Arvola Notkevich nærmer seg stormestertittel: – Jeg smelte med kjeften

STORMESTER? Benjamin Arvola Notkevich tok et langt steg mot stormestertittel på Fagernes. Foto: Tarjei J. SvensenSTORMESTER? Benjamin Arvola Notkevich tok et langt steg mot stormestertittel på Fagernes. Foto: Tarjei J. Svensen

Benjamin Arvola Notkevich (25) seiler opp som en het kandidat til å bli Norges neste stormester etter ny kjempeprestasjon på Fagernes.

av Tarjei J. Svensen

25-åringen fra Kirkenes fortsetter å gjøre store fremskritt. 1. påskedag ble han beste nordmann i Hans Olav Lahlums påskesjakkfestival TV 2 Fagernes Chess International.

SE OGSÅ: Endelige resultatlister

Arvola Notkevich endte på tredjeplass med 6,5 poeng og en ratingprestasjon på 2625. Den russiske stormesterduoen Maxim Turov og Dmitry Kryakvin tok de to første plassene.

For Arvola Notkevichs del gjør resultatet at han sikrer seg sitt andre napp i stormestertittelen. 25-åringen mangler nå bare ett napp og rundt 30 ratingpoeng før han kan krones som Norges 15. stormester i sjakk.

Nappet ble klart da hans tidligere lagkamerat Turov tilbydde remis etter bare sju trekk. Han forteller likevel at planen egentlig var å satse alt på seier i siste parti.

Vinnere i TV 2 Fagernes Chess International: Fra venstre: Igors Rausis (4. plass), Dmitry Kryakvin (2. plass), Maxim Turov (1. plass) og Benjamin Arvola Notkevich (3. plass). Foto: Tarjei J. Svensen

Vinnere i TV 2 Fagernes Chess International: Fra venstre: Igors Rausis (4. plass), Dmitry Kryakvin (2. plass), Maxim Turov (1. plass) og Benjamin Arvola Notkevich (3. plass). Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg hadde lyst til å vinne turneringen, men jeg er så sliten og sov dårlig i natt. Jeg tror jeg ville tapt i dag, så når han tilbydde remis så måtte jeg bare ta imot. Man må kjenne sine egne begrensninger, sier 25-åringen.

Arvola Notkevich tar heller ikke denne gangen av etter fantomprestasjonen, og svarer  «det er greit» på spørsmål om hvordan det er å sikre sitt andre stormesternapp.

I TV 2 Fagernes Chess International åpnet han forrykende med 5,5 av 6 poeng. I 7. runde måtte han imidlertid gi tapt for Dmitry Kryakvin. I 8. runde klarte han med nød og neppe å berge remis etter nær seks timer mot Kristian Stuvik Holm. Dermed kunne han sikre stormesternappet med en kjapp remis mot Turov.

– Det har vært overraskende bra spill. De første to rundene var dårlig, men fra runde 3 til 6 var det overraskende bra. I de siste tre rundene har jeg regnet masse feil. Jeg er rett og slett utslitt, sier 25-åringen.

– Jeg har sjekket partiene med computeren og snittet på antall gode trekk er det høyeste jeg har hatt. Jeg ser at jeg spiller mye mer presist.

25-åringen trekker frem partiet mot den franske stormesteren Matthieu Cornette som sitt beste.

– Presisjonen på trekkene var bra. Det var en sinnssykt komplisert stilling med mange varianter i alle retninger. Jeg var ganske fornøyd med at jeg klarte å finne den riktige veien.

I fjor sto nordlendingen for en prestasjon uten sidestykke i Sjakk-Norge ved å sikre seg IM-tittelen på tre turneringer etter hverandre. Det var nettopp på Fagernes at Arvola Notkevich også tok det første nappet i stormestertittelen.

I juni fulgte han dessuten opp ved å suse inn til 8 av 9 poeng og tidenes poengsum i Sveins 10. minneturnering.

130 deltakere fordelt på tre grupper i TV 2 Fagernes Chess International 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

130 deltakere fordelt på tre grupper i TV 2 Fagernes Chess International 2018. Foto: Tarjei J. Svensen

Ved starten av fjoråret var Arvola Notkevich så vidt inne blant Norges 50 beste spillere. Med en ny kraftig rating­fremgang, er nordlendingen i ferd med å tre inn blant landets ti beste sjakkspillere. Plutselig seiler 25-åringen opp som en brennhet kandidat til å bli Norges 15. stormester i sjakk.

– Jeg smelte med kjeften i november og sa jeg skulle ha styrke på 2600 i mars. Det spørs om jeg klarer å følge opp når jeg er så svær i kjeften.

– Men hvis ting går etter planen, så tar jeg det siste nappet i neste turnering, sier den selvsikre 25-åringen som studerer juss på tredje året og samtidig sitter i kommunestyret i Tromsø for SV.

Han forteller at han har jobbet mye med sjakken, men skulle gjerne jobbet enda mer.

– Når jeg har energi nok så føler jeg at jeg har stormesternivået inne.

Det var flere sterke norske prestasjoner på Fagernes i påskeuka, flere av dem slo til med IM-napp. Bergenseren Benjamin Haldorsen (18) tok 5,5 poeng på 9. plass og sikret sitt andre napp i IM-tittelen.

IM-napp ble det også på Anders Hobber og Tor Fredrik Kaasen, selv om sistnevnte i løpet av kort tid får tittelen offisielt.

Det ble også et sensasjonelt IM-napp på 15-årige Mats Vestby-Ellingsen i IM-gruppen. Tromsø-gutten tok andreplassen med 7 av 9 poeng bak Eduardas Rozentalis. Underveis knuste han dessuten den rutinerte litaueren Aloyzas Kveinys.

Her gjorde også juniorene Johannes Haug og Daniel Nordquelle gode prestasjoner med henholdsvis 6 og 5,5 poeng.

I Elo-gruppen vant Henrik Øie Løbersli fra Kristiansund med 7,5 poeng foran unge lovende Noam Aviv Vitenberg fra SK 1911 på 7 poeng. Forhåndsfavoritten Svetoslav Mihajlov, Asker ble henvist til 3. plass med 6,5 poeng.

Hans Olav Lahlum er godt fornøyd med påskesjakkfestivalen og satser på å være tilbake neste år.

(Besøkt 2 138 ganger, 1 besøk i dag)