– Et heroisk forsøk av Magnus uten resultat

Magnus Carlsen i møtet med Nikita Vitiugov i 8. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van ReemMagnus Carlsen i møtet med Nikita Vitiugov i 8. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

(Magnus Carlsen – Nikita Vitiugov ½-½): Verdensmesteren er et halvt poeng bak Fabiano Caruana før siste runde i Grenke Chess Classic.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen klarte ikke å overliste Nikita Vitiugov med hvite brikker i 8. runde av Grenke Chess Classic.

Nok en gang nektet Carlsen å gi opp vinstforsøket etter å ha fått det som minnet om en mikroskopisk fordel i tårn- og løpersluttspillet. Dermed forsøkte verdensmesteren igjen å male motstanderen sin i senk. Etter 5 timer og 40 minutters spill og 65 trekk, ga han opp vinstforsøket i det som igjen var rundens lengste parti.

– Et heroisk forsøk av Magnus uten resultat, sier den tidligere VM-utfordreren Peter Leko, som skrøt av Carlsens manøvrering på den offisielle sendingen.

Den russiske 31-åringen fikk også skryt for godt forsvar.

– Et imponerende parti av Nikita Vitiugov, sier stormester Jan Gustafsson.

Carlsen hadde aldri før møtt den russiske 31-åringen i et turneringsparti. Vitiugov er blant de midre kjente russerne, men har sakte men sikkert tatt steg mot verdenstoppen.

I Grenke Chess Classic er Vitiugov ubeseiret og bevist at han fortjener å være med i verdenstoppen

Dermed er det duket for en spennende avslutning på Grenke Chess Classic mandag. Fabiano Caruana, som spilte remis med hvit mot Levon Aronian i dag, leder med et halvt poeng på Carlsen og Vitiugov før siste runde.

Der møter den amerikanske VM-rivalen Vitiugov med svart, mens verdensmesteren spiller mot Anand, også det med svart.

– Anand vil ikke spille uforsiktig mot Magnus. Vi kommer til å se en solid Anand, tror Jan Gustafsson.

Fabiano Caruana kan ta sin andre turneringsseier på to uker. Foto: Eric van Reem

Fabiano Caruana kan ta sin andre turneringsseier på to uker. Foto: Eric van Reem

Dersom det står likt etter ni runder, skal det hele avgjøres med omspill. Det var nettopp slik Carlsen gikk seirende ut av turneringen i 2015. Da vant han et dramatisk oppgjør mot Arkadij Naiditsch som ikke var ferdig før over midnatt.

Dersom det skulle gå til omspill, har Carlsen vist seg å være nådeløs. 27-åringen har vunner åtte av åtte omspill siden 2007, sist i Wijk aan Zee i januar.

Caruana kan imidlertid avgjøre Grenke Chess Classic alene og sikre sin andre turneringsseier på litt over to uker. 25-åringen ble i forrige uke klar for VM-match mot Carlsen etter å ha gått seirende ut av Kandidatturneringen.

Grenke Chess Classic 2018 8.runde

1. Caruana 5 ½ poeng
2-3 Carlsen, Vitugov 5
4-5 Vachier-Lagrave, Aronian 4 ½
6. Bluebaum, Naiditsch 4
7-9. Anand, Hou, Anand 3 ½
10. Meier 2 ½

Caruana – Aronian ½-½
Carlsen – Vitiugov ½-½
Meier – Hou ½-½
Bluebaum – Vachier-Lagrave ½-½
Naiditsch – Anand ½-½

Carlsen er neppe helt fornøyd med eget resultat. Seks remiser og to seire har det blitt på de åtte rundene. Det gir en foreløpig ratingnedgang på 4 poeng, ifølge 2700chess.com.

Seier over Anand søndag vil imidlertid bety en knapp ratingfremgang på verdensmesteren – og mulig turneringsseier.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 768 ganger, 1 besøk i dag)