Carlsen vant dramaparti etter absurd tabbe: – En lettelse når jeg bukker offiseren

FRUSTRERT: Magnus Carlsen var frustrert etter tabben i det 17. trekket mot Gawain Jones. Foto: Maria EmelianovaThe embarrassment phase. The world champion has just blundered a piece vs. Gawain Jones. Photo: Maria Emelianova

(Magnus Carlsen – Gawain Jones 1-0): Verdensmesteren holdt på å gå på et av sine styggeste tap i karrieren, men slo tilbake og vant partiet på mirakuløst vis.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen slo Gawain Jones og tok sin tredje seier i Tata Steel Chess. 27-åringen har dermed inntatt ledelsen sammen med Anish Giri og Shakhriyar Mamedyarov med 5,5 poeng etter at 8 av 13 runder er spilt i Wijk aan Zee.

Det ble imidlertid et særdeles dramatisk oppgjør med hvite brikker mot Gawain Jones, rangert som nummer 127 i verden – lavest blant deltakerne i Masters-gruppen.

Verdensmesteren var nemlig på vei mot et av sine styggeste tap i karrieren etter en kjempetabbe i åpningen. Den kom allerede i det 17. trekket i den beryktede Dragevarianten i Sicilansk, som briten har skrevet bøker om.

AUTOGRAFJEGERE: Magnus Carlsen signerer autografer utenfor spillesalen i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

AUTOGRAFJEGERE: Magnus Carlsen signerer autografer utenfor spillesalen i Wijk aan Zee. Foto: Maria Emelianova

Tabben gjorde at Carlsen ble stående nær en ren offiser under.

– Jeg var misfornøyd med utviklingen i partiet og visste ikke hva jeg skal gjøre. Jeg tenkte at g4 så interessant ut og at jeg kunne få ham ut av forberedelsene. Etter at jeg gjorde det så tenkte jeg «det taper offiser, det var det partiet», sier Carlsen til TV 2.

I TV 2s sjakkstudio, og på Twitter, ble tabben møtt med vantro.

– Jeg får vondt i hele kroppen. Det der er slike ting som ødelegger en turnering, kommenterte storesøster Ellen Carlsen – og fortsatte:

– Det er ikke noen god følelse. Jeg har vondt av Magnus og vet hvor vondt det er. Det gjør så vondt. Nå tipper jeg at han begynner å komme over det. Men den følelsen du får når du innser at du har bukket: det er en kjip følelse.

– Magnus har fullstendig dummet seg ut. Hvis han får remis i dette partiet, så er det en kjempesuksess, sier Jon Ludvig Hammer.

Sergey Karjakin var en av mange spillere som begynte å følge med på partiet mellom Carlsen og Jones. Foto: Maria Emelianova

Sergey Karjakin var en av mange spillere som begynte å følge med på partiet mellom Carlsen og Jones. Foto: Maria Emelianova

27-åringen kjempet seg imidlertid inn i partiet igjen. Gawain Jones viste straks tegn på nerver og gikk feilaktig inn for dronningbytte.

– Så fort jeg spilte h5 og g5 så hadde jeg håp, for stillingen blir vanskelig å spille i praksis, sier Carlsen.

Da begynte computerne å anse stillingen for å være i balanse igjen.

– Det verste var at jeg hadde en litt negativ spiral i hodet før det. Det var bortimot en lettelse når jeg bukker den offiseren. Da hadde jeg ikke lenger noe å tape i det hele tatt og kunne bare spille. Sånn psykologisk sett var det ikke krise, sier Carlsen.

"Alle" kom for å se Carlsen-Jones. Foto: Maria Emelianova

«Alle» kom for å se Carlsen-Jones. Foto: Maria Emelianova

Da 30-åringen tillot Carlsens 23.g5, fikk Jones grunn til å svette,.

– Han havner i forsvarsposisjon med en gang han tydeligvis overser et ellet annet tydeligvis og tillot h5 og g5. Så har han kanskje Lf8 og trekker dronningen tilbake til g1. Det blir en merkelig følelse fordi jeg må stå til vinst. Men det er ikke så lett. Men den hvite stillingen er lettspilt og jeg har heller ikke noe å tape, sier Carlsen.

Carlsen forbedret stillingen sin gradvis, og selv om han materielt var underlegen, var han posisjonelt overlegen med en drømmespringer på e4. Samtidig var den svarte kongen utsatt – noe som etter hvert ble avgjørende.

SJOKKERT: Magnus Carlsen etter tabben i det 17. trekket mot Gawain Jones i Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

TABBE: Magnus Carlsen i oppgjøret mot Gawain Jones i Tata Steel Chess. Foto: Maria Emelianova

I TV 2s sjakkstudio var Hammer, Carlsen og Lahlum nærmest i vantro etter snuoperasjonen.

– Magnus har spilt et flott parti, unntatt ett trekk. Men det ene trekket var så dårlig at det finnes ikke ord. Han skulle tapt på det trekket, men når Gawain spilte unøyaktig, så har han vært nådeløs, sier Jon Ludvig Hammer.

Ledende Shakhriyar Mamedyarov ble utspilt av Anish Giri og tapte sitt førte parti i turneringen. Dermed er det Carlsen, Giri og Mamedyarov som leder med 5,5 poeng før den andre fridagen mandag.

– Jeg hadde bare vært ett poeng bak teten selv med tap i dag, men sånn sett ville ikke det vært så forskjellig fra i går. Men det gjør selvsagt kjempeforskjell. Det er første gang jeg er i ledelsen i turneringen. Det var ikke superfortjent i dag, men sånn er det, sier verdensmesteren.

– Så fikk du også hjelp av at ledende Mamedyarov tapte mot Giri?

– Det er selvfølgelig kjempefint det. Men det er ikke under min kontroll.

Carlsen skal spille med svart mot Viswanathan Anand tirsdag.

SE OGSÅ:
(Besøkt 5 081 ganger, 1 besøk i dag)