Drømmestart for Carlsen i Norway Chess: – Det var veldig gøy

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana i det som kan være det siste møtet før VM-matchen i november. Foto: Lennart OotesMagnus Carlsen og Fabiano Caruana i det som kan være det siste møtet før VM-matchen i november. Foto: Lennart Ootes

(Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 1-0): Magnus Carlsen tilrev seg initiativet, økte presset og slo VM-motstander Fabiano Caruana. En bedre start på Norway Chess kunne ikke verdensmesteren fått.

av Tarjei J. Svensen

Dermed har Magnus Carlsen fått en drømmestart på den sjette utgaven av Norway Chess, som åpnet med et brak i Stavanger i dag.

Carlsen malte VM-motstander Fabiano Caruana i senk og tok sin tiende seier over amerikaneren i det 32. møtet mellom de to. Partiet varte i like over fem timer og 77 trekk.

– Det var veldig gøy. Jeg hadde ikke trodd det, sier Carlsen i TV 2s studio.

– Hovedproblemet hans var at stillingen hans hadde begynt å rakne. Det var litt førsterunde over det for hans del. Det var ikke veldig selvsikkert av ham virket det som. Mye tidsbruk og ikke så veldig bra spill, sier Carlsen til TV 2.

– Det var strålende i dag. Jeg ser veldig frem til i morgen og det som kommer etter det.

Verdensmesteren fikk ros for godt spill av kommentatorene i studio.

– Dette var en aldeles strålende start på turneringen for Magnus, sier Hans Olav Lahlum på TV 2s sending.

– Han hadde initiativet i hele partiet og spilte veldig godt, sier Kjetil A. Lie.

– En flott start på VM-oppladningen for Magnus, sier norgestoer Jon Ludvig Hammer.

– En katastrofal start på VM-forberedelsene for Caruana, sier Simen Agdestein på den offisielle sendingen.

Carlsen står nå med tre seire og åtte remiser på de siste 12 møtene med 25-åringen. Ikke på tre år har verdensmesteren tapt for amerikaneren.

Carlsens totale score mot VM-motstanderen nå 10 seire, 17 remiser og 5 tap på 32 partier.

Dermed kan nordmannen ha skaffet seg et svært viktig psykologisk overtak på Caruana i det som trolig var det siste møtet mellom de to før VM-matchen i London i november.

– Det er et større slag for ham i denne turneringen, enn det er for selve VM, sier Carlsen.

Møttes for femte gang på rad i 1. runde

Magnus Carlsen under møtet med Fabiano Caruana i 1. runde. Foto: Lennart Ootes

Magnus Carlsen under møtet med Fabiano Caruana i 1. runde. Foto: Lennart Ootes

Det er femte gang på rad Carlsen og Caruana møtes i første runde i en såkalt lukket turnering. De to VM-motstanderne møttes også i St. Louis, London, Wijk aan Zee og i Baden-Baden.

Mens de partiene endte med remis, var Carlsen i dag sjefen.

– Jeg synes det er en vanskeligere stilling for sort enn det er for hvit. Svart har noen ubehagelige ting han må ta hensyn til, sier Peter Heine Nielsen i TV 2-studio da 20 trekk er spilt.

Den regjerende verdensmesteren økte presset i tidsnøden og skaffet seg to fribønder på dronningfløyen. Amerikaneren fikk skryt for godt forsvarsspill, men gjorde feil i tidsnøden som Carlsen utnyttet i dronningsluttspillet.

Caruana spilte i over en time med to-tre bønder under, men ga opp etter 77 trekk og like over 5 timers spill.

– Det var veldig vanskelig å evaluere stillingen fra tidlig. For det første brukte jeg mye av tiden min på å se om han kunne ofre kvalitet i stedet for å ta bonden. Etter det satt jeg og tenkte at dette er en type stilling man får med svart, at man ofrer den bonden for god kompensasjon. Så prøvde jeg å vurdere om jeg hadde nok kompensasjon. Så lenge han ikke får gjort noe med den springeren på f6, så lenge han ikek får manøvrert den, så blir han stående ganske passivt. Da han spilte Tc7, så virket det ganske desperat, men da hadde han kanskje ikke noen veldig gode muligheter.

– Så raknet det ytterligere for ham mot tidskontrollen. det var ikke verdens mest stødige gevinstføring, men jeg tror ikke jeg var i nærheten av å rote det bort.

