Endelig tok Carlsens seierstørke slutt

FORNØYD: Magnus Carlsen under møtet med Radoslaw Wojtaszek i 5. runde i Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.comFORNØYD: Magnus Carlsen under møtet med Radoslaw Wojtaszek i 5. runde i Shamkir Chess. Foto: shamkirchess.com

(Magnus Carlsen – Radoslaw Wojtaszek 1-0): Opptur for verdensmesteren i Shamkir.

av Tarjei J. Svensen

Det skulle altså ta fem runder av superturneringen Shamkir Chess før Magnus Carlsen kunne juble for seier. I dag tok 27-åringen kommando fra start og knuste polakken Radoslaw Wojtaszek, rangert som nummer 19 i verden.

– Dette er helt strålende. Dette var et utmerket eksempel på det jeg mente å se glimt av, og som jeg håpte å få se fra Magnus: En konsekvent prosess der Magnus utvider repertoaret og spiller skarpere, sier stormester og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall.

– Det at han får en typisk skarp Siciliansk-stilling samtidig som han unngår teorien, er også fantastisk fremgang, legger han til.

Carlsen er nå oppe på 3 poeng og andreplass fire runder før slutt. Veselin Topalov slo David Navara i denne runden, og tok sin andre strake seier etter at han beseiret Shakhriyar Mamedyarov søndag. Det ligger uansett an til å bli den jevneste superturneringen på mange år. Hele 22 av 25 partier har endt med poengdeling.

Shamkir Chess 2018 5. runde

Navara – Topalov 0-1
Mamedyarov – Giri ½-½
Carlsen – Wojtaszek 1-0
Mamedov – Karjakin ½-½
Ding – Radjabov ½-½

1. Topalov 3 ½ poeng
2. Carlsen 3
3-7: Radjabov, Giri, Ding, Karjakin, Mamedov 2 ½
8-10: Wojtaszek, Mamedyarov, Navara 2 poeng

Carlsen avsluttet en rekke med seks remispartier, inkludert de to siste rundene av Grenke Chess i Baden-Baden nylig, der han ikke har lykkes med å skape problemer for motstanderne.

Selv om Carlsen har slitt litt med å vinne for tiden, er det verdt å merke seg at dagens parti var hans 28. strake uten tap. Verdensmesteren er fortsatt ubeseiret i 2018, og det forrige nederlaget kom på tampen av London Chess Classic i fjor.

Carlsen tok sin fjerde seier av fire mulige med hvite brikker mot Wojtaszek. Foto: shamkirchess.com

Carlsen tok sin fjerde seier av fire mulige med hvite brikker mot Wojtaszek. Foto: shamkirchess.com

Carlsen virket åpenbart i angrepshumør i dag, og gikk i strupen på polakken allerede i åpningen. Der rokerte han tidlig langt, noe som gjorde at Wojtaszek svekket seg på kongefløyen.

Det gleder Jonathan Tisdall, som lørdag uttalte til Matt & Patt at verdensmesteren burde ta mer risiko for å vinne.

I det 17. trekket overså Carlsen en taktisk mulighet som ville gitt ham en vunnet stilling. Wojtaszek kom inn i partiet igjen, men da Viswanathan Anand-sekundanten fikk trøbbel med klokka, gikk det raskt nedover. Partiet var over etter like over tre timers spill.

– For å være helt ærlig, slappet jeg av fordi jeg tenkte at en slik stilling bør vinnes av seg selv, sier Carlsen under analysen.

Nordmannen har nå for øvrig vunnet samtlige fire partier han har spilt med hvit mot polakken.

Magnus Carlsen i delt ledelse etter fem runder i Shamkir. Foto: shamkirchess.com

Magnus Carlsen i delt ledelse etter fem runder i Shamkir. Foto: shamkirchess.com

Tidligere i Shamkir Chess har Carlsen spilt remiser mot Shakhriyar Mamedyarov, David Navara, Rauf Mamedov og Teimour Radjabov.

Søndagens møte med sistnevnte ble en svært tam forestilling og endte med trekkgjentakelse etter bare 19 trekk og 25 minutters spill. Radjabov, som spilte med hvite brikker, er kjent for å vise stor respekt for verdensmesteren ved brettet, og pekte på den svake innbyrdes scoren.

– I sluttstillingen har jeg ikke noe annet valg enn å gjenta trekkene. Vi er begge i ledelsen, så det er ikke noen grunn til å mislike dette, svarte Carlsen.

27-åringen forklarte etterpå at han har gjort det han kan for å spille på gevinst, men at det kun er partiet mot Navara han har grunn til å være misfornøyd med.

– Der overså jeg muligheten til å presse. Totalt sett er ikke resultatet så ille. Det har vært masse kjemping, men det er ingen som har klart å score enda.

Carlsen fortsatte:

– Jeg er ikke begreistret for å ha spilt fire remiser. Hvorfor skulle jeg være det? Men turneringssituasjonen er ikke så ille, og jeg håper å vise litt mer kreativitet i de andre partiene. Hvis jeg hadde vært i mer kamphumør, ville jeg spilt noe annet. Jeg vil ikke legge skylden på ham for remisen i dag, sa verdensmesteren.

Carlsen fikk dessuten spørsmål om hvorfor han ikke stilte på pressekonferansen etter møtet med Mamedov. Da benyttet han anledningen til å uttrykke sin tydelige misnøye med intervjuer og kommentator Ljubomir Ljubojevic, som har fått mye kritikk på sosiale media.

– For å være helt ærlig, så var jeg sliten og skuffet etter partiet, og disse pressekonferansene har hatt en tendens til å være langdryge. Tanken på en hvilken som helst bot er mer fristende enn å sitte gjennom enda en pressekonferanse etter et vanskelig parti. Det er min ærlige mening, sa Carlsen, og fikk støtte av Radjabov.

Shamkir Chess spilles på en stor scene i Shamkir, den åttende største byen i Aserbadsjan. Foto: shamkirchess.com

Shamkir Chess spilles på en stor scene i Shamkir, den åttende største byen i Aserbadsjan. Foto: shamkirchess.com

Shamkir Chess er verdensmesterens tredje turnering for året. Det er to uker siden han avsluttet med andreplass i Grenke Chess Classic, bak sin egen VM-motstander Fabiano Caruana.

Selv er Caruana for tiden opptatt med det amerikanske mesterskapet, der han i natt gikk på et sjokktap med hvit for Zviad Izoria, rangert som nummer 234 i verden.

Tirsdag er fridag i Shamkir, og 6. runde spilles onsdag. Der spiller Carlsen med svart mot Sergey Karjakin, som han har slått i to av fem møter etter VM-matchen i New York.

Samtlige partier begynner kl 13 norsk tid. Det er ingen norsk tv-dekning, men arrangøren viser partiene med kommentatorene Igor Khenkin og Ljubomir Ljubojevic.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 544 ganger, 1 besøk i dag)