Stein Bjørnsen midlertidig suspendert etter jukseepisode mot niåring i Horten

Stein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. SvensenStein Bjørnsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Avslørt med utstyr festet på kroppen under turneringsparti mot Lykke-Merlot Helliesen (9).

av Tarjei J. Svensen

20. januar kunne Stein Bjørnsen spille sjakk igjen etter å sonet en utestengelse på to år. Den blinde 52-åringen fra Horten ble dømt for å ha jukset seg til suksess i flere turneringer.

Nå er Bjørnsen på ny midlertidig utestengt fra Sjakkforbundet etter det som skal være et klart regelbrudd under klubbmesterskapet i Horten Sjakklubb onsdag kveld.

Lykke Merlot-Helliesen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Lykke Merlot-Helliesen. Foto: Rolf Haug/mattogpatt.no

Motstander i 4. runde var et av landets største sjakktalenter, Lykke-Merlot Helliesen (9). Det var i løpet av dette partiet pappa Reidar tok opp kameraet og begynte å filme da mistanken vokste.

LES OGSÅ: Alle Matt & Patts saker om Stein Bjørnsen

Sandefjord Blad har publisert bilder og video fra partiet og det som skal være en bluetooth-ørepropp festet i hånden.

– Jeg har aldri vært vitne til et så raffinert og utspekulert juks som det jeg opplevde i kampen mellom min datter, Lykke-Merlot, og Stein Bjørnsen. Det er digital doping av verste sort, sier pappa Reidar Helliesen til Sandefjords Blad. (bak betalingsmur)

Han forteller at de var flere som så hva Bjørnsen hadde i hånden under partiet: En bluetooth-ørepropp, klistret i håndflaten.

– Vi så hvordan han prøvde å gjemme ørepluggen da han ble bedt om å vise hendene, og at han prøvde å ødelegge plasterbeviset.

Horten-mannen har etter at utestengelsen ble opphevet i januar spilt fem offisielle turneringspartier og vunnet samtlige av dem. En av seirene kom mot mesterspiller og leder i Horten Sjakklubb, Tom Richard Evensen.

Da Norges Sjakkforbund gjennomførte en juksetest av Bjørnsen i 2016, ble spillestyrken vurdert til å være under 1000 i rating. Det er godt nede på nybegynnernivå.

Overfor lokalavisen nekter Bjørnsen for at han har jukset.

– Det er ulovlig å ha med noe elektrisk til et sjakkparti, og det hadde jeg, så jeg er automatisk suspendert. Men jeg har overhodet ikke jukset. Jeg satt og plukket på den, men jeg fiklet med så mye, for jeg var ikke i form den dagen. Jeg er alvorlig syk, sier Bjørnsen.

Sjakkpresident Morten L. Madsen bekrefter overfor Matt & Patt at de torsdag mottok et varsel om mulig juks.

– NSF har begynt å sette ned et kompetent utvalg som skal behandle saken. Tidspunktet for når den er ferdigbehandlet vil avhenge av hvor rask prosessen med tilsvar tar. Vi er opptatt av å ha en solid og riktig prosess, sier Madsen.

Han sier Sjakkforbundet ser alvorlig på saken.

– Brudd på FIDEs regler ved bruk av elektroniske hjelpemidler er generelt et veldig alvorlig brudd og kan føre til alvorlig skade for sjakkspillet. Derfor må saken behandles med grundighet.

I en pressemelding, signert Madsen, skriver Sjakkforbundet følgende:

NSFs Sentralstyre har på denne bakgrunn åpnet ny sak mot Bjørnsen, og fattet vedtak om midlertidig suspensjon med umiddelbar virkning fra

  • – all deltagelse i NSFs turneringer og fra
  • øvrige aktiviteter knyttet til hans medlemskap i NSF

frem til saken er ferdigbehandlet.

Bjørnsen skulle etter planen delta i NM for synshemmede denne helgen, men er nå altså suspendert igjen og får ikke lov til å delta i mesterskapet.

Horten Sjakklubb har publisert følgende melding på sine Facebook-sider i dag.

Horten Sjakklubb er en liten klubb som er basert på tillit mellom medlemmene, noe vi mener vi har demonstrert de siste årene.
Klubben er helt klar på at juks ikke skal forekomme!
Etter hendelsen under fjerde runde av klubbmesterskapet har klubben, i et varsel (22/3), samt i et notat (23/3) til forbundet, redegjort for de faktiske begivenhetene på onsdag.
Klubben har bedt NSF gjøre undersøkelser med tanke på å få en nøytral og uhildet vurdering fra sentralt hold.
Når nå Norges Sjakkforbund har fattet vedtak om midlertidig suspensjon av Bjørnsen, vil styret i klubben komme sammen for å vurdere hvordan vi skal reagere.

(Besøkt 14 037 ganger, 1 besøk i dag)