– Jeg følte ikke at han var så nærme remis egentlig. Da vi fikk det sluttspillet der, hvis jeg mister a-bonden mot hans f5-bonden, så er det ofte teoretisk remis selv med to bønder over. Men det skal ikke være noe stort problem. Med en gang jeg fant planen med h4-h5 så var det vunnet.

Det er bare andre gang Carlsen vinner et parti i første runde i en lukket turnering siden 2014. Sist gang dette skjedde var i samme turnering i 2016.

– Det skjer veldig sjelden, merkelig nok. Jeg vinner sjelden første og siste runde, men det er heldigvis mange partier mellom det også, sier Carlsen til TV 2.

Dagen kunne ikke endt bedre for Carlsen. Alle de øvrige partiene endte med remis, og dermed er nordmannen uvanlig nok inntatt ledelsen allerede etter første runde.

Norway Chess 2018 1. runde

Carlsen – Caruana 1-0
Mamedyarov – Vachier-Lagrave ½-½
Anand – Aronian ½-½
Nakamura – Ding ½-½
So – Karjakin ½-½

Caruana ville trekke seg

Fabiano Caruana fikk ikke den starten på Norway Chess han håpte på. For 10. gang i karrieren måtte han bite i det sure eplet mot Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes

Fabiano Caruana fikk ikke den starten på Norway Chess han håpte på. For 10. gang i karrieren måtte han bite i det sure eplet mot Magnus Carlsen. Foto: Lennart Ootes

Fabiano Caruana kvalifiserte seg til VM-matchen da han vant Kandidatturneringen i mars. Like etter bekreftet han sin knallform ved å også gå til topps i Grenke Chess Classic.

Carlsen avslørte imidlertid overfor TV 2 at hans VM-motstander ikke ønsket å møte ham før VM.

– Han prøvde å trekke seg, men fikk ikke lov, sa verdensmesteren med et glis.

Norway Chess-general Kjell Madland har senere bekreftet opplysningen og forteller at Caruana snudde etter to uker med forhandlinger.

– Det synes jeg er veldig gøy, og det må han tåle å høre, uttalte Carlsen.

Det er foreløpig ikke kjent hvorfor Caruana i utgangspunktet ønsket å stå over i Stavanger, men i 2016 valgte Sergey Karjakin å trekke seg 12 dager før samme turnering på grunn av forberedelser til VM-matchen.

Middelmådig lynsjakkturnering

Søndag lå Carlsen lenge an til å kjempe om seieren i lynsjakkturneringen, men en kjempetabbe mot Levon Aronian i 8. runde bidro til at han kun ble 4. plass, ett poeng bak vinneren Wesley So.

SE OGSÅ: Resultater fra Norway Chess Blitz

– Det har vært gøy å spille, men jeg har ikke spilt så veldig bra. Hadde det ikke vært for «hjerneblødningen» mot Aronian så ville det vært ganske greit, sa Carlsen til TV 2.

Carlsen sikret seg uansett en plass blant de fem beste, noe som gjør at han får fordelen av fem hvite partier.

Superturneringen Altibox Norway Chess arrangeres for sjette gang. Carlsen har kun lykkes med å vinne på hjemmebane én gang, i 2016. I fjor gjorde han en av sine svakeste prestasjoner i karrieren med niende- og nestsiste plass.

Magnus Carlsen i Norway Chess:

2013: 2. plass
2014: 2. plass
2015: 7. plass
2016: 1. plass
2017: 9. plass

Året har startet lovende for Carlsen med turneringsseire i Wijk aan Zee og i Shamkir, i tillegg til andreplass i Baden-Baden/Karlsruhe.

Tall Matt & Patt har gravd frem, viser dessuten at nordmannen har årets høyeste ratingprestasjon med 2859. Totalt har han nå spilt 33 partier på rad uten å tape.

Carlsen spiller tirsdag med svarte brikker mot tidligere VM-motstander Sergey Karjakin.

– Det er ikke bare å hente poeng der. Det er typisk et parti der man ikke får store sjanser. Vi får se. Vi kjenner hverandre godt. Det er greit at han spilte et langt parti også, så er ikke forskjellen så stor, sier Carlsen til TV 2.

TV 2 Sportskanalen og Sumo har direktesending fra Stavanger fra kl 16 hver dag med blant andre Jon Ludvig Hammer, Hans Olav Lahlum, Kjetil A. Lie og Johan Salomon i studio. Partiene starter kl 16.30.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 682 ganger, 1 besøk i dag)