid stille godt forberedt, sier armeneren til TV 2.

På spørsmål fra Jon Ludvig Hammer om det faktum at han er et halvt poeng bak har noe å si, svarer Aronian:

– Det har ikke noe å si. Det er fortsatt bare tredje runde. La oss håpe det blir et interessant parti og at det kommer noen sjanser, så får vi se hva som skjer.

TV 2 Sportskanalen og Sumo har direktesending fra Stavanger fra kl 16 hver dag med blant andre Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum, Kjetil A. Lie og Johan Salomon i studio. Partiene starter kl 16.30.

SE OGSÅ:
(Besøkt 1 695 ganger, 1 besøk i dag)
Warning: Undefined array key "email" in /customers/5/6/3/mattogpatt.no/httpd.www/wp-content/plugins/simple-social-share/simple-social-share.php on line 74