Caruana klar for VM-match mot Carlsen: – Jeg er overlykkelig

VM-UTFORDRER: Fabiano Caruana er klar for VM-match mot Magnus Carlsen etter seier i Kandidatturneringen i Berlin. Foto: World ChessVM-UTFORDRER: Fabiano Caruana er klar for VM-match mot Magnus Carlsen etter seier i Kandidatturneringen i Berlin. Foto: World Chess

Sjakkentusiaster verden rundt har grunn til å glede seg: Nå er det nemlig klart at vi får et drømmemøte mellom Fabiano Caruana (25) og Magnus Carlsen (27) i VM-matchen i London i november i år.

av Tarjei J. Svensen

25-åringen sikret en klar seier i Kandidatturneringen i Berlin etter at han vant det avgjørende partiet med svarte brikker mot Alexander Grischuk i dag. Caruana endte på 9 poeng, mens Karjakin og Mamedyarov på de neste plassene var et helt poeng bak.

– Jeg er fullstendig ovelykkelig. Jeg visste ikke hva som ventet meg før siste runde, og ting kunne ikke gått bedre for meg. For noen dager siden trodde jeg at jeg var ute av det, men på en eller annen måte løste det seg. Jeg kan virkelig ikke være gladere nå. sier en åpenbart lettet 25-åring på pressekonferansen.

Caruana blir den første amerikansk-fødte VM-utfordrer siden Bobby Fischer slo Boris Spassky i den berømte matchen på Reykjavik i 1972. Det blir også første gang to spillere fra Vesten møter hverandre siden matchen mellom franskrussiske Alexander Alekhine og Max Euwe i 1937.

– Fabiano var nær for to år siden, han fortjener å vinne dette, sier tidligere VM-utfordrer Sergey Karjakin etter å ha måttet ta til takke med remis mot Ding Liren.

– Med unntak av feilskjæret mot Karjakin, har Fabiano vært strålende. Han har spilt veldig godt og hatt fantastiske åpningsforberedelser. Rustam [Kasimdzhanov, treneren] har vært en nøkkelperson på denne reisen. Det er nok mange han skal takke nå, sier kommentator Lawrence Trent, som tidligere har vært manager for Caruana.

KONTROLL: Fabiano Caruana hadde god kontroll mot Alexander Grischuk i 14. runde i Berlin. Foto: World Chess

KONTROLL: Fabiano Caruana hadde god kontroll mot Alexander Grischuk i 14. runde i Berlin. Foto: World Chess

Caruana ledet med et halvt poeng på Sergey Karjakin og Shakhriyar Mamedyarov foran siste runde. Kvalitetspoengene talte imidlertid til de to sistnevntes fordel dersom det skulle bli poenglikhet. Dermed var seier det eneste som ville garantere Caruana VM-match.

Spenningen var dermed i høysetet foran siste runde med fire mulige vinnere. Etter noen timers spill, var det fortsatt helt åpent med alle mulige resultater i de tre relevante partiene Grischuk-Caruana, Karjakin-Ding og Kramnik-Mamedyarov.

– Dette er en thriller. Det er et skikkelig drama og det er fantastisk å følge det, kommenterte New in Chess-redaktør Dirk Jan ten Geuzendam på den offisielle sendingen.

Da Karjakin overså en taktikker mot Ding, og måtte ta til takke med remis, var russeren ute av dansen. Like etter ble det også klart at Mamedyarov ikke hadde noen sjanser til å konvertere en bedre stilling mot Kramnik.

Samtidig fikk Caruana en vunnet stilling i tårn- og løpersluttspillet mot Grischuk. Selv om remis var godt nok til seier, valgte han å spille videre. Etter 6 timer og 20 minutters spill, valgte russeren å gi opp.

Caruana får med seg rundt 900,000 kroner for seieren, men enda viktigere er altså en billett til VM-finalen der han er garantert flere millioner.

Caruana har ledet store deler av Kandidaturneringen etter å ha åpnet med seier over Wesley So i 1. runde. I 4. runde snudde han en tapt stilling mot Vladimir Kramnik til seier, og fulgte opp med en pen seier over Levon Aronian i 7. runde.

Da Caruana gikk på et overaskende tap mot Karjakin i 12. runde, så det ut til å kunne glippe. Så vant han imidlertid mot Aronian for andre gang i 13. runde og sikret seg ledelsen.

Fabiano Caruana er regnet for å være Carlsens kanskje farligste utfordrer. 25-åringen har imidlertid slitt med stabiliteten. Etter å ha gått helt til topps i London Chess Classic i desember, skuffet han stort med 5 av 13 og delt 10. plass i Wijk aan Zee i januar.

Selv har nordmannen uttalt at han ønsker sterkest mulig motstand i VM, senest på TV 2s «Senkveld» tidligere i mars.

– Jeg håper det blir en av de sterkeste spillerne som vinner, de som har gitt meg mest utfordringer tidligere.

– Du vil ikke ha en halvdårlig en altså?

– Det er mest motiverende å spille mot de som byr på utfordringer, både kreativt og sportslig. Om for eksempel Caruana skulle vinne, ville det passet meg strålende, sa Carlsen i sofaen sittende med Märtha Louise.

Selv om Caruana er en av få spillere i verdenstoppen kapabel til å knuse nordmannen, har Carlsen hatt godt tak på ham de siste to årene. Der har Carlsen 2 seire, 8 remiser og ingen tap. Totalt er scoren 9 seire, 16 remiser og 5 tap.

Allerede fredag kan vi få en forsmak på VM-matchen når Carlsen og Caruana barker sammen i Grenke Chess Classic i Baden-Baden. Rivalene møtes dessuten i Norway Chess i Stavanger i mai/juni.

Årets VM-match spilles i London mellom 9. – 28. november. Spillestedet er foreløpig ikke offentliggjort.

(Besøkt 1 798 ganger, 1 besøk i dag)