Carlsen etter remis mot verdenstoeren: – Må vinne én av de to siste

LEDER: Magnus Carlsen i tredelt ledelse i Wijk aan Zee. Foto: Maria EmelianovaLEDER: Magnus Carlsen i tredelt ledelse i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

(Shakhriyar Mamedyarov – Magnus Carlsen 1/2-1/2): .

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen måtte forsvare seg i toppoppgjøret mot Shakhriyar Mamedyarov i 11. runde av Tata Steel Chess, men hadde likevel relativt få problemer med å holde remis. Halvpoenget ble sikret etter 38 trekk og rundt tre timers spill.

– Remis et selvfølgelig greit resultat for meg i dag. Jeg må jo sannsynligvis vinne én av de to siste for å vinne turneringen. Jeg har håp om å klare det, sier Carlsen til TV 2 etterpå.

Carlsen beholder dermed ledelsen sammen med Mameyarov og Anish Giri på 7,5 poeng to runder før slutt i Wijk aan Zee. Sistnevnte var i trøbbel mot Fabiano Caruna, men holdt unna og reddet et halvpoeng.

Carlsen skal møte Maxim Matlakov med hvite brikker lørdag, mens Sergey Karjakin venter med svart i 13. – og siste runde søndag. Verdensmesteren antydet overfor TV 2 at Giri trolig har et lettere program med Baskaran Adhiban (hvit) og Wei Yi (svart).

Dersom det står likt mellom to eller flere spillere etter siste runde, blir det omspill om førsteplassen.

– Kommer det til et omspill, så er det greit. Men det er masse spill igjen, sier Carlsen til TV 2.

Carlsen hadde vunnet fire av de siste fem møtene med Mamedyarov foran dagens parti. 32-åringe giftet seg for andre gang nylig og har med seg kona til Wijk aan Zee.

Shakhriyar Mamedyarov kan ta sin første seier i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Shakhriyar Mamedyarov kan ta sin første seier i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Det ser ut til å ha gitt resultater på sjakkbrettet, for aserbadsjaneren har hatt et fantastisk 2017 og klatret til andreplass på verdensrankingen. Ingen andre spillere hadde en høyere ratingprestasjon enn Mamedyarov.

27-åringen frykter likevel ikke aserbadsjaneren om han kommer seg til en VM-match mot Carlsen.

– Det er veldig vanskelig å si hvordan han vil gjøre det. Han er ikke en av favorittene mine, sier verdensmesteren om sjansene til Mamedyarov.

Aserbadsjaneren er kjent for å være en svært taktisk og angrepsvillig spiller, men gikk forsiktig ut og kunne spille på to resultater. Carlsen er misfornøyd med hvordan partiet utartet seg.

– Jeg er ikke veldig fornøyd med hvordan åpningen gikk og husket ikke hva jeg skulle gjøre. satt og tenkte en stund uten å komme noen vei. Da skjønte jeg at det kom til å bli et langt parti, sier Carlsen – og fortsetter:

– Det ble det heldigvis ikke, for da spilte han litt unøyaktig. Det var litt trist at måtte sette meg opp slik som jeg gjorde. Men jeg er fornøyd med at det var såpass lett å holde.

Selv virket ikke Mamedyarov fornøyd med sitt parti, og forsvant fra lokalet etterpå uten å snakke med pressen.

Magnus Carlsen jakter sin sjette seier i Wijk aan Zee, men det vil nok Shakhriyar Mamedyarov forsøke å hindre. Foto: Maria Emelianova

Magnus Carlsen jakter sin sjette seier i Wijk aan Zee, men det vil nok Shakhriyar Mamedyarov forsøke å hindre. Foto: Maria Emelianova

Den offisielle verdenstoeren Fabiano Caruana står med tre tap og kun én seier i Wijk aan Zee, og ligger an til et stygt ratingfall på 20 poeng, viser 2700chess.com.

– Jeg ville virkelig kjempe for førsteplassen her, og alt gikk galt fra starten. Jeg mangler energi og motivasjon og spillet mitt har vært under pari, sier Caruana.

Fabiano Caruana sliter i Tata Steel Chess med bare én seier på 11 runder. Foto: Maria Emelianova

Fabiano Caruana sliter i Tata Steel Chess med bare én seier på 11 runder. Foto: Maria Emelianova

Carlsen står med fire seire og sju remiser i Wijk aan Zee. Helpoengene har kommet mot Baskaran Adhiban, Hou Yifan, Gawain Jones og Wesley So.

MEd det over forventet score og ligger an til å tjene sju ratingpoeng etter 11 runder. Selv om forspranget ned til Mamedyarov på andreplassen er på bare 25 poeng, er forspranget ned til Vladimir Kramnik og Levon Aronian på de neste plassene over 40 poeng.

SE OGSÅ:
(Besøkt 2 880 ganger, 1 besøk i dag)