Carlsen med årets andre turneringsseier: – Jeg er stolt

TRIUMF: Magnus Carlsen vant for tredje gang i Shamkir. Her i møtet med Ding Liren i 9. runde. Foto: shamkirchess.comTRIUMF: Magnus Carlsen vant for tredje gang i Shamkir. Her i møtet med Ding Liren i 9. runde. Foto: shamkirchess.com

(Magnus Carlsen – Ding Liren ½-½): Bare 20 minutter tok det før verdensmesteren fikk det halvpoenget han trengte til å vinne i Shamkir for tredje gang på like mange forsøk.

av Tarjei J. Svensen

– Jeg er veldig fornøyd med resultatet. Det at jeg har vunnet her tre ganger i rad, er noe jeg er stolt over, men det handler også litt om tilfeldigheter. Man kan ikke alltid kontrollere sin egne skjebne i slike turneringer, sier Magnus Carlsen på pressekonferansen etterpå.

Verdensmesteren trengte bare remis mot fremadstormende Ding Liren for å sikre turneringsseieren i Shamkir Chess. Det resultatet var det aldri noen tvil om, og partiet var over etter bare 27 trekk og 20 minutters spill.

Dermed endte Carlsen på 6 poeng og ratingprestasjon på 2880 som gir en ratingfremgang på 4 poeng. Ding Liren sikret seg andreplassen med 5,5 poeng.

– Nå ser vi den modne og profesjonelle Magnus. Han gjorde akkurat det som er nødvendig for å vinne turneringen, men ikke mer, sier NRK-kommentator og sjakkspaltist Atle Grønn til Aftenposten.

– Det kan være ting som tyder på at Magnus er på vei tilbake til toppnivået sitt, sier Torstein Bae til samme avis.

Shamkir Chess 2018 9. runde

1. Carlsen 6 poeng
2. Ding 5 ½ poeng
3. Karjakin 5 poeng
4-7. Mamedyarov, Wojtaszek, Giri, Radjabov 4 ½ poeng
8-9. Mamedov, Topalov 4 poeng
10. Navara 2 ½ poeng

Carlsen – Ding ½-½
Wojtaszek – Giri ½-½
Mamedov – Mamedyarov ½-½
Karjakin – Topalov 1-0
Navara – Radjabov ½-½

Magnus Carlsen var ikke helt fornøyd med eget spill i Shamkir, men resultatet er det ingen grunn til å klage over. Foto: shamkirchess.com

Magnus Carlsen var ikke helt fornøyd med eget spill i Shamkir, men resultatet er det ingen grunn til å klage over. Foto: shamkirchess.com

Det tok tid før Carlsen kom i riktig gir i Aserbajdsjan. De fire første partiene var forholdsvis kjedelige og verdensmesteren klarte ikke å skape vinstsjanser. Det var han imidlertid ikke alene om, og etter tre runder hadde samtlige 15 partier endt med remis.

I 5. runde begynte det endelig å løsne med seieren over Radoslaw Wojtaszek. En ny kjedelig remis mot Sergey Karjakin ble fulgt opp av seire over Veselin Topalov og Anish Giri.

Carlsen kvittet seg dessuten med «Giri-forbannelsen», og det var nettopp oppgjøret mot nederlenderen han trakk frem som sitt beste.

– Jeg tror ikke det er noen av mine partier fra denne turneringen som kommer i noen «beste parti»-samling, men partiet mitt i går mot Giri var en bra fight. Det var helt klart tabber, men det var et vanskelig parti. Det er nok det eneste partiet jeg kan si meg omtrent fornøyd med.

Selv er ikke 27-åringen likevel helt fornøyd med spillet som ga ham tre seire og seks remiser i superturneringen.

– Det var mange tamme remiser, og normalt vil det bekymre meg litt, men på et eller annet tidspunkt i turneringen sluttet jeg å bry meg om det. Jeg fokuserte på å vinne med hvit og ikke bry meg om å kjempe så mye med svart, sier Carlsen.

REMIS: Magnus Carlsen og Ding Liren med lynkjapp remis i 9. runde. Foto: shamkirchess.com

REMIS: Magnus Carlsen og Ding Liren med lynkjapp remis i 9. runde. Foto: shamkirchess.com

Seieren i Shamkir er 30. gang Magnus Carlsen vinner en superturnering i karrieren. Tidligere i år gikk han til topps i Tata Steel Chess for 6. gang og satte ny rekord.

Førstepremien gir Carlsen rundt 300.000 kroner, men trolig er det også snakk om et betydelig beløp i startpenger.

Carlsens neste turnering er Norway Chess 27. mai – 8. juni. I juli spiller han også i sveitsiske Biel, der Shakhriyar Mamedyarov i dag bekreftet sin deltakelse.

VM-matchen i november mot Fabiano Caruana har han foreløpig ikke begynt å tenke på.

– Det ligger i bakhodet mitt, helt klart, men der forblir det foreløpig. Det er mange turneringer før det, sier Carlsen.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 946 ganger, 1 besøk i dag)