Carlsen med remis mot Aronian for 34. gang

Magnus Carlsen og Levon Aronian i analysen etter 6. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van ReemMagnus Carlsen og Levon Aronian i analysen etter 6. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

(Magnus Carlsen – Levon Aronian ½-½): Verdensmesteren med sin femte remis i Grenke Chess Classic.

av Tarjei J. Svensen

Heller ikke i dag lykkes verdensmesteren med å score et helpoeng i Grenke Chess Classic. Det 55. oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Levon Aronian endte med remis etter et tårnsluttspill med bonde under som armeneren hadde full kontroll i.

Remisen ble klar etter 52 trekk og like under fire timers spill.

– Et fascinerende parti, mente kommentator Peter Leko om oppgjøret, og la til at møtene mellom de to verdensstjernene alltid pleier å bli underholdende.

Aronian var en av favorittene til å kvalifisere seg til VM-match mot Carlsen fra Kandidatturneringen, men gjorde en av sine svakeste prestasjoner noen gang. Armeneren endte helt sist med bare 4,5 av 14 poeng.

Magnus Carlsen sammen med sin sekundant Peter Heine Nielsen på en solfylt dag i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen sammen med sin sekundant Peter Heine Nielsen på en solfylt dag i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Carlsen tapte møtet med Aronian i Stavanger i fjor, men vant de to siste i St. Louis og i London. Det er 34. gang de to rivalene spiller remis innbyrdes.

– Magnus provoserer meg mer fordi han oftere får mer tvilsomme stillinger enn meg, mens jeg går på billige triks («cheapos») oftere. Det er derfor resultatet blir som det blir, sa en sedvanlig spøkefull Aronian.

Og Carlsen svarte:

– Jeg vet at når jeg vil provosere ham, så blir han provosert og så blir det farlig. Men da har vi det gøy, sant?

Dagens oppgjør ble svært skarpt der begge hadde sjanser til å skape trøbbel for motstanderen. Carlsen virket å ha gått rett i Aronians forberedelser – inntil verdensmesteren overrasket med sitt 19. trekk. Da brukte armeneren hele 40 minutter på sitt trekk.

Det kritiske øyeblikket kom trekket etter. Da kunne Carlsen tatt på e2 med tårnet i stedet for dronningen, og fått klar fordel.

– Etter det som skjedde, ble det klart at jeg ikke ble stående noe bedre i det hele tatt, sier Carlsen under analysen.

Magnus Carlsen og Levon Aronian møttes for 55. gang i 6. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen og Levon Aronian møttes for 55. gang i 6. runde av Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

Etter at seks av ni runder er spilt av Grenke Chess Classic, står Carlsen fortsatt med sin ene seier fra 2. runde over Hou Yifan.

Det er et resultat Carlsen neppe er fornøyd med. I går reddet verdensmesteren med nød og neppe remis mot Georg Meier, rangert som nummer 143 i verden, og turneringens nest laveste rangerte.

– Jeg er helt klart fortsatt med i sammendraget. Det har ikke vært fantastisk så langt, men det er aldri for sent å spille bra igjen, sa Carlsen etterpå.

Carlsen har dessuten spilt remiser mot Fabiano Caruana, Matthias Bluebaum og Maxime Vachier-Lagrave.

Grenke Chess Classic 2018 6.runde

Meier-Naiditsch 0-1
Carlsen – Aronian ½-½
Bluebaum – Anand 1-0
Caruana – Hou½-½
Vitiugov – Vachier-Lagrave ½-½

1-3: Caruana, Vachier-Lagrave, Vitiugov 4 poeng
4-5: Carlsen, Aronian 3,5
6: Bluebaum 3
7: Naiditsch 2,5
8-9: Anand, Hou 2
10: Meier 1,5

Dersom Carlsen skal ha håp om å vinne sin andre superturnering med klassisk betenkningstid i 2018, må han begynne å vinne. De to neste rundene vil være opplagte sjanser: Først med svart mot Arkadij Naiditsch, deretter med hvit mot Nikita Vitiugov.

Likevel er det fortsatt helt åpent i sammendraget av Grenke Chess Classic før de tre siste rundene. Dagens største overraskelse var 20-åringen Matthias Bluebaums seier over Viswanathan Anand med hvit.

Fabiano Caruana var også i alvorlig trøbbel mot Hou Yifan, som flere ganger hadde en vunnet stilling. Den kinesiske kvinneeneren klarte imidlertid ikke å finne den rette veien til mål.

Dermed er det fortsatt tredelt ledelse i Baden-Baden med Caruana, Vachier-Lagrave og Vitiugov på 4 poeng.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 510 ganger, 1 besøk i dag)