«Ukjent» 13-åring med sensasjon i Tyskland: – Han skrev historie

Vincent Keymer (13) kan kanskje bli en fremtidig VM utfordrer for Magnus Carlsen. Foto: Eric van ReemVincent Keymer (13) kan kanskje bli en fremtidig VM utfordrer for Magnus Carlsen. Foto: Eric van Reem

Merk deg navnet: Vincent Keymer (13) fra Tyskland gikk til topp i storturnering foran 52 stormestere. Det imponerer stjerner som Magnus Carlsen og Peter Leko.

av Tarjei J. Svensen

Wunderkind er uttrykket tyskerne bruker på spesielt begavede barn. Man finner ikke mange der nettopp denne beskrivelsen er mer passende for enn Vincent Keymer (13). Mandag sto vidunderbarnet for en prestasjon som vekker oppsikt i sjakkverdenen.

Vincent Keymer tok sitt første napp i stormestertittelen i Grenke Chess Open. Foto: Eric van Reem

Vincent Keymer tok sitt første napp i stormestertittelen i Grenke Chess Open. Foto: Eric van Reem

Keymer gikk nemlig sensasjonelt til topps i en av Europas største åpne sjakkturneringer, Grenke Chess Open i Karlsruhe, 2. påskedag.

Det gjorde han i et massivt felt som talte utrolige 52 stormestere og 63 internasjonale mestere blant de 789 deltakerne, som de tre siste dagene har spilt i samme lokale som superturneringen Grenke Chess Classic.

Tenåringen forble ubeseiret og endte på knallsterke 8 av 9 poeng. Enda større blir prestasjonen når man legger til at tenåringen bare var rangert som nummer 99.

– Jeg ble helt klart veldig overrasket av resultatet mitt, sa Keymer i et intervju med arrangøren.

Stormester, sjakkforfatter og Matt & Patt-spaltist Jonathan Tisdall har fått med seg prestasjonen, og er imponert.

– Han hadde noen svakere motstandere i starten, men så ble det etter hvert veldig sterkt. Partiene jeg så var veldig imponerende. Han har en allsidig stil akkurat som mange andre moderne vidunderbarn, og det virker som han takler alle stillingstyper godt. Han regner også veldig bra, og akkurat som andre supertalenter som har vokst opp med computere, så er han uredd for å havne i kaotiske stillinger, sier Tisdall til Matt & Patt.

Keymer avsluttet med å vinne de fire siste partiene mot IM Alessio Valsecchi (2510), Rainer Buhmann (2588), Gabor Papp (2604) før han virkelig klinte til i siste runde med seier over superstormester Richard Rapport (2715), for tiden rangert som nummer 31 i verden.

Tisdall kommer ikke på noen tilsvarende resultater av 13-åringer noen gang. Barnestjerner som Magnus Carlsen og Sergey Karjakin hadde også sterke resultater i ung alder, men det var i lukkede turneringer.

– Dette er en milepæl, sier stormesteren.

Keymer er per april «bare» rangert som nummer åtte i verden under 14 år, og den eneste fra Vesten på top 10. Han er likevel langt mindre kjent enn andre spillere i samme årsklasse, som R. Praggnanandhaa, Nihal Sarin og Nodirbek Abdusattorov. Verdens ledende sjakkjournalist, Peter Doggers i chess.com, skriver at han aldri hadde hørt om Keymer før nå.

Den unge sjakkstjernen har imidlertid vært et kjent navn i Tyskland i flere år. I 2015 fikk han denne dommen av Garry Kasparov:

Nå virker det som den systematiske treningen har begynt. De siste seks månedene har han fått trening av tidligere verdensstjerne Peter Leko. Den sympatiske ungareren, som kommenterer hovedturneringen Grenke Chess Classic, var nærmest i ekstase av elevens prestasjoner på brettet.

– Jeg er ekstremt glad og stolt av ham. Det er et sensasjonelt resultat. Han skrev historie der. Det var fenomenalt å se hvor selvsikkert han spilte. Det at han under ekstremt press klarte å manøvrere i de komplikasjonene mot Richard, var virkelig verdensklasse.

Leko mener Keymer har en stor fremtid foran seg. Ungareren var selv en barnestjerne og nådde fjerdeplas på verdensrankingen. I 2004 var han dessuten utfordrer til VM-tittelen i en match mot Vladimir Kramnik.

38-åringen forteller at Keymer har et fantastisk taktisk blikk, regner bra og et naturlig talent, en følelse for de små nyansene i spillet. Dette er normalt en evne kun verdensstjernene har, mener Leko.

– Det har vært en fornøyelse å jobbe med ham.

At tenåringen får med seg rundt 143.000 kroner for prestasjonen, er nok bare en parentes i forhold til det som nok må sies å være den største premien. Keymer har faktisk nå kvalifisert til å delta i neste års Grenke Chess Classic, superturneringen der Magnus Carlsen og resten av de store gutta deltar.

Verdensmesteren var selv imponert over Keymers parti i siste runde, der han slo den ungarske superstormesteren Richard Rapport.

– Jeg så bare det siste partiet hans. Der var han flink til å forsvare seg, og gikk til motangrep når det var nødvendig. Det var imponerende. Vi får se hva som skjer neste år. Jeg er sikker på at han har mye å se frem til i fremtiden, sier Carlsen i et intervju med arrangøren.

Om 13-åringen faktisk blir invitert til superturneringen neste år, gjenstår å se. Fortsatt mangler to stormesternapp før vidunderbarnet kan smykke seg meg den gjeveste tittelen. Men om Vincent Keymer står på startstreken i Grenke Chess Classic neste år, kan Carlsen bli én av motstanderne.

 

(Besøkt 3 231 ganger, 1 besøk i dag)