Hanna og Amelia klinte til med gull i Nordisk mesterskap: – Fantastisk

De to glade nordiske mesterne Hanna B. Kyrkjebø og Amelia Nordquelle. Foto: skak.isDe to glade nordiske mesterne Hanna B. Kyrkjebø og Amelia Nordquelle. Foto: skak.is

Norge tok to av tre mulige gullmedaljer i Nordisk mesterskap for jenter i helgen. – Det er fantastisk, sier USF-lederen.

av Tarjei J. Svensen

I helgen ble Nordisk mesterskap for jenter (under 20 år) arrangert på Island. Selv om årets medaljefangst ikke var på høyde med i fjor eller i 2016, er to gullmedaljer av tre mulige mer enn godkjent.

Det gleder lederen i Ungdommens Sjakkforbund (USF).

– Jeg syns jo dette er helt fantastisk, og at dette viser hvor mange talenter vi også har i jentesjakken. Selv med noe stang ut, hadde vi disse kjemperesultatene, sier Johannes Kvisla til Matt & Patt.

SE OGSÅ: Endelige resultatlister Nordisk mesterskap
Resultater Nordisk mesterskap for jenter under 20 år:
Gruppe A (17-20 år):
Gull: Hanna B. Kyrkjebo (1944), Norge 4 poeng
Sølv: Brandy Paltzer  (1692), Sverige 3 poeng
Bronse: Veronika Steinunn Magnusdottir (1732), Island 2 ½ poeng
4. plass: Marte B. Kyrkjebø (1863), Norge 2 ½ poeng
6. plass: Ingrid Marie Greibrokk (1848), Norge 2 ½ poeng

Gruppe B (14-16 år):
Gull: Nansy Davidsdottir (1936), Island 3 ½ poeng
Sølv: Sarabella Norlamo (1821), Finland 3 ½ poeng
Bronse: Nienke Van Den Brink (1881), Danmark 3 ½ poeng
5. plass: Ingrid Skaslien (1795), Norge 3 ½ poeng
7. plass: Ulrikke Langvik (1641), Norge 2 poeng

Gruppe C (13 år og yngre):
Gull: Amelia Nordquelle (1646), Norge 4 poeng
Sølv: Goitom Haile Batel (1446), Island 4 poeng
Bronse: Linnea Johansson-Ohman (1365), Sverige 3 ½ poeng
4. plass: Linnea Garberg Tryggestad, Norge 3 ½ poeng

Amelia Nordquelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Amelia Nordquelle. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Den mest imponerende seieren kom ved Nordstrand sjakklubbs stortalent Amelia Nordquelle (10) i gruppe C for spillere under 13 år. Selv om hun var over to år yngre enn mange av deltakerne, sto hun øverst på pallen med 4 poeng av 5 mulige. Det var hårfint foran Goitom Haile Batel fra Sverige på kvalitetsberegning.

10-åringen er allerede en erfaren sjakkspiller, kanskje mye takket være en lovende sjakkspillende storebror Daniel (15). Den siste tiden har hun vist klar fremgang, noe rangeringen som en av Europas 15 beste jenter under 11 år tydelig viser.

– Amelia har vi visst er god veldig lenge, så det er strålende at hun får et slikt gjennombrudd i et mesterskap, sier Kvisla.

Det unge sjakktalentet hadde flere lange sluttspill, og ingen av partiene varte i under 40 trekk. Partiet i 1. runde varte helt til midnatt lokal tid, altså klokken 02 norsk tid – langt over leggetid for en 10-åring. Heldigvis endte det med seier.

I eldste klasse innfridde Hanna B. Kyrkjebø (20) fra Stavanger favorittstempelet og vant med 4 poeng på de 5 rundene. Det var et helt poeng ned til Brandy Paltzer fra Sverige på 2. plass, mens bronsen gikk til Island og Veronika Steinunn Magnusdottir.

– Hanna spiller god sjakk og gjør fremskritt hele tiden. Denne gangen innfridde hun favorittstempelet, som i seg selv viser styrke, sier Kvisla.

Hanna, som spilte innbyrdes remis mot tvillingsøster Marte i andre runde, åpnet Nordisk mesterskap med følgende knusende seier over svenske Mikaela Ebeling.

De norske deltakerne i Nordisk mesterskap for jenter. Foto: Tatiana Martynova

De norske deltakerne i Nordisk mesterskap for jenter. Foto: Tatiana Martynova

Det ble ikke den samme suksessen i gruppe B (14 – 16 år), men USFs leder vil også trekke frem Ingrid Skaslien som gjorde en god prestasjon med 4. plass og klar ratingfremgang.

– Jeg syns at alle som var med er store talenter, avslutter Kvisla.

(Besøkt 2 015 ganger, 1 besøk i dag)