Endelig er Carlsens Giri-forbannelse over – nærmere ny turneringsseier

TRIUMF: Magnus Carlsen slo Anish Giri i 8. runde av Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.comTRIUMF: Magnus Carlsen slo Anish Giri i 8. runde av Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.com

(Anish Giri – Magnus Carlsen 0-1): Verdensmesteren har endelig pluss-score over Giri og leder Shamkir Chess med et halvt poeng før det hele avgjøres lørdag.

av Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren nedspilte Anish Giri med svarte brikker og vant dagens 8. runde i Shamkir Chess. Det er Carlsens 10. seier for året, tre av dem har altså kommet i Aserbajdsjan.

Seieren kommer etter at nordmannen i Shamkir tidvis har slitt med å skape vinstsjanser. Flere av oppgjørene har endt med blodfattige remiser. Nå har Carlsen tatt tre seire på sine fire siste partier, noe som gjør at han ligger an til å ta årets andre turneringstriumf.

– Det er tilfeldig at jeg i noen partier har fått sjanser fra åpningen. Jeg vil ikke si at nivået mitt har endret seg, fordi jeg synes at det har vært middelmådig totalt sett, mens jeg nå får flere og flere sjanser. Det er slik det ofte blir i turneringer siden folk blir sliten og gjør feil. Jeg kan bare fokusere på meg selv.

– Jeg synes ikke nivået mitt har endret seg i noe særlig, for jeg har ikke spilt fantastisk i slutten på turneringer. Jeg spiller ikke fantastisk nå heller, men det er bare slik det er noen ganger, svarte Carlsen på spørsmål under pressekonferansen.

Carlsens andre seier over Giri kom etter at han tidlig klarte å utligne i Engelsk forsvar. Deretter fikk han tårndoblet i f-linjen og angrepet på kongefløyen. Etter rundt 30 trekk, begynte Giri å spille unøyaktig. Carlsen vant en bonde samtidig som nederlenderen fikk trøbbel med kongestillingen.

Rett etter tidskontrollen ved trekk 40, gjorde Giri en siste fatal feil. Tre trekk senere var partiet over.

Dermed leder verdensmesteren Shamkir Chess med et halvt poeng på Ding Liren, som slo Rauf Mamedov i siste runde.  Carlsen spiller med hvit mot Ding Liren i 9. – og siste runde i det det som blir en ren finale om turneringsseieren lørdag. Carlsen vinner turneringen ved remis eller seier, mens Ding sniker seg et halvt poeng foran ved seier. 

Shamkir Chess 2018 8. runde

1. Carlsen 5 ½ poeng
2. Ding 5 poeng
3-8. Topalov, Mamedyarov, Wojtaszek, Giri, Radjabov, Karjakin 4 poeng
9. Mamedov 3 ½ poeng
10. Navara 2 poeng

Giri – Carlsen 0-1
Topalov – Wojtaszek 0-1
Ding – Mamedov 1-0
Mamedyarov – Navara 1-0
Radjabov – Karjakin ½-½

Magnus Carlsen og Anish Giri har flere ganger vært i ordkrig siden de møttes for første gang i 2010. Den gang vant da 16-årige nederlenderen sensasjonelt i det som må karakteriseres som ett av Carlsens svakeste partier i karrieren.

Siden har Carlsen slitt med å få has på Giri, men er nå for første gang i karrieren på positiv score. 27-åringen vant for første gang over Giri i Bilbao i 2016, mens de tre neste partiene endte med remis.

Tidligere i Shamkir Chess har Carlsen spilt remiser mot Shakhriyar Mamedyarov, David Navara, Rauf Mamedov og Teimour Radjabov og Sergey Karjakin. I tillegg til Giri, beseiret Carlsen også Radoslaw Wojtaszek og Veselin Topalov.

Dagens parti var dessuten verdensmesterens 31. uten tap. Vi må faktisk helt tilbake til 2017 for å finne det forrige nederlaget.  Det er fortsatt et stykke fra den personlige rekorden på 42 partier fra 2015-2016, men nordmannen viser seg som en hard nøtt å knekke for tiden.

Siste runde i Shamkir begynner kl 12 norsk tid, én time tidligere enn før.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 496 ganger, 1 besøk i dag)