Her er 15-åringen som feide stormester av brettet og tok første steg mot IM-tittel

IM-NAPP: Her er Mads Vestby-Ellingsen sekunder unna å sikre IM-nappet med remis mot Eduardas Rozentalis på Fagernes. Foto: Tarjei J. SvensenIM-NAPP: Her er Mads Vestby-Ellingsen sekunder unna å sikre IM-nappet med remis mot Eduardas Rozentalis på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

Mads Vestby-Ellingsen (15) med utrolig prestasjon på Fagernes. Nå er Tromsø-talentet plutselig en het IM-kandidat. – Veldig imponerende, sier Hans Olav Lahlum.

av Tarjei J. Svensen

Det var ikke bare Benjamin Arvola Notkevich som viste seg fra sin beste side under TV 2 Fagernes International i påskeuka. Det gjorde også Mads Vestby-Ellingsen (15).

15-åringen har allerede vært kjent som et stort talent, blant annet som norgesmester i Kadett under Landsturneringen på hjemmebane i Tromsø. Resultatet på Fagernes må imidlertid sies å være det store gjennombruddet.

Her imponerte han stort med 6,5 poeng på 9 runder i den lukkede IM-gruppen og tok en sensasjonell andreplass bak stormester Eduardas Rozentalis fra Litauen. Selv om Vestby-Ellingsen bare var rangert som nummer 8 av de 10 deltakerne, forble han ubeseiret med fem seire og fire remiser.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste TV 2 Fagernes International
VINNERE: Mads Vestby-Ellingsen sammen med de rutinerte stormesterne Eduardas Rozentalis og Aloyzas Kveinys. Foto: Tarjei J. Svensen

VINNERE: Mads Vestby-Ellingsen sammen med de rutinerte stormesterne Eduardas Rozentalis og Aloyzas Kveinys. Foto: Tarjei J. Svensen

Da stortalentet overbevisende holdt et tårnsluttspill mot den rutinerte Rozentalis til remis i 8. runde, sikret han seg faktisk sitt første napp i IM-tittelen én runde før slutt. Det gjør han i en alder av 15 år og 6 måneder, og blir med det en av de yngste noensinne som har sikret seg en inntegning i tittelen.

– Jeg er egentlig bare veldig fornøyd! Det var litt deilig å ikke trenge å ta poeng i siste runde, så jeg kunne bare spille der som vanlig, sier den blide nordlendingen til Matt & Patt.

15-åringen sier at det hele kom som en like stor overraskelse på ham selv, og at han egentlig ikke har jobbet spesielt mye med sjakk den siste tiden.

– Jeg hadde ingen store forventninger. Jeg tenkte at det kunne bli veldig vanskelig å ta noen napp, siden man måtte ha så mange poeng, så jeg er veldig fornøyd.

Knuste rutinert stormester med kongeangrep

NEDSPILLING: Mads Vestby-Ellingsen i oppgjøret mot Aloyzas Kveinys i 1. runde. Foto: Tom Eriksen

NEDSPILLING: Mads Vestby-Ellingsen i oppgjøret mot Aloyzas Kveinys i 1. runde. Foto: Tom Eriksen

Vestby-Ellingsen fikk en kanonstart på turneringen da han nedspilte den rutinerte stormesterne Aloyzas Kveinys av brettet etter alle kunstens regler. Der endte Kveinys opp med å bli satt sjakkmatt midt på brettet.

– Jeg hadde sett litt på en lignende åpning før. Plutselig gjorde han kanskje noen unøyaktige trekk så fikk jeg et kongeangrep.

– Jeg var bare veldig fornøyd etter det partiet. Det tok litt tid før jeg kom over det, innrømmer stortalentet.

Skryt av Lahlum

Hans Olav Lahlum under åpningen av TV 2 Fagernes International. Foto: Tom Eriksen

Hans Olav Lahlum under åpningen av TV 2 Fagernes International. Foto: Tom Eriksen

– Et fantastisk angrepsparti, som han gjennomførte tross tidsnød. Men veldig godt spill i alle ni partier. Selvsagt med noen feilskjær, men han sto vel knapt nok til tap i noe parti.

Det sier Hans Olav Lahlum til Matt & Patt. Sjakkpersonligheten har arrangert turneringer på Fagernes i en årrekke, og var også denne gangen ansvarlig for en liten med kompetent gruppe av hjelpere. Årets festival ble svært vellykket med hele seks tittelnapp, noe som er ny «norsk rekord».

Vestby-Ellingsens napp var kanskje det mest overraskende av dem alle, mener Lahlum.

– Det er veldig imponerende. Ikke så sjelden at en talentfull ung spiller slår en GM og får en kjempestart på en slik turnering, men veldig uvanlig at han klarer å fullføre så godt og går ubeseiret gjennom turneringen, sier Hans Olav Lahlum til Matt & Patt.

Vestby-Ellingsen var rangert under 2200 i turneringen. Med stormesterprestasjonen på Fagernes, samt en liten ratingfremgang under kvalifiseringen til Eliteserien, der det ble opprykk, har han plutselig passert 2400.

– Jeg regnet Mads for noe underratet før turneringen, men visste ikke at han var SÅ underratet, sier Lahlum.

– Prestasjonen fra Fagernes, og også de siste turneringene ellers, tyder ikke på at det er noen sterkt misvisende overrating.

– En het kandidat til å bli Norges neste IM nå?

– Ja helt klart. Samtidig skal man jo alltid ha litt glid for å ta et IM-napp, så to kommer ikke av seg selv. Og det går ofte litt opp og ned med så unge spillere, også for Mads tidligere.

Og fortsetter:

– Det blir spennende å se fortsettelsen her, det må ikke bli en nedtur om han ikke tar IM-napp i neste turnering.

Arvola Notkevich: – Ikke overrasket

STORMESTER? Benjamin Arvola Notkevich tok et langt steg mot stormestertittel på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

STORMESTER? Benjamin Arvola Notkevich tok et langt steg mot stormestertittel på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

Mads Vestby-Ellingsen føyer seg inn i en lang rekke lovende talenter som Tromsø sjakklubb har fostret de siste årene, blant dem er Tor Fredrik Kaasen, Machlik-søsknene, Gunnar Lund, Mathias Lind Schouten og Torbjørn Valvåg.

Etter opprykket ble det også klart at Benjamin Arvola Notkevich, som selv sikret sitt andre stormesternapp på Fagernes, melder overgang tilbake til Tromsø fra Alta. De to har trent sammen i klubben én gang i uka den siste tiden.

– Jeg er ikke overrrasket over prestasjonen til Mads. Vi løser masse Dvoretsky-oppgaver sammen. Han ser utrolig mye. Det er veldig kompliserte stillinger. Jeg er ganske imponert, og mange ideer jeg ikke har tenkt på, sier Arvola Notkevich til Matt & Patt.

Etter en tenkepause, svarer han dette på spørsmål om 15-åringens styrker.

– Han er veldig kreativ og finner mange overraskende ideer. Den type trekk jeg ikke tenker på i det hele tatt, sier Arvola Notkevich.

Han er klar på at klubbens stortalent kan bli en veldig god spiller.

– Jeg tror Mads kan bli en veldig sterk GM. Han må bli mer stabil, men har sinnsykt høyt nivå. Bunnivået er ikke på plass enda.

Gode prestasjoner av Nordstrand-duo

Mads Vestby-Ellingsen var ikke den eneste unge spilleren som gjorde det godt i IM-gruppen. Johannes Haug (17) var bare et halvt poeng unna å ta sitt andre IM-napp med 6 poeng og tredjeplass i gruppen. Klubbkamerat Daniel Nordquelle (15) gjorde også et godt resultat med 5,5 poeng og endte på plassen bak.

Lahlum forteller at planen i IM-gruppen opprinnelig var å ha et litt høyere ratingsnitt, og et IM-krav på 6 av 9 poeng. Da det var uventet få 2300-spillere som meldte sin interesse, og både Vestby-Ellingsen og Nordquelle veldig gjerne ville spille der, mente han at det kanskje kunne være vel så lett å ta napp mot et lavere snitt med 6,5 poeng.

– Så da valgte jeg den løsningen, og det fungerte jo veldig bra! Jeg er veldig godt fornøyd med løsningen og tre unge tenåringer i IM-gruppen, avslutter Lahlum.

(Besøkt 3 103 ganger, 1 besøk i dag)