Carlsen malte Hou Yifan i senk – igjen

Magnus Carlsen tok sin sjette seier over Hou Yifan i 2. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van ReemMagnus Carlsen tok sin sjette seier over Hou Yifan i 2. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

(Magnus Carlsen – Hou Yifan 1-0): Verdensmesteren har startet poengfangsten og tok sin første seier i Grenke Chess Classic.

av Tarjei J. Svensen

Hou Yifan er verdens desidert beste kvinnelige sjakkspiller, men Magnus Carlsen må sies å være en marerittmotstander for 24-åringen. I dag tok Carlsen sin femte seier på seks partier mot den kinesiske stjernen. Carlsen har vunnet sine fire møter med hvite brikker.

Dermed står Carlsen med 1,5 poeng når to runder er spilt av superturneringen Grenke Chess Classic i tyske Karlsruhe.

Magnus Carlsen forklarer til Peter Leko at han mener Hou Yifan kunne ha holdt remis i sluttspillet. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen forklarer til Peter Leko at han mener Hou Yifan kunne ha holdt remis i sluttspillet. Foto: Eric van Reem

– Jeg tror svart kunne ha holdt stillingen. Den er mulig å redde det, men svart må spille veldig presist, sier Carlsen i analysen etterpå.

Seieren kom på klassisk Carlsen-vis med en minimal fordel inn i sluttspillet. Midt i Hous tidsnød satte verdensmesteren inn støtet. Peter Leko skrøt av Carlsens 29. Td1 – et trekk som virkelig satte svart på prøve.

Da gjorde Hou noen unøyaktigheter og Carlsen vant en bonde.  Stillingen ble etter hvert verre og verre, og det hele var over etter 61 trekk og like over 5 timers spill.

– Det er veldig vanskelig å si hvor det gikk galt for Hou. I praktisk spill er det veldig vanskelig å forsvare denne stillingen, kommenterer Peter Leko på den internasjonale sendingen.

Det er ikke første gang Carlsen lurer 24-årige verdensstjernen i sluttspillet. I Wijk aan Zee i januar tok han helpoenget etter at Yifan ble rammet av «h5-forbannelsen» for andre gang.

Magnus Carlsen i møtet med Hou Yifan i 2. runde i Grenke Chess Classic 2018. Foto: Eric van Reem

Magnus Carlsen i møtet med Hou Yifan i 2. runde i Grenke Chess Classic 2018. Foto: Eric van Reem

Grenke Chess Classic er Carlsens andre turnering med klassisk betenkningstid i 2018. I januar tok han sin første seier i en superturnering på halvannet år da han gikk til topps i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

I går åpnet verdensmesteren Grenke Chess Classic med remis mot VM-motstander Fabiano Caruana i et parti der seieren glapp i sjette spilletime.

– Jeg prøvde å spille kampsjakk fordi jeg trodde det ville være en god sjanse til å slå ham. Jeg kom veldig nær, men tårnsluttspill er vanskelig, sa Carlsen.

Dagens runde må sies å ha vært svært vellykket for hvit med fire seire. Det er den «ukjente» russeren Nikita Vitiugov som leder etter at han slo hjemmehåpet Georg Meier og tok sin andre strake seier. Carlsen er på delt andreplass sammen med Maxime Vachier-Lagrave og Levon Aronian med 1,5 poeng.

LEDER: Nikita Vitiugov, Russland, med 2 av 2 poeng. Foto: Eric van Reem

LEDER: Nikita Vitiugov, Russland, med 2 av 2 poeng. Foto: Eric van Reem

Grenke Chess Classic 2018 2.runde

Carlsen – Hou 1-0
Vachier-Lagrave – Anand 1-0
Caruana – Bluebaum 1/2-1/2
Aronian – Naiditsch 1-0
Vitiugov – Meier 1-0

Carlsen skal i 3. runde spille med svart mot det unge tyske håpet Matthias Bluebaum. De har møttes kun én gang i fjorårets turnering der det ble remis.

Grenke Chess Classic spilles over ni runder med start klokken 15 hver dag frem til og med mandag 9. april. 3. april er turneringens eneste hviledag. Fra 4. runde flyttes det hele til Baden-Baden. Det er ingen norsk tv-dekning, men Jan Gustafsson kommenterer på den offisielle sendingen sammen med Peter Leko.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 637 ganger, 1 besøk i dag)