Tromsø og Hell klare for Eliteserien

Tromsø rykker opp etter ett års fravær fra Eliteserien. Der slår også Hell følge. Foto: Anniken Vestby/Tromsø sjakklubb

To nye klubber opprykksklare etter spennende kvalifisering i helgen.

av Tarjei J. Svensen

Tromsø sjakklubb gjør comeback i Eliteserien i sjakk neste sesong. Dit skal også Hell sjakklubb, som for første gang deltar i det gode selskap.

SE OGSÅ: Alle resultater i Kvalifiseringen

Det er klart etter at de to klubbene slo ut Moss og Sevland i en spennende kvalifisering i Oslo Schakselskaps lokaler denne helgen. Før siste runde søndag var det helt åpent hvem som ville ta de to plassene.

Tromsø åpnet med uavgjort 3-3 mot Moss fredag, men tok et langt steg mot Eliteserien da de slo Hell 4-2 lørdag. Søndag avgjorde de det hele ved å ta vinne klart over Sevland.

OPPRYKK: Tromsø sjakklubb i møte med Sevland. Foto: Anniken Vestby/tromsosjakk.no

OPPRYKK: Tromsø sjakklubb i møte med Sevland. Foto: Anniken Vestby/tromsosjakk.no

Hell sikret et godt utgangspunkt for resten av helgen med en klar 4,5-1,5-seier over Sevland fredag. Etter tapet for Tromsø, klarte de å snu en jevn match mot Moss til seier 4-2 søndag. Og det selv om uavgjort ville vært godt nok til opprykk.

Jon Kristian Røyset og Monika Machlik ble lagets beste spillere med 2,5 av 3 poeng.

Tromsø er dermed tilbake i den øverste divisjonen etter ett års fravær. Klubben rykket ned etter tre sesonger i Eliteserien i 2016-2017.

Det vil dessuten være første gang i Eliteseriens historie at to lag fra Nord-Norge deltar i den øverste divisjonen. Nyopprykkede Alta tok 8. plassen i år og beholdt overraskende plassen i sin første sesong på bekostning av Stavanger og Black Knights.

OPPRYKK: Hell Sjakklubb, her med stormester Stojanovic på første bord. Foto: Anniken Vestby, Tromsø Sjakklubb

OPPRYKK: Hell Sjakklubb, her med stormester Stojanovic på første bord. Foto: Anniken Vestby, Tromsø Sjakklubb

Samtidig får stjørdalingene fra Hell stille i den øverste divisjonen for første gang. Klubben er forsterket med den serbiske stormesteren Mihajlo Stojanovic, som har hatt treneroppdrag for klubben i flere år. Stormesteren ble klubbens beste spiller denne helgen og tok 2,5 av 3 poeng.

– Nivået er et godt steg opp fra førstedivisjon, og problemet til de tidligere trønderlagene har vært at de har rykket ned med en gang. To lag rykker ned fra eliteserien hvert år. Vårt mål blir å holde oss i divisjonen, men først må vi komme oss igjennom kvalifiseringen, uttalte leder Torbjørn Dahl til Stjørdalens blad før kvalifiseringen.

De fire klubbene hadde kvalifisert seg via regionale serier, som altså møttes til en finale. Alle partiene kunne følges direkte via Chess24.

(Besøkt 1 565 ganger, 1 besøk i dag)