Carlsen-seieren over Caruana glapp i sjette time

VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana med remis i 1. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van ReemVM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana med remis i 1. runde i Grenke Chess Classic. Foto: Eric van Reem

(Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 1/2-1/2): – Bare å føle med Magnus, sier tidligere storspiller om det som ble en dramatisk åpning på superturnering i Tyskland.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen var nær en drømmestart på Grenke Chess Classic, som åpnet i Karlsruhe påskeaften.

Carlsen cruiset mot seier over sin kommende VM-motstander Fabiano Caruana i det som lenge så ut til å bli et praktparti. I stedet fant han ikke det avgjørende vinsttrekket i tårnsluttspillet. Caruana forsvarte seg mesterlig og remisen ble klar etter 59 trekk og like over 5,5 timers spill.

– Det er den samme regla man lærer som barn om at man ikke skal spille for raskt i de kritiske øyeblikkene, sier verdensmesteren på arrangørens sending.

Supercomputeren Sesse viste på et tidspunkt at Carlsen hadde matt i 33 trekk. Det var imidlertid vanskelig for det menneskelige øyet å se, noe elitespiller og sjakk-kommentator Geir Sune Tallaksen-Østmoe forklarte på Twitter.

– Det er bare å føle med Magnus her, for han har gjort alt riktig. Utrolig, kommenterte tidligere VM-utfordrer Peter Leko på den offisielle sendingen. Han bemerket flere ganger at det var et glimrende parti av Carlsen.

Stor oppmerksomhet under åpningsdagen av Grenke Chess Classic i Karlsruhe. Foto: Eric van Reem

Stor oppmerksomhet under åpningsdagen av Grenke Chess Classic i Karlsruhe. Foto: Eric van Reem

Det aller meste av oppmerksomheten på åpningsdagen av Grenke Chess Classic var rettet mot de to VM-duellantene. Det er bare fem dager siden Caruana jublet for seier i Kandidatturneringen, som kvalifiserte ham til VM-kamp mot Carlsen. For første gang siden 1972 spiller en amerikaner om den ubestridte VM-tittelen.

I dag så Caruana ut til å komme bakpå allerede etter 18 trekk. Carlsen kontret Caruanas aggressive spill med bondefremstøt, og fikk etter hvert to sammenhengende sentrumsbønder. I tårnsluttspillet endte han opp med to fribønder, som kunne blitt avgjørende.

– Jeg vil spille bra og vinne turneringen, den seieren endrer ikke noe. Men på et tidspunkt i dag tenkte jeg at jeg skulle tape, innrømmer amerikaneren.

Mens Caruana knapt har kommet seg etter 14 knallharde partier, har Carlsen ladet opp med treningssamling i Oman.

– Jeg prøvde å spille kampsjakk fordi jeg trodde det ville være en god sjanse til å slå ham. Jeg kom veldig nær, men tårnsluttspill er vanskelig, sier Carlsen.

Carlsen selv virket å være ved godt mot selv om han ikke klarte å dra helpoenget i land.

– Jeg overså noen ideer, men generelt sett er jeg fornøyd med hvordan jeg spuilte dette partiet. Jeg har mye å se fram til.

Han spøkte deretter med at VM-motstanderen kanskje fortsatt led av «hangover» etter feiringen av Kandidatturneringen.

Pussig nok var dagens parti fjerde gang på rad de to rivalene barker sammen i første runde av en superturnering. Carlsen og Caruana møttes også i 1. runde i St. Louis, London og Wijk aan Zee.

Grenke Chess Classic er årets andre turnering med klassisk betenkningstid for Carlsen i 2018. I januar tok han sin første seier i en superturnering på halvannet år da han gikk til topps i Tata Steel Chess i Wijk aan Zee.

Carlsen vant denne turneringen i 2015, men skuffet med andreplass bak Aronian, og bare én seier på sju partier.

I tillegg til Aronian, Carlsen og Caruana, deltar også Viswanathan Anand, Maxime Vachier-Lagrave, Nikita Vitiugov, Hou Yifan, Georg Meier, Arkadij Naiditsch og Matthias Bluebaum i turneringen.

Rundenes eneste seier kom ved russeren Nikita Vitiugov, som knuste det unge hjemmehåpet Matthias Bluebaum på følgende måte.

Grenke Chess Classic 2018 1.runde

Caruana – Carlsen 1/2-1/2
Anand – Hou 1/2-1/2
Meier – Aronian 1/2-1/2
Bluebaum – Vitiugov 0-1
Naiditsch – Vachier-Lagrave 1/2-1/2

Grenke Chess Classic spilles over ni runder med start klokken 15 hver dag frem til og med mandag 9. april. 3. april er turneringens eneste hviledag. Fra 4. runde flyttes det hele til Baden-Baden. Det er ingen norsk tv-dekning, men Jan Gustafsson kommenterer på den offisielle sendingen sammen med Peter Leko.

Carlsen skal i 2. runde 1. påskedag spille med hvit mot Hou Yifan, som han sist slo i Wijk aan Zee i januar. Nordmannen har vunnet fire av fem møter med den kinesiske verdensstjernen.

SE OGSÅ: 
(Besøkt 2 521 ganger, 1 besøk i dag)