Carlsen uten seier over VM-hjelperen på 27 måneder

Magnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i 4. runde i Grenke Chess Classic 2018. Foto: Eric van ReemMagnus Carlsen og Maxime Vachier-Lagrave i 4. runde i Grenke Chess Classic 2018. Foto: Eric van Reem

(Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1/2-1/2): Ny remis på Magnus Carlsen i Grenke Chess Classic.

av Tarjei J. Svensen

Det ble ikke noe mer enn remis på Magnus Carlsen med hvit i det 18. møtet mot Maxime Vachier-Lagrave i 4. runde av Grenke Chess Classic.

Partiet gikk raskt inn i sluttspillet der Carlsen presset på for seier med løperparet mot Vachier-Lagraves springer og løper. Der så franskmannen ut til å ha god kontroll og remisen ble klar etter 40 trekk og like under tre timers spill.

– Jeg følte helt klart at jeg presset ham, sier Carlsen under analysen på den offisielle sendingen.

Verdensmesteren forklarte at han mente stillingen objektivt sett var remis, men at det var visse sjanser til seier.

– Det var et øyeblikk der Magnus håpte på noe mer. Med løperen på g3 og så til d5, så det ut som det kunne bli en lang dag på kontoret, men Maxime klarte å omgruppere brikkene sine, sier tidligere VM-utfordrer Peter Leko, som kommenterer på den offisielle sendingen.

Magnus Carlsen intervjues av arrangørens Fiona Steil-Antoni i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen intervjues av arrangørens Fiona Steil-Antoni i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Vachier-Lagrave er kjent for å være svært teoristerk og glad i taktiske komplikasjoner. Det var nok litt av grunnen til at han ble hyret inn i Carlsens sekundantteam under de to siste VM-matchene mot Viswanathan Anand og Sergey Karjakin.

Franskmannen må dessuten sies å være en av Carlsens aller tøffeste motstandere og har de siste tre årene hatt et godt tak på verdensmesteren. Vachier-Lagrave står nå uten tap på de siste sju møtene, og kanskje bør Carlsen være glad for at rivalen aldri klarte å kvalifisere seg til Kandidatturneringen.

I fjor vant Vachier-Lagrave et svært dramatisk oppgjør i St. Louis. Den gangen nedspilte Carlsen franskmannen, men rotet det hele bort med ett trekk.  I dag fikk Carlsen en stilling der han kunne spille på to resultater.

Superturneringen har nå forflyttet seg fra Karlsruhe til Baden-Baden, der de siste seks rundene spilles. Carlsen står fortsatt med sin ene seier over Hou Yifan i andre runde og bør trolig vinne minst et par partier for å ha sjansen til turneringsseier.

Med remiser mot Fabiano Caruana og Matthias Bluebaum har Carlsen 2,5 poeng, et halvt poeng mindre enn trioen Vachier-Lagrave, Nikita Vitiugov og Caruana. Sistnevnte slo Arkadij Naiditsch i denne runden.

Spillehallen i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Spillehallen i Baden-Baden. Foto: Eric van Reem

Grenke Chess Classic 2018 4.runde

Vitiugov – Anand 1/2-1/2
Caruana – Naiditsch 1-0
Carlsen – Vachier-Lagrave 1/2-1/2
Aronian – Hou 1/2-1/2
Bluebaum – Meier 1/2-1/2

1-3: Vachier-Lagrave, Vitiugov, Caruana 3 poeng
4-5: Aronian, Carlsen 2,5
6-7: Bluebaum, Anand 1,5
8-10: Naidisch, Hou, Meier 1

Det er likevel nok av muligher til å score helpoeng i Tyskland. Torsdag spiller Carlsen med svart mot den solide tyskeren Georg Meier. Det var nettopp denne mannen Carlsen tok sin eneste seier mot i fjorårets turnering.

Senere skal Carlsen spille med hvit mot Levon Aronian og Nikita Vitiugov, og svart mot Arkadij Naiditsch og Viswanathan Anand i siste runde.

Grenke Chess Classic er Carlsens andre turnering med klassisk betenkningstid i 2018. I januar tok han sin første seier i en superturnering på halvannet år da han gikk til topps i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

27-åringen har for øvrig et hektisk program frem mot VM-matchen i november.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 1 652 ganger, 1 besøk i dag